Kako učiti za prijemni ispit

13 maja, 2015

 
Izabrao si studije? Znaš tačno šta želiš da upišeš? Odlično! Sada je vreme da se pripremaš za prijemni i tu ćemo ti mi pomoći. Predstavljamo ti 12 koraka do naučenog gradiva za prijemni ispit:

1. Seti se zašto učiš – zamisli odlazak na prijemni ispit sa svim potrebnim znanjem i velikim samopouzdanjem i zamisli momenat kada saznaš da si uspeo/la da upišeš baš te studije o kojima maštaš. Tvoja velika želja se ispunila i pripremaš se za prvi dan studija i upoznavanje zanimljivih kolega sa kojima deliš istu strast ka baš toj oblasti studija. Pokušaj da zamisliš svaki detalj i zapamti taj osećaj kako bi se njime vodio kroz čitav proces priprema za prijemni ispit. Kada ti opadne motivacija i pomisliš da je nemoguće da se pripremiš na vreme, priseti se ovog osećaja.
2. Izaberi dobro mesto za učenje – kako bi što produktivnije započeo učenje, potrebno je da izabereš dobro mesto za to. A evo šta je nephodno za dobro mesto za učenje:
• mirno mesto na kojem ćeš imati što manje prekida i odvraćanja pažnje
• dostupnost potrebnih materijala za učenje i dovoljno prostora za njih
• dobra osvetljenost prostorije
• udobna stolica, a ne krevet. Odnosno, ne treba ti previše udoban položaj tela (ne želiš da zaspeš usput)
• dobra temperatura u prostoriji, kako bi imao/la svežeg vazduha, a da ne bude previše toplo kako ti se ne bi spavalo
3. Počni sa najtežim gradivom – ako želiš da sebi osiguraš uspeh na prijemnom ispitu, potrebno je da se dobro pripremiš, posebno u oblastima koje smatraš da su ti najteže. Jer upravo uverenje da je to što učiš nešto najteže, može ti otežati savladavanje te materije i dovesti do toga da beskonačno odlažeš da se uhvatiš u koštac sa tim predmetom. Zato je potrebno da se sa njom što pre suočiš i ostaviš dovoljno vremena za ponavljanje, kao i za učenje drugih oblasti.
4. Bez odlaganja – kako se ne bi našao u nevolji kada se približi prijemni ispit, počni na vreme sa pripremama. Nemoj da se par dana pred prijemni kaješ što nisi bar nedelju dana duže učio/la (veruj nam, dešava se). Bolje je da kreneš ranije pa da pred sam prijemni imaš vremena da se opustiš i odmoriš i da ti se to znanje “slegne” u glavi, umesto da si tih poslednjih dana u frci jer shvataš da nećeš stići da sve spremiš.
slicica
5. Pripremi osveženje – kako ne bi prekidao učenje, pripremi unapred grickalice i piće za svaki slučaj. Neverovatno je koliko često ćeš se, čim počneš sa učenjem, setiti da ti se baš sad jede čokolada ili pije čaj. Budi zato spreman/na unapred!
6. Prvo čitanje – pre nego što se sretneš po prvi put sa određenom materijom, treba da odlučiš šta želiš da postigneš tokom prvog čitanja. Ukoliko želiš kroz prvo čitanje što više naučiti, potrebno je da odvojiš dosta vremena i energije za čitanje teksta sa razumevanjem. S druge strane, ukoliko želiš da stekneš okvirnu predstavu materije, možeš manje energije uložiti u prvo čitanje pa se kasnije posvetiti bitnijim delovima.
slicica
7. Pravi pauze tokom učenja – u suprotnom, brzo ćeš se umoriti i biće ti teško kasnije se ponovo posvetiti učenju jer ćeš se setiti koliko ti je bilo teško prošli put. Pravi male pauze, na primer, pokušaj sa Pomodoro tehnikom ili je prilagodi svojim potrebama.
8. Uči uvek u isto vreme – odaberi vreme tokom dana koje ti najviše odgovara za učenje i potrudi se da se svaki naredni dan u to vreme “hvataš knjige”. Ovako ćeš steći rutinu i kako dani budu odmicali, primetićeš da ti se u to vreme povećava koncentracija i motivacija za učenjem.
9. Odredi dnevne ciljeve – kako bi imao veću motivaciju za učenje, na početku svake nedelje postavi sebi dnevne ciljeve za tu nedelju. Tako ćeš jasno znati koliko gradiva treba da pređeš u toku svakog dana što će ti pomoći da se skoncentrišeš. Naravno, možeš da postaviš i mesečne ciljeve, ali povremeno proveri da li je potrebno da ih koriguješ.
10. Vodi beleške – potrudi se da nakon svake veće celine zapišeš najvažnije ideje po tezama, možda dodaš i neke reference (mesta gde možeš pročitati više o tome). Ovo će ti biti od velike pomoći kada budeš hteo/la da se podsetiš određene teme, da ponoviš celokupno gradivo ili da proveriš svoje znanje. Takođe, možeš i podvlačenjem ili raznim bojama da ističeš najbitnije stvari, ako si vizuelan tip pa ti takvo učenje odgovara. Ili ako ti više prija i tako lakše pamtiš, možeš učiti naglas.
11. Ponovi gradivo – složićemo se sa poznatom latinskom poslovicom “Ponavljanje je majka učenja”. U skladu sa tim, potrudi se da odvojiš nekoliko dana (ili nedelja, koliko smatraš da će biti potrebno) pred prijemni ispit za ponavljanje naučenog. Ponavljanje može biti zabavnije i ako uključiš u to još nekog druga / drugaricu koja se sprema za isti prijemni pa da se međusobno ispitujete. Ili izvlačite kartice sa pitanjima, kao što se to radi na fakultetu na ispitima – uživite se već u studiranje 🙂 Samo pazi da to ne preraste u žurku sa ekipom umesto u učenje.
12. Veruj u sebe – ako pripremama za prijemni ispit pristupiš sa stavom „šanse da položim su jako loše” ti si već doneo/la presudu koja će te kočiti na svakom koraku. Dakle, kako bi to izbegao/la, veruj u sebe, jer uz trud i dobru pripremu, tvoje šanse da upišeš željene studije su izuzetno visoke i to je nešto što treba da te bodri kroz čitav proces.
Izvor: prijemni.infostud.com/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama