Какав карактер има ваша беба и каква ће бити кад одрасте

мај 3, 2018

Да ли је ваша беба весела или мргуд? У узрасту од шест месеци карактер бебе је потпуно формиран, у наредним годинама следи надоградња, али већ тад можете да предвидите каква ће ваша беба бити особа у будућности.


Научници са универзитета у  Филаделфији доказали су да се карактер детета формира већ у првих пола године живота, али он не остаје непромењен, већ на њега утичу бројни фактори. Пре свега, важно је окружење у којем дете живи. Ако је окружење неповољно за развој дечје психе, с временом и најхрабрије дете може постати повучено и уплашено. Исто тако, повољно окружење ће отворити и највећег стидљивка. Дакле, обратите пажњу на понашање свог детета док је још сасвим мало. Не чекајте да прође време па да тек онда почнете с исправљањем одређених облика понашања. Наравно, треба нагласити да шта год да радите, то чините полако, ненаметљиво и поступно. У противном ће повучена деца постати још повученија, а немирна деца још немирнија.

1. Каква је сада?
Чим је спустите у креветац или у оградицу, одмах се диже и пружа руке да је подигнете. Стално вам седи у крилу и држи се за вашу одећу. Може да заспи само ако ви седите поред кревеца и држите је за руку. Чим се појави нека друга непозната особа, трчи према вама како би потражило уточиште.

Каква ће бити?
Погрешно се мисли да су ове бебе мамине мазе и да се никада неће одвојити од мамине сукње. Оне су само врло опрезне и не воле промене. Кад порасту то може бити корисно, али и не мора. Учите дете од малих ногу да буде самосталније, али немојте имати радикалне потезе. За почетак је остављајте с баком, дедом или неком особом која јој је драга. Немојте их остављати на више од пола сата него поступно продужавајте време раздвојености. У почетку ће се бунити и плакати, али с временом ће се прилагодити.

2. Каква је сада?
Већина мама може бити срећна ако има бебу која функционише по принципу ‘где ме оставиш, ту ћеш ме и наћи’. Таква беба је мирна, врло ретко плаче, сретна је и задовољна где год да је оставите. Има добар апетит, не буни се кад треба да спава, а када се и догоди да заплаче, довољно је да је само мало утешите и готова ствар. Оваква беба од најранијег детињства показује смиреност и не упушта се у ризичне подухвате.

Каква ће бити?
Врло је вероватно да ће таква остати и кад порасте, али треба водити рачуна о томе да се таква беба не формира као личност која је спремна прихватити тежу страну живота. Зато је одмалена охрабрујте, певајте јој песмице, подстичите је да покуша да ради нешто чега се плаши. Такође, купујте јој играчке које изискују физичку активност и трудите се, колико год је то у вашој моћи, да активно учествује у играма. На тај начин моћи ћете да утичете  на ангажовање детета, односно спречити га у томе да само стоји са стране.

3. Каква је сада?
Насупрот претходно описаним бебама, беба истраживач никад не мирује. У покрету је од јутра до мрака, спава врло мало, тек толико да ‘напуни батерије’, а онда све испочетка. Кад јој је досадно, свима ће то бучно дати до знања јер оваква беба мора стално да изазива. У стању је хиљаду пута да баци  играчку како би проверила хоће ли сваки пут да падне. Такође, сваки пут ће тражити да јој ту играчку подигнете с пода. Што се физичког развоја тиче, оваква беба је у свему прва. Она почне да седи са шест месеци, преврће се преко главе са седам месеци, а прохода већ с 11 месеци. Не прихвата ‘не’ као одговор и увек зна тачно шта жели. Овакву децу је тешко укротити, али није немогуће.

Каква ће бити?
Довољно ју је од најмањих ногу учити што се сме, а што не сме. У супротном би, кад порасте, могла имати проблема с поштовањем друштвених правила.

4. Каква је сада?
Ова беба се стално смеје, кикоће и пружа руке свима који је желе да је узму у наручје. Воли да буде у центру пажње и тражи да учествујете у свакој активности којом се бави. Беба шармер се врло лако уклапа у све средине, воли друштво и с одушевљењем се игра с другом децом. Није шкртица, радо дели играчке и не подноси самоћу. Немојте је остављати саму и не очекујте да ће се играти играчкама. Чак и ако јој напуните креветић до врха играчкама, она ће све одгурнути и тражиће пажњу људи.

Каква ће бити?
Читајте јој бајке, показујте слике, гледајте заједно цртане филмове и пуштајте јој музику. Само на тај начин ће ваша беба бити срећна, а кад порасте имаћете некога ко ће увек знати како да вас насмеје.

5. Каква је сада?
Ово је дефинитивно беба која је још у стомаку знала шта хоће, а шта неће. Кад неће да спава, можете да дубите на трепавицама, али она неће спавати. Ако не жели да се носи, вриштаће и плакати док је не спустите. Ако није гладна, неће јести па макар јој понудили и најомиљеније јело. Познато вам је све ово, зар не?

Каква ће бити?
Добра вест је да се овакве бебе драстично мењају кад почну да долазе у контакт с другом децом. Тада се у њима смањује лични нагон, а појачава друштвени. Постају много умеренији у својим жељама и много погоднији за ‘обликовање’. Код овакве бебе важно је да родитељ има јасан и одлучан став од самог почетка, јер ако беба осети да може да манипулише, радиће то и кад нарасте.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама