Како до нових уџбеника упола цене?

март 4, 2016

У наредних месец дана наставници и учитељи направиће коначан избор када је реч о уџбеницима које ће у настави користити наредне три године. За разлику од претходних година, сада ће право гласа у избору имати и родитељи, а поред квалитета, засигурно ће бити важан и буџет.
skolaplus 300x250Мало смо истраживали цене уџбеника и у том истраживању дошли до једне интересантне информације. Наиме, издавачка кућа „Школа плус” направила је веома примамљиву понуду. Прикупите старе уџбенике – није важно у каквом су стању, није важно ко је издавач, није важно ни колико су стари. Важно је да их прикупите и донесете у своју, односно школу свог детета и остварићете 50% попуста на нове уџбенике ове издавачке кућеАкција под називом „Књиге нове за књиге старе” трајаће и наредних година, па сви они који одаберу да уче из уџбеника овог издавача моћи ће да рачунају на попуст и убудуће.
Поред великог растерећења за родитељски буџет, које може бити и до 5.000 динара за двоје деце, не треба занемарити ни еколошки важан моменат ове акције. Рециклажа је једини начин да својој деци и унуцима планету оставимо, ако не чистију, а оно барем овакву каква је сад.

У Срби­ји годи­шње на депо­ни­ја­ма завр­ши пре­ко 50 хиља­да тона папи­ра. Да би јед­на мла­ди­ца изра­сла и да би била упо­тре­бљи­ва, потреб­но је да про­ђе педе­сет годи­на. А реци­кла­жом јед­не тоне папи­ра ми, прак­тич­но, спа­са­ва­мо седам­на­ест ста­ба­ла, под­се­ћа пот­пред­сед­ник удру­же­ња Еко арт Лазар Јова­нов.

Коме је намењена акција и како тачно функционише?

У акцији могу учествовати све основне школе у Србији које желе да се укључе. Идеја је да сваки ученик школе која се одлучи за учествовање у њој, доношењем ста­рих уџбеника добије нове у пола цене. Конкретно, школе ће на својим стручним активима утврди­ти и Школи плус доставити бројно стање по пред­метима, а на крају текуће школске године Папир сервис ће прикупити старе уџбенике и однети их на рециклажу. Затим ће Школа плус доставити школама нове уџбенике у пола цене.

Шта се дешава са старим уџбеницима?

Наравно, одлазе на рециклажу. А новац од прикупљене хартије не иде издавачкој кући која даје попуст већ баш школи која се укључила у акцију! Друга добра ствар је што све школе које се одлуче да учествују добијају још једну могућност – да се у њиховом простору поставе контејнери за одлагање старе хартије коју би Папир сервис прикупљао, а за сву прикупљену хартију школа би добијала новац и тако обезбедила додатна средства за функционисање.

На пример, уколико свако дете од куће понесе само два килограма папира на месечном нивоу, шко­ла од 500 ученика сваког месеца би могла да купи или нову модернију таблу, или неколико кошар­кашких лопти, или да окречи једну учионицу.

Предности укључивања у ову акцију су вишеструке – за родитељски буџет, за школски буџет и, наравно, за средину у којој живимо. Предлажемо да на следећем родитељском састанку поменете ову акцију и размотрите оно што „Школа плус” има у својој понуди. На првом месту је, разуме се, квалитет уџбеника.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама