Kако преко лета припремити будуће прваке

1 јуна, 2017

Не заборавите: упис у први разред је велика ствар!
Пре самог уписа родитељи су дужни да своје дете одведу код психолога или школског педагога ради самог тестирања. Пошто је полазак у школу велики догађај како за дете тако и за родитеље он захтева припрему која свакако не подразумева само упис. Школарци  ће Вам дати пар смерница како да се понашате када се приближи упис у први разред и полазак у школу.

Упис у први разред: Правилно понашање родитеља
Сваки тест који дете мора обавити (тестирање код психолога, педагога и педијатра) захтева да се родитељ суздржи застрашивања било које врсте. Драматично коментарисање неких ситуација је такође сувишно. Родитељ мора да буде присебан током целог овог процеса и не “пада у ватру”, а таквих ситуација ће свакако бити.
Kод деце се врло лако може створити негативна слика читаве ситуације или то све може изазвати страх. Сложићете се да за тим нема потребе. Kолико год да овај период може бити стресан сам по себи он ипак представља ново поглавље како у животу вашег школарца тако и у вашој улози родитеља.
Страх је ту када се нечега бојимо, зар не? Ако нешто не познајемо довољно добро онда страх нађе начин да превлада. Малишани не само да нису изузетак већ су апсолутно подложни томе да се уплаше од неких свакодневних ствари. Да бисте ситуације око уписа у први разред олакшали свом детету пожељно је да се са њим прошетате до те школе и упознате га са амбијентом, покажете унутрашњост и фискултурну салу, отпратите свог школарца на свако од потребних тестирања, током лета детету причате позитивне ствари о школи како би оно пожелело да се што пре упише… На тај начин ваше дете неће имати страх а упис у први разред ће протећи сасвим задовољавајуће.
Такође, топло се препоручује да са дететом идете у набавку школског прибора како би оно само могло да изабере оно што му треба. Данашњи школски прибор је такав да свако дете може врло лако пронаћи оно што највише воли (ту се пре свега мисли на мотиве који су заступљени на ранчевима, перницама и слично).
Деци никако не треба усађивати систем по коме ће их будуће обавезе у школи спречити да се играју као и до сада, да ће морати устајати изузетно рано или пак да више неће имати времена за дружење са другом децом. Родитељи често праве ову грешку па својој деци школу представљају на такав начин да она почињу да се плаше како школе тако и свега што она подразумева. То свакако неће помоћи вашем детету да успостави онај први контакт на прави начин.
Будуће школарце за упис у први разред треба припремити тако што ћете их током лета полако навикавати да устају раније, да своје играчке склањају за собом, да се сами облаче, вежу пертле, намештају кревет, напросто да се што више осамостале како би били спремни за школу. Не заборавите: Дете које има понеку обавезу лакше ће се навикнути на обавезе које долазе са уписом у први разред и почетком школске године. Тако се развија одговорност код детета и оно је спремно за изградњу односа према обавезама независно које