Јунацима из цртаћа није место у рекламама нездраве хране

јул 5, 2017

Европско удружење за заштиту права потрошача BEUC позвало је прехрамбене компаније да престану са коришћењем цртаних јунака у циљу промовисања хране за децу, наводећи да то има негативан утицај на понашење деце када је у питању исхрана.

Foto: EPA / EVERT ELZINGA


 
Ликови из цртаћа који привлаче децу готово увек су на паковањима хране са мало хранљивих састојака и готово никад на паковањима воћа и поврћа.
Удружење наводи да су јунаци из анимираних филмова “моћан и убедљив маркетиншки метод за децу као циљну групу”, додајући да се готово увек користе за промовисање нездраве хране.
Чланице Европског удружења за заштиту потрошача спровеле су истраживање с фокусом на маскоте брендова у 13 земаља и на основу више од 100 примера установиле да је само један лик намењен деци као публици употребљен у циљу промовисања воћа или поврћа.
“Деца нису у стању да разликују рекламирање и забаву. То је нешто што трговци знају, али здравље деце треба да буде важније од профита”, рекла је директорка Удружења Моник Гојенс .
Гојенс је додала да цртани ликови којима се промовише храна са мало хранљивих састојака отежавају родитељима напоре које улажу како би се њихова деца здраво хранила.
Директорка BEUC је позвала владе држава да изврше притисак на произвођаче хране како би на одговорнији начин користили цртане ликове наводећи да прехрамбене компаније треба да покажу “озбиљну посвећеност” заштити деце “уклањањем тих анимираних јунака са нездраве хране”.
“Не тражимо да се тигар-Тони (Tony the Tiger)  и Малци (Minions) уклоне из реклама, ми само желимо да промовишу производе који ће учинити да деца буду здравија”, појаснила је Моник Гојенс.
Гојазност деце
Према подацима Европске комисије, око седам одсто државног новца опредељеног за здравство годишње се троши на болести повезане са гојазношћу.
Усвојен је Акциони план намењен сузбијању гојазности међу најмлађима за период од 2015. до 2020. године, а за 16. јун је најављен средњерочни преглед тог плана.
Гојазност деце је један од главних приоритета малтешког председавања ЕУ. На Малти је забележен висок ниво дечје гојазности и процењује се да 10% буџета за здравство одлази на директне последице гојазности.
“Гојазност је велики терет за здравствени сектор и за национално здравље”, рекао је недавно за портал ЕурАцтив.цом министар здравља Малте Kрис Ферн.
Европска комисија је у фебруару објавила извештај у којем је наведено да се с проблемом гојазности деце треба суочити у раној фази и да школе могу да имају позитивну улогу у подстицању здравих навика у исхрани.
“С обзиром на време које деца проведу у школи, као и чињеницу да многи ученици у европским земљама конзумирају најмање један главни оброк боравећи у школама, оне су идеално окружење за подршку здравим навикама”, пише у извештају.
Kако је наведено, предности унапређења приступа здравој храни у школама, између осталог, односе се на развој бољих навика у исхрани током детињства и смањену учесталост гојазности деце.
 
Извор: EurActiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама