Јесењи распуст само за основце

1 јула, 2020

У наредној школској години основци ће имати четири, а средњошколци три распуста.


У школски календар поново је уведен јесењи распуст који ће за основце трајати свега три дана – од 11. до 13. новембра, док ће ученици средњих школа одмарати само 11. новембра када је државни празник Дан примирја у Првом светском рату.

Новим Календаром образовно-васпитног рада који је донело Министарство просвете, прописано је да се прво полугодиште завршава 29. јануара 2021.

Друго полугодиште почиње 17. фебруара, а завршава се 4. јуна за ученике осмог разреда, а 18. јуна за ђаке од првог до седмог разреда.

Матуранти гимназија са школом завршавају 21. маја, ђаци завршних разреда средњих стручних школа 28. маја, а сви остали средњошколци у школу ће ићи до 18. јуна.

И наредне школске године зимски распуст је подељен у два дела. Први део почиње 31. децембра, а завршава се 8. јануара, а други део траје од 1. до 16. фебруара.

Основци ће имати нешто дужи пролећни распуст – од 30. априла до 7. маја, док за ученике средњих школа он траје до 4. маја.

У школи се празнују радно Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату 21. октобра, Свети Сава 27. јануара, Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату 22. априла, Дан победе 9. мај и Видовдан 28. Јуна, када је у основним школама подела ђачких књижица.

Свети Сава и Видовдан се празнују радно, без одржавања наставе, а остали поменути празници су наставни дани, сем кад падају у недељу.

Ученици и запослени у школи имају право да не раде у дане следећих верских празника: православци на први дан крсне славе; припадници исламске заједнице на први дан Рамазанског бајрама и на први дан Курбанског бајрама, а припадници јеврејске заједнице на први дан Јом Кипура.

Нерадни је и први дан Божића, а током ускршњих празника од Великог петка, закључно са другим даном Ускрса.

Први пут у календар је унета одредба да ће „избор и распоред републичких такмичења ученика основних школа, који ће се одржати у периоду од 17. до 23. маја, бити одређен Стручним упутством о организовању такмичења и смотри ученика основних и средњих школа за школску 2020/2021. годину.

Иако се засад одржавање онлајн наставе предвиђа као могућност, у зависности од развоја ситуације са вирусом корона, у школском календару је задржана одредба да је могуће одступање до пет одсто у броју реализованих наставних дана, у случају када због угрожености безбедности и здравља ученика и запослених није могуће да школе испуне предвиђени годишњи фонд часова.

Мала матура од 21. до 23. јуна

Наредна генерација осмака полагаће пробни завршни испит 26. и 27. марта, а завршни испит биће 21, 22. и 23. јуна. Пријемни испити за упис у специјализоване средње школе су предвиђени у периоду од 7. до 16. маја, а предаја докумената за упис у спортска одељења биће 15. и 17. маја.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама