Како помоћи детету да изабере средњу школу?

11 маја, 2015

Упис у средње школе се приближио, а главна тема разговора осмака и њихових родитеља свакако је коју школу уписати. А избор школе није лак посао.
 
Важна одлука и како је донети
Према речима Славице Јовановић, педагога у ОШ „Бора Станковић”, одговорност родитеља и школе је да ученицима благовремено пруже што више правих информација о средњим школама које се налазе у месту где планирају да наставе школовање, који су образовни профиле за које та средња школа оспособљава, које ће знање и вештине стећи у њој, да ли тржиште рада препознаје занимања за које се ученик школује и која је могућност даљег усавршавања и школовања.
– Професионална оријентација ученика није нешто са чиме се почиње у осмом разреду. Интеракцијом породичног и школског окружења ученик развија свест о себи, својим способностима, радним навикама, интересовањима и упис жељене школе долази као природно опредељење. Ипак, постоји могућност да ученик, чак и пред сам упис, посумња у свој избор – наглашава педагог.
Сигурно је да родитељи најбоље познају своје дете, али се поставља питање колико су они у стању да буду објективни и помогну свом детету у избору средње школе када оно не зна коју школу да упише или се двоуми између више њих.
– И у једном и у другом случају препоручујем родитељима да заједно с дететом обиђу средње школе за које су заинтересовани. Свака средња школа има дане када је отворена за будуће ученике. Тада професори дају детаљна обавештења о организацији школе, профилима за које образују, праксу коју је могуће остварити, огледним одељењима, пословима на којима ученик може да се запосли по завршетку школе, као и могућности даљег школовања и проходности ка одређеним високошколским установама. Тада могу да питају и за безбедност ученика у школи – истиче педагог Славица Јовановић.
Према њеним речима, уколико ученик показује велико интересовање за науку и културу, а има одговарајући успех и жељу да студира, неће погрешити ако упише гимназију. Ученицима са великм интересовањима за администрацију, технику, трговину, зависно од успеха препоручује се гимназија или одговарајућа средња школа. Ако изабере медицинску школу, претпоставља се да ученика интересујр биологија.
Шта је професионална оријентација
Професионална оријентација даје одговоре на многа питања која муче будућег средњошколца, па ће после теста ученику бити јасније:
– које послове би могао успешно да обавља
– које његове способности, потребе и интересовања тај посао задовољава
– колико је спреман да гризе, односно да се бори за своје циљеве
– да ли је лидер, тимски или соло играч
– има ли трему од јавног наступа
– да ли је отворена или затворена личност, те да ли је сходно томе боље да се определи за посао који захтева више комуникације или за послове у којима претерана комуникација није неопходна
– коју школу и који смер треба да упише да би се школовао за тај посао
– има ли те школе у његовом граду, да ли се траже посебни здравствени услови
– ако није могуће уписати жељену школу, шта је алтернатива
 
Радмила Николић
Извор: zena.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Како помоћи детету да изабере средњу школу?"

  1. sanja andjelic каже:

    Moja skola gde sam profesor je diiiiivna. Geoloska i hidrometeoroloska Milutin Milankovic. Narocito smer Meteoroloski tehnicar. Raspitajte se, dodjite, uverite se. Poyyy

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама