Још једна мама из Србије: Да могу поново да бирам, никад се не бих порађала у Норвешкој

22 јуна, 2016

Имам 30 година и далеко од тога да сам дошла неприпремљена у Норвешку. Заправо, знала сам више о њеној култури, књижевности, историји и језику од већине наших који се досељавају, јер сам у Берогаду дипломирала на Катедри за скандинавске језике и књижевност.
deteРадим као професор норвешког у најпознатијој школи језика у Норвешкој, тамо где се полаже „Бергенстест” и улаже у образовање зарад интеграције странаца. Супруг ми је мастер грађевински инжењер који има изузетно добро плаћен посао овде. Нисам дошла да пљујем по Норвшксој, јер да је тако, не би се никада доселила овде и живела овде. Изјава коју сам морала да прокоментарисем је да су норвешка породислиста боља од наших!
Ево сад док то само пишем, не знам да ли да се грохотом смејем или да плачем. Породила сам се ове године у универзитетској болници у једном од највећих градова Норвешке. Све што ћу вам рећи је да, да сам знала какви су услови и стручност особља у болници НИКАДА се не бих порађала у Норвешкој. Желела сам да верујем да је све сјајно, да је здравствени систем на високом нивоу, иако ме ниједном током целе трудноће није примио лекар специјалиста, већ искључиво бабице. Чак и кад су овдашње бабице говориле ствари које се косе са здравим разумом, ја сам и даље остајала решена да их слушам и помно пратим њихове савете и упутства. Ништа ме, пак, није могло припремити за нестручност лекара и бабица на порођајном одељењу! Без да превише улазим у графичке детаље и згрозим оне који би потенцијално прочитали овај коментар, рећи ћу да ми је анестезиолог СЕДАМ пута убадао иглу за епидуралну анестезију у року од 10 минута, на крају не успевши да ‘потрефи’ и остављајући ме са рецима „Шта да радим, нешто не иде.”
Након тог иницијалног шока и са страшним боловима у леђима, због којих ми је касније било тешко да у току најтежег дела порђаја уопште лежим на леђима, доживела сам то да бабице не раде епизиотомију, јер Норвежани генерално све знају најбоље како треба радити. Нико ми није урадио ултразвук да би видео величину бебе… Да скратим причу – можете замислити како сам сјајно прошла када је на свет дошла моја мезимица тешка преко четири килограма и дугачка 54 цантиметра . Довољно је рећи да су ми се бабице извиниле на својој грешци, (као да ја имам нешто од извињења), па позвале тим од три лекара који су ме сат времена ушивали.
На сву срећу, барем су ти лекари одрадили свој посао како треба и сада немам никакве последице, иако сам са таквом повредом (потврђено од стране многих других лекара) могла да са 30 година останем инвалид до краја живота.
С друге стране, бабице које су ме неговале током дводневног боравка у болници су биле брижне, пажљиве и саосећајне.
Сматрам да све треба рећи како јесте и назвати ствари правим именом.
Сада ће се неко наћи паметан да ми каже како је то могло да ме задеси и у Србији и како то нема никакве везе са норвешким здравством. Грешите!
Када сам после порођаја своју причу почела да причам другима – Норвежанима и Србима, испоставило се да су многе жене имале слична искуства и да су генерално јако незадовољне искуством у норвешким породилиштима.
За крај да закључим – норвешки здравствени систем је сјајан уколико је човек, далеко било, јако и озбиљно болестан, јер му обезбеђује приступ најскупљим и најсавременијим методама лечења. Али за ствари које они доживљавају као свакодневне, као што је трудноћа и порођај, надајте се да ћете имати среће, да не бисте прошли као ја и многе друге маме!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Још једна мама из Србије: Да могу поново да бирам, никад се не бих порађала у Норвешкој

  1. Maki каже:

    Isto mi se desilo na Malti.Nisam mogla da sedim mesec i po dana a epidural ( uspeo iz drugog ili treceg puta) su mi dali samo za picetne dve faze , sam porodjaj bez je bez anestezije jer smatraju da je rizik radjati krupnu bebu a nemati osecaj

  2. Ivana каже:

    Istina za vodjenje trudnoce…strava i uzas, ali za porodjaj sam iznenadjena posto sam cula samo pozitivna iskustva od prijateljica. Mene nisu hteli da porode carskim rezom…sreca pregledao me nas doktor iz Srbije i bio je carski. Fantasticno iskustvo i fenomenalni tretman, ali se i meni izvinila glavna babica i rekla da je dobro sto je ipak bio carski- nas doktor bio upravu zbog velikog rizika od komplikacija.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама