Како мајка може препознати прве сигнале који указују да је детету потребна помоћ

23 марта, 2019

Ако ваше дете неочекивано промени своје гледиште, навике и понашање, ако расположење оштро скаче горе–доле…

Стручњаци сматрају да ово може указивати на емотивни или ментални поремећај који се јавља код сваког петог модерног детета. Али, како обична мајка може препознати прве сигнале који указују да је детету потребна помоћ?


Психолози саветују да обратите пажњу на следеће знакове:

Продужена нервоза

Ако приметите да су покрети вашег детета постали оштри и испрекидани и невероватно је активно дуже време, што за њега није типично, онда то јасно указује на психолошку нелагодност. Време је да разговарамо отвореним срцем и потражимо помоћ психолога.

Одсутност

Приметили сте летаргију и неспремност да дете обавља и најједноставније ствари? Дете заборави чиме се играло пре неколико минута, неутрално је према својим хобијима, одбија да гледа цртани филм – ово је аларм за све маме.

Промена апетита

Ваше дете изненада одбије да једе или обрнуто, почне да претерано конзумира храну. Ако се то десило само једном, онда је у реду, али када је ово понашање у исхрани већ постало навика, ни у ком случају дете не би требало оставити на миру са својим проблемима.

Лоше физичко стање

Умор и бол не морају увек указивати на болест, понекад су то знакови такозваних психосоматских манифестација – болести узрокованих психолошким поремећајем. Ово не можете решити без доброг психолога.

Ноћне море

Ако се ноћу пробудите због ужасног вриска из дечје собе, а дете се хистерично бори, онда се пробуди и не може објаснити своје понашање, то је јасан знак ноћних мора. Стручни савет је потребан.

Мокрење у кревету

Ако је дете давно израсло из пелена, али је изненада нападнуто ноћном енурезом, прво морате бити сигурни да то није болест генитоуринарног система. Ако инфекција не постоји, а проблем постоји и даље, време је за разговор са психологом.

Дете покушава да се повреди

Када се дете агресивно понаша према другима, основни конфликт може бити узрок, али ако стално покушава да себе повреди, онда таква агресија, усмерена ка унутра, очигледно неће донети добро. Потражите помоћ психолога.

Извор: Zenskimagazin.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама