Kako preko leta pripremiti buduće prvake

1 juna, 2017

Ne zaboravite: upis u prvi razred je velika stvar!
Pre samog upisa roditelji su dužni da svoje dete odvedu kod psihologa ili školskog pedagoga radi samog testiranja. Pošto je polazak u školu veliki događaj kako za dete tako i za roditelje on zahteva pripremu koja svakako ne podrazumeva samo upis. Školarci  će Vam dati par smernica kako da se ponašate kada se približi upis u prvi razred i polazak u školu.

Upis u prvi razred: Pravilno ponašanje roditelja
Svaki test koji dete mora obaviti (testiranje kod psihologa, pedagoga i pedijatra) zahteva da se roditelj suzdrži zastrašivanja bilo koje vrste. Dramatično komentarisanje nekih situacija je takođe suvišno. Roditelj mora da bude priseban tokom celog ovog procesa i ne “pada u vatru”, a takvih situacija će svakako biti.
Kod dece se vrlo lako može stvoriti negativna slika čitave situacije ili to sve može izazvati strah. Složićete se da za tim nema potrebe. Koliko god da ovaj period može biti stresan sam po sebi on ipak predstavlja novo poglavlje kako u životu vašeg školarca tako i u vašoj ulozi roditelja.
Strah je tu kada se nečega bojimo, zar ne? Ako nešto ne poznajemo dovoljno dobro onda strah nađe način da prevlada. Mališani ne samo da nisu izuzetak već su apsolutno podložni tome da se uplaše od nekih svakodnevnih stvari. Da biste situacije oko upisa u prvi razred olakšali svom detetu poželjno je da se sa njim prošetate do te škole i upoznate ga sa ambijentom, pokažete unutrašnjost i fiskulturnu salu, otpratite svog školarca na svako od potrebnih testiranja, tokom leta detetu pričate pozitivne stvari o školi kako bi ono poželelo da se što pre upiše… Na taj način vaše dete neće imati strah a upis u prvi razred će proteći sasvim zadovoljavajuće.
Takođe, toplo se preporučuje da sa detetom idete u nabavku školskog pribora kako bi ono samo moglo da izabere ono što mu treba. Današnji školski pribor je takav da svako dete može vrlo lako pronaći ono što najviše voli (tu se pre svega misli na motive koji su zastupljeni na rančevima, pernicama i slično).
Deci nikako ne treba usađivati sistem po kome će ih buduće obaveze u školi sprečiti da se igraju kao i do sada, da će morati ustajati izuzetno rano ili pak da više neće imati vremena za druženje sa drugom decom. Roditelji često prave ovu grešku pa svojoj deci školu predstavljaju na takav način da ona počinju da se plaše kako škole tako i svega što ona podrazumeva. To svakako neće pomoći vašem detetu da uspostavi onaj prvi kontakt na pravi način.
Buduće školarce za upis u prvi razred treba pripremiti tako što ćete ih tokom leta polako navikavati da ustaju ranije, da svoje igračke sklanjaju za sobom, da se sami oblače, vežu pertle, nameštaju krevet, naprosto da se što više osamostale kako bi bili spremni za školu. Ne zaboravite: Dete koje ima poneku obavezu lakše će se naviknuti na obaveze koje dolaze sa upisom u prvi razred i početkom školske godine. Tako se razvija odgovornost kod deteta i ono je spremno za izgradnju odnosa prema obavezama nezavisno koje prirode te obaveze mogu biti: bilo da su lične, porodične, školske, službene…
Kao što je potrebno da se dete navikava na neke od obaveza koje prate upis u prvi razred tako je potrebno odrediti neko vreme za učenje, različito u odnosu u koju smenu (prepodnevnu ili popodnevnu) dete ide ove ili sledeće nedelje, kao i uspostavljanje navike da dete uvek uči na istom mestu, svakodnevno menjanje ili premeštanje “mesta za učenje” pokazalo se kao loša praksa.
Upis u prvi razred: Kako pobediti stres
Hteli mi to da priznamo sebi ili ne, upis u prvi razred svakog školarca i roditelja stavlja u ne tako zavidan položaj a propratni stres je tu sasvim prirodno. Ukoliko dete nije na pravi način i dobro pripremljeno za školu, kao i ako mu teško pada da se navikne na zahteve škole ili pak nije samostalno u radu može doći do nekih promena u ponašanju koje su daleko od pozitivnih. Iako ova pojava nije tako česta pa skoro sva deca vrlo radosno polaze u školu, može se dogoditi da školarac naprosto ovu promenu ne primi baš najbolje.
Neke od pojava koje prate ovu stresnu situaciju se manifestuju kroz grickanje noktiju, promene u snu i apetitu ili odbijanja mališana da ide u školu. Razumno je razmišljati o tome kako će se vaše dete uklopiti u novu sredinu, da li će mu biti dobro u školi i da li će uspostaviti fine odnose sa novim drugarima, ali preterano razmišljanje može negativno uticati na budućeg školarca.
 
Upis u prvi razred: Nova školska pravila
Kao što ste dete morali da vaspitavate kako da se ponaša u kući tako mu morate pomoći da određena pravila nauči da poštuje i u novoj sredini. To podrazumeva da budući školarac treba dolično da se ponaša i ne sme pričati ružne reči, uvek mora saslušati drugoga a posebno ako se radi o starijoj osobi ili učiteljici. Ova takozvana pravila, koja su zapravo više lepi maniri koje dete što pre treba da usvoji, mogu biti zajednički doneta a u praksi se često dešava da recimo učitelj deci pokušava predstaviti pravila ponašanja a roditelj ih kod kuće dodatno podržava što celoj situaciju daje dodatnu vrednost.
Ovde je od izuzetne važnosti da roditelji uvek podržavaju školu, učitelja i nikada ne govore svojoj deci protiv škole i obrazovanja.
Ukoliko neki roditelj ima primedbe on svaku od njih treba da raspravi sa učiteljem ili koga već smatra odgovornim za problem ali dete za to ne bi uopšte trebalo da zna. Ukoliko vaš školarac počne iskazivati nezadovoljstvo nekim aspektom u svom školovanju onda dete treba izuzetno pažljivo saslušati i sa njim o tome pričati tako da dete potpuno razume šta mu se govori. Ne zaboravite, pronalaženje zajedničkog jezika sa svojim detetom je rešenje za svaki problem koji potencijalno može doći.
Nakon ovog teksta se sigurno više ne pitate zašto se upis u prvi razred toliko dramatizuje. Ovo je velika promena kako za vas kao roditelja tako i za mališana. Školarci.com su tu da vas posavetuju ali prava mudrost dolazi od roditelja, koji su “prvi na liniji fronta”.
Zato vas pozivamo da u komentaru ispod ostavite vasa iskustva o upisu u prvi razred kao i kako je vaš mali školarac prošao kroz ovu promenu.
 
Izvor:skolarci.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama