Kaко додаци храни утиче на развој хиперактивности код деце

23 септембра, 2016

Све је више деце којима се дијагностикује хиперактивност, а постоје докази да су вештачке боје и конзерванси у храни одговорни за овај проблем

13344500_1127149670683293_5995835607334631249_n
Све је више деце којима се дијагностикује хиперактивност, а постоје докази да су вештачке боје и конзерванси у храни одговорни за овај проблем, тврде истраживачи са Универзитета у Саутемптону, у Великој Британији. Стручњаци су анализирали утицај различитих напитака и хране, којима су додате вештачке боје и адитиви, на 153 трогодишњака и на 144 деце узраста осам и девет година.

Прочитајте и Дечија храна: премасна, преслатка и преслана |

Резултати су показали да мешавина адитива утиче на понашање старије деце, док је код трогодишњака појачана активност. Поједини научници оспоравају резултате овог истраживања, сматрајући да су реакције деце индивидуалне. Међутим, ФСА (food standards agency) у великој Британији је, руковођена овим сазнањем, издала препоруке о одређеним адитивима. Родитељима деце са установљеним хиперактивним поремећајем се саветује да помогну својим малишанима тако што ће им из јеловника избацити производе обогаћене вештачким бојама и аромама.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама