Kako do novih udžbenika upola cene?

mart 4, 2016

U narednih mesec dana nastavnici i učitelji napraviće konačan izbor kada je reč o udžbenicima koje će u nastavi koristiti naredne tri godine. Za razliku od prethodnih godina, sada će pravo glasa u izboru imati i roditelji, a pored kvaliteta, zasigurno će biti važan i budžet.
skolaplus 300x250Malo smo istraživali cene udžbenika i u tom istraživanju došli do jedne interesantne informacije. Naime, izdavačka kuća „Škola plus” napravila je veoma primamljivu ponudu. Prikupite stare udžbenike – nije važno u kakvom su stanju, nije važno ko je izdavač, nije važno ni koliko su stari. Važno je da ih prikupite i donesete u svoju, odnosno školu svog deteta i ostvarićete 50% popusta na nove udžbenike ove izdavačke kućeAkcija pod nazivom „Knjige nove za knjige stare” trajaće i narednih godina, pa svi oni koji odaberu da uče iz udžbenika ovog izdavača moći će da računaju na popust i ubuduće.
Pored velikog rasterećenja za roditeljski budžet, koje može biti i do 5.000 dinara za dvoje dece, ne treba zanemariti ni ekološki važan momenat ove akcije. Reciklaža je jedini način da svojoj deci i unucima planetu ostavimo, ako ne čistiju, a ono barem ovakvu kakva je sad.

U Srbi­ji godi­šnje na depo­ni­ja­ma zavr­ši pre­ko 50 hilja­da tona papi­ra. Da bi jed­na mla­di­ca izra­sla i da bi bila upo­tre­blji­va, potreb­no je da pro­đe pede­set godi­na. A reci­kla­žom jed­ne tone papi­ra mi, prak­tič­no, spa­sa­va­mo sedam­na­est sta­ba­la, pod­se­ća pot­pred­sed­nik udru­že­nja Eko art Lazar Jova­nov.

Kome je namenjena akcija i kako tačno funkcioniše?

U akciji mogu učestvovati sve osnovne škole u Srbiji koje žele da se uključe. Ideja je da svaki učenik škole koja se odluči za učestvovanje u njoj, donošenjem sta­rih udžbenika dobije nove u pola cene. Konkretno, škole će na svojim stručnim aktivima utvrdi­ti i Školi plus dostaviti brojno stanje po pred­metima, a na kraju tekuće školske godine Papir servis će prikupiti stare udžbenike i odneti ih na reciklažu. Zatim će Škola plus dostaviti školama nove udžbenike u pola cene.

Šta se dešava sa starim udžbenicima?

Naravno, odlaze na reciklažu. A novac od prikupljene hartije ne ide izdavačkoj kući koja daje popust već baš školi koja se uključila u akciju! Druga dobra stvar je što sve škole koje se odluče da učestvuju dobijaju još jednu mogućnost – da se u njihovom prostoru postave kontejneri za odlaganje stare hartije koju bi Papir servis prikupljao, a za svu prikupljenu hartiju škola bi dobijala novac i tako obezbedila dodatna sredstva za funkcionisanje.

Na primer, ukoliko svako dete od kuće ponese samo dva kilograma papira na mesečnom nivou, ško­la od 500 učenika svakog meseca bi mogla da kupi ili novu moderniju tablu, ili nekoliko košar­kaških lopti, ili da okreči jednu učionicu.

Prednosti uključivanja u ovu akciju su višestruke – za roditeljski budžet, za školski budžet i, naravno, za sredinu u kojoj živimo. Predlažemo da na sledećem roditeljskom sastanku pomenete ovu akciju i razmotrite ono što „Škola plus” ima u svojoj ponudi. Na prvom mestu je, razume se, kvalitet udžbenika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama