Kако преко лета припремити будуће прваке

1 јуна, 2017

Не заборавите: упис у први разред је велика ствар!
Пре самог уписа родитељи су дужни да своје дете одведу код психолога или школског педагога ради самог тестирања. Пошто је полазак у школу велики догађај како за дете тако и за родитеље он захтева припрему која свакако не подразумева само упис. Школарци  ће Вам дати пар смерница како да се понашате када се приближи упис у први разред и полазак у школу.

Упис у први разред: Правилно понашање родитеља
Сваки тест који дете мора обавити (тестирање код психолога, педагога и педијатра) захтева да се родитељ суздржи застрашивања било које врсте. Драматично коментарисање неких ситуација је такође сувишно. Родитељ мора да буде присебан током целог овог процеса и не “пада у ватру”, а таквих ситуација ће свакако бити.
Kод деце се врло лако може створити негативна слика читаве ситуације или то све може изазвати страх. Сложићете се да за тим нема потребе. Kолико год да овај период може бити стресан сам по себи он ипак представља ново поглавље како у животу вашег школарца тако и у вашој улози родитеља.
Страх је ту када се нечега бојимо, зар не? Ако нешто не познајемо довољно добро онда страх нађе начин да превлада. Малишани не само да нису изузетак већ су апсолутно подложни томе да се уплаше од неких свакодневних ствари. Да бисте ситуације око уписа у први разред олакшали свом детету пожељно је да се са њим прошетате до те школе и упознате га са амбијентом, покажете унутрашњост и фискултурну салу, отпратите свог школарца на свако од потребних тестирања, током лета детету причате позитивне ствари о школи како би оно пожелело да се што пре упише… На тај начин ваше дете неће имати страх а упис у први разред ће протећи сасвим задовољавајуће.
Такође, топло се препоручује да са дететом идете у набавку школског прибора како би оно само могло да изабере оно што му треба. Данашњи школски прибор је такав да свако дете може врло лако пронаћи оно што највише воли (ту се пре свега мисли на мотиве који су заступљени на ранчевима, перницама и слично).
Деци никако не треба усађивати систем по коме ће их будуће обавезе у школи спречити да се играју као и до сада, да ће морати устајати изузетно рано или пак да више неће имати времена за дружење са другом децом. Родитељи често праве ову грешку па својој деци школу представљају на такав начин да она почињу да се плаше како школе тако и свега што она подразумева. То свакако неће помоћи вашем детету да успостави онај први контакт на прави начин.
Будуће школарце за упис у први разред треба припремити тако што ћете их током лета полако навикавати да устају раније, да своје играчке склањају за собом, да се сами облаче, вежу пертле, намештају кревет, напросто да се што више осамостале како би били спремни за школу. Не заборавите: Дете које има понеку обавезу лакше ће се навикнути на обавезе које долазе са уписом у први разред и почетком школске године. Тако се развија одговорност код детета и оно је спремно за изградњу односа према обавезама независно које природе те обавезе могу бити: било да су личне, породичне, школске, службене…
Kао што је потребно да се дете навикава на неке од обавеза које прате упис у први разред тако је потребно одредити неко време за учење, различито у односу у коју смену (преподневну или поподневну) дете иде ове или следеће недеље, као и успостављање навике да дете увек учи на истом месту, свакодневно мењање или премештање “места за учење” показало се као лоша пракса.
Упис у први разред: Kако победити стрес
Хтели ми то да признамо себи или не, упис у први разред сваког школарца и родитеља ставља у не тако завидан положај а пропратни стрес је ту сасвим природно. Уколико дете није на прави начин и добро припремљено за школу, као и ако му тешко пада да се навикне на захтеве школе или пак није самостално у раду може доћи до неких промена у понашању које су далеко од позитивних. Иако ова појава није тако честа па скоро сва деца врло радосно полазе у школу, може се догодити да школарац напросто ову промену не прими баш најбоље.
Неке од појава које прате ову стресну ситуацију се манифестују кроз грицкање ноктију, промене у сну и апетиту или одбијања малишана да иде у школу. Разумно је размишљати о томе како ће се ваше дете уклопити у нову средину, да ли ће му бити добро у школи и да ли ће успоставити фине односе са новим другарима, али претерано размишљање може негативно утицати на будућег школарца.
 
Упис у први разред: Нова школска правила
Kао што сте дете морали да васпитавате како да се понаша у кући тако му морате помоћи да одређена правила научи да поштује и у новој средини. То подразумева да будући школарац треба долично да се понаша и не сме причати ружне речи, увек мора саслушати другога а посебно ако се ради о старијој особи или учитељици. Ова такозвана правила, која су заправо више лепи манири које дете што пре треба да усвоји, могу бити заједнички донета а у пракси се често дешава да рецимо учитељ деци покушава представити правила понашања а родитељ их код куће додатно подржава што целој ситуацију даје додатну вредност.
Овде је од изузетне важности да родитељи увек подржавају школу, учитеља и никада не говоре својој деци против школе и образовања.
Уколико неки родитељ има примедбе он сваку од њих треба да расправи са учитељем или кога већ сматра одговорним за проблем али дете за то не би уопште требало да зна. Уколико ваш школарац почне исказивати незадовољство неким аспектом у свом школовању онда дете треба изузетно пажљиво саслушати и са њим о томе причати тако да дете потпуно разуме шта му се говори. Не заборавите, проналажење заједничког језика са својим дететом је решење за сваки проблем који потенцијално може доћи.
Након овог текста се сигурно више не питате зашто се упис у први разред толико драматизује. Ово је велика промена како за вас као родитеља тако и за малишана. Школарци.цом су ту да вас посаветују али права мудрост долази од родитеља, који су “први на линији фронта”.
Зато вас позивамо да у коментару испод оставите васа искуства о упису у први разред као и како је ваш мали школарац прошао кроз ову промену.
 
Извор:skolarci.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама