Kaда детету треба давати поклоне

5 марта, 2017

Љубав је деци важнија од поклона

Куповина поклона за децу родитељима причињава велико задовољство. Стручњаци, међутим, упозоравају да треба бити на опрезу, јер лако могу да упадну у замку. То се поготово односи на честу куповину скупих играчака, за које малишани брзо губе интересовање. Психолози тврде да је добар поклон заправо знак пажње и мотивационо средство и да не би смео да има материјалну вредност.
Модерна индустрија играчака је толико развијена да се и сами родитељи одушевљавају оним што се нуди. Међутим, управо за такве играчке, које су обично јако уско усмерене, малишани брзо губе интересовање. Одбацују их, стављају на полице, а уместо њих узимају мамине лонце и поклопце, сматрају психолози.
– Такве играчке обично завршавају у неком ћошку. За игру су врло незахвалне, јер мало тога са њима могу да ураде. Родитељи често мисле да куповином скупих поклона малишанима могу да надоместе пропуштено време, али уместо тога стварају размажено или незадовољно дете – каже Снежана Стојаковић, дечји психолог.
Важно је да се при куповини поклона води рачуна о узрасту и нивоу развоја детета, али и о његовим интересовањима. Зато је битан и добар однос родитеља и деце. У том случају нису потребни скупи поклони, јер ће отац или мајка у сваком моменту знати шта то његовог клинца чини срећним.
– Поклањање мора да има емотивну компоненту, да показује да родитељи мисле на дете и желе да га обрадују. То опет појачава емотивну компоненту догађаја и чини га срећним. Некад је довољно урамити заједничку фотографију, купити му сликовницу или књигу и заједно је читати, што ће дете свакако памтити – прича Стојаковићева.
 
Ипак, не треба претеривати са честим куповинама поклона, јер они тада губе на значају. Препоручује се да се малишани дарују за рођендане или важне празнике, почетком школске године или за неко велико достигнуће. Ако се поклони дају за сваку ситницу, деца се неће радовати и неће знати чиме су га заслужили. Постаће бахати и неће умети да цене оно што су му други дали.
– Да би обезбедиле продају, индустрија играчака развила је страст код деце према колекционарству. На пример, производе играчке са ликом филмског јунака, као што је Барби или нинџа корњаче, али њих се деца брзо засите – каже Снежана Стојаковић.
 
При куповини играчака за бебе или сасвим малу децу основни критеријум треба да буде да је направљена од меканих материјала, облих ивица, јарких боја. То може бити играчка од пластике, звечке или висуљци изнад кревета.
Око прве године малишани се интересују и за коцке, а од друге године обожаваће играчке што више светле, певају, звече и трепере.
– Мања деца воле велике и меке играчке, као на пример лутке или медведиће. Оне им представљају омиљену играчку и прелазни су објекат у одвајању од родитеља, јер се уз њу осећају сигурније. То може бити и ћебенце.
Од треће или четврте године деца већ почињу да имитирају родитеље. Занимају их мануелне активности, па траже шерпице, поклопце, шољице за кафу и остале облике погодне за пресипање и мешање. Узимају кашике или усисиваче који им служе као микрофон. Идеално је да им у овим годинама родитељи за поклон узму пластично посуђе, шољице за кафу, тањириће или касе.
– Тиме деца у игру могу укључе и своје вршњаке и лагано почињу да бивају друштвени и уче да деле – прича психолог.
 
Од осме године шири се спектар адекватних поклона за децу.
Темпере, дрвене и водене бојице, фломастери, блок за цртање, пластелин и слично увек су занимљиви деци. Осим што су забавне, ове играчке развијају моторику, опажање, концентрацију и креативност, а заједничко цртање уме да буде веома смирујуће како за децу, тако и за родитеље.
– Кад деца крену у школу имају јако мало слободног времена. Треба га усмерити на спортске активности, дружења, колектив, групне и такмичарске игре, па им у складу са тим куповати и поклоне. На пример, спортске реквизите – сматра Стојаковићева.
 
Родитељима се препоручује да старијој деци поклоне бирају у договору са њима, јер су већ довољно зрела да сами одлуче о њима. Мамама и татама се саветује да старијој деци дају и недељни џепарац, јер тако уче да располажу новцем. У томе, међутим, не треба претеривати, а родитељ треба да има увид како га дете троши.
Играчке према узрасту
– Око прве године: мекане играчке, лутке, медведићи, тупих крајева, довољно велике да не могу да их ставе у уста.
– Од друге до четврте године: играчке што светле, певају, звече и трепере, шерпице, шољице за кафу, касице, прибор за лекаре.
– Од пете године до поласка у школу: креативне и едукативне књиге, пузле, слагалице, друштвене игре.
– Од осме године: темпере, дрвене и водене бојице, фломастери, блок за цртање, пластелин…
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама