Kako majka može prepoznati prve signale koji ukazuju da je detetu potrebna pomoć

23 marta, 2019

Ako vaše dete neočekivano promeni svoje gledište, navike i ponašanje, ako raspoloženje oštro skače gore–dole…

Stručnjaci smatraju da ovo može ukazivati na emotivni ili mentalni poremećaj koji se javlja kod svakog petog modernog deteta. Ali, kako obična majka može prepoznati prve signale koji ukazuju da je detetu potrebna pomoć?


Psiholozi savetuju da obratite pažnju na sledeće znakove:

Produžena nervoza

Ako primetite da su pokreti vašeg deteta postali oštri i isprekidani i neverovatno je aktivno duže vreme, što za njega nije tipično, onda to jasno ukazuje na psihološku nelagodnost. Vreme je da razgovaramo otvorenim srcem i potražimo pomoć psihologa.

Odsutnost

Primetili ste letargiju i nespremnost da dete obavlja i najjednostavnije stvari? Dete zaboravi čime se igralo pre nekoliko minuta, neutralno je prema svojim hobijima, odbija da gleda crtani film – ovo je alarm za sve mame.

Promena apetita

Vaše dete iznenada odbije da jede ili obrnuto, počne da preterano konzumira hranu. Ako se to desilo samo jednom, onda je u redu, ali kada je ovo ponašanje u ishrani već postalo navika, ni u kom slučaju dete ne bi trebalo ostaviti na miru sa svojim problemima.

Loše fizičko stanje

Umor i bol ne moraju uvek ukazivati na bolest, ponekad su to znakovi takozvanih psihosomatskih manifestacija – bolesti uzrokovanih psihološkim poremećajem. Ovo ne možete rešiti bez dobrog psihologa.

Noćne more

Ako se noću probudite zbog užasnog vriska iz dečje sobe, a dete se histerično bori, onda se probudi i ne može objasniti svoje ponašanje, to je jasan znak noćnih mora. Stručni savet je potreban.

Mokrenje u krevetu

Ako je dete davno izraslo iz pelena, ali je iznenada napadnuto noćnom enurezom, prvo morate biti sigurni da to nije bolest genitourinarnog sistema. Ako infekcija ne postoji, a problem postoji i dalje, vreme je za razgovor sa psihologom.

Dete pokušava da se povredi

Kada se dete agresivno ponaša prema drugima, osnovni konflikt može biti uzrok, ali ako stalno pokušava da sebe povredi, onda takva agresija, usmerena ka unutra, očigledno neće doneti dobro. Potražite pomoć psihologa.

Izvor: Zenskimagazin.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama