Kako pomoći detetu da izabere srednju školu?

11 maja, 2015

Upis u srednje škole se približio, a glavna tema razgovora osmaka i njihovih roditelja svakako je koju školu upisati. A izbor škole nije lak posao.
 
Važna odluka i kako je doneti
Prema rečima Slavice Jovanović, pedagoga u OŠ „Bora Stanković”, odgovornost roditelja i škole je da učenicima blagovremeno pruže što više pravih informacija o srednjim školama koje se nalaze u mestu gde planiraju da nastave školovanje, koji su obrazovni profile za koje ta srednja škola osposobljava, koje će znanje i veštine steći u njoj, da li tržište rada prepoznaje zanimanja za koje se učenik školuje i koja je mogućnost daljeg usavršavanja i školovanja.
– Profesionalna orijentacija učenika nije nešto sa čime se počinje u osmom razredu. Interakcijom porodičnog i školskog okruženja učenik razvija svest o sebi, svojim sposobnostima, radnim navikama, interesovanjima i upis željene škole dolazi kao prirodno opredeljenje. Ipak, postoji mogućnost da učenik, čak i pred sam upis, posumnja u svoj izbor – naglašava pedagog.
Sigurno je da roditelji najbolje poznaju svoje dete, ali se postavlja pitanje koliko su oni u stanju da budu objektivni i pomognu svom detetu u izboru srednje škole kada ono ne zna koju školu da upiše ili se dvoumi između više njih.
– I u jednom i u drugom slučaju preporučujem roditeljima da zajedno s detetom obiđu srednje škole za koje su zainteresovani. Svaka srednja škola ima dane kada je otvorena za buduće učenike. Tada profesori daju detaljna obaveštenja o organizaciji škole, profilima za koje obrazuju, praksu koju je moguće ostvariti, oglednim odeljenjima, poslovima na kojima učenik može da se zaposli po završetku škole, kao i mogućnosti daljeg školovanja i prohodnosti ka određenim visokoškolskim ustanovama. Tada mogu da pitaju i za bezbednost učenika u školi – ističe pedagog Slavica Jovanović.
Prema njenim rečima, ukoliko učenik pokazuje veliko interesovanje za nauku i kulturu, a ima odgovarajući uspeh i želju da studira, neće pogrešiti ako upiše gimnaziju. Učenicima sa velikm interesovanjima za administraciju, tehniku, trgovinu, zavisno od uspeha preporučuje se gimnazija ili odgovarajuća srednja škola. Ako izabere medicinsku školu, pretpostavlja se da učenika interesujr biologija.
Šta je profesionalna orijentacija
Profesionalna orijentacija daje odgovore na mnoga pitanja koja muče budućeg srednjoškolca, pa će posle testa učeniku biti jasnije:
– koje poslove bi mogao uspešno da obavlja
– koje njegove sposobnosti, potrebe i interesovanja taj posao zadovoljava
– koliko je spreman da grize, odnosno da se bori za svoje ciljeve
– da li je lider, timski ili solo igrač
– ima li tremu od javnog nastupa
– da li je otvorena ili zatvorena ličnost, te da li je shodno tome bolje da se opredeli za posao koji zahteva više komunikacije ili za poslove u kojima preterana komunikacija nije neophodna
– koju školu i koji smer treba da upiše da bi se školovao za taj posao
– ima li te škole u njegovom gradu, da li se traže posebni zdravstveni uslovi
– ako nije moguće upisati željenu školu, šta je alternativa
 
Radmila Nikolić
Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako pomoći detetu da izabere srednju školu?"

  1. sanja andjelic kaže:

    Moja skola gde sam profesor je diiiiivna. Geoloska i hidrometeoroloska Milutin Milankovic. Narocito smer Meteoroloski tehnicar. Raspitajte se, dodjite, uverite se. Poyyy

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama