Ко је крив: родитељи, школа, друштво…?

децембар 11, 2013

Група дечака из чачанске гимназије на Јутјуб је окачила снимак на којем се види како малтретирају пролазнике, омаловажавају професорку, преврћу инвентар у учионици и скидају се голи. У Гимназији немају коментар на вандалско понашање.410557_cacak5_f
На снимку који траје нешто мање од два минута не мањка дивљаштва и вандализма. На видеу се виде младићи који испред гимназије салећу пролазнике и стају пред њих у боксерском ставу. О њиховим намерама и примитивизму говори и чињеница да се радило о малтретирању старијих суграђана Након тога следи призор у ком ученик на часу игра машући дуксерицом, док професорка записује час. Радња се онда сели у фискултурну салу, где један од актера свлачи шортс до бутина и њише се на конопцу.
У позадини иде песма “Wрецкинг Балл” Мајли Сајрус, која се у споту за ту песму појављује потпуно нага. На крају следи излив деструкције у којем двојица ђака преврћу школске клупе Двојица из групе актера појављују се у свакој сцени овог мини-филма који је настао истог дана када је и освануо на интернету, 9. децембра. Да нису свесни какав вандализам чине, потврђује и коментар аутора видеа: “Ово је само спрдња!!! Уживајте!”
У чачанској гимназији видели су видео-клип, али не желе да коментаришу детаље везане за њега

“ Потврђено да се ради о ученицима другог разреда, а један од главних актера је, како незванично сазнајемо, син универзитетског професора.
– Вероватно су мислили да су духовити и да ће на овај начин порасти у очима вршњака, али постигли су управо супротан ефекат. Сви су згрожени оним што су видели на снимку, што се може закључити и по лавини негативних коментара на друштвеним мрежама – рекла  је гимназијалка А. Б.
Рада Каранац, координатор за превенцију насиља у Школској управи Моравичког округа, каже да би процедури требало да се позову родитељи ученика који су начинили прекршај и са њима се обавити разговор.

410558_cacak4_f

– Након тога се састаје тим за заштиту од насиља на челу са директором школе и процењује се колики је ниво насиља и колика је угроженост ђака, наставника или школе. У односу на учињено дело, предлажу се одговарајуће мере. Електронско насиље, о којем је овде реч, карактерише се као трећи ниво насиља, што као крајњу консеквенцу може имати и искључење ученика из школе – наводи Каранац.
Извор: http://www.blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Ко је крив: родитељи, школа, друштво…?"

  1. zzz каже:

    Kriva su deca! Zar je dete savrseno samo po sebi,i zar su uvek glavni krivci ili roditelji ili skola ili drustvo???Valjda i ta deca imaju glavu da razmisljaju sta je dobro a sta ne,a ne uvek da se sve svali na roditelje(kojih opet ima raznih,ali nisu oni uvek za sve krivi),pa sigurno tu decu nisu roditelji vaspitali da maltretiraju prolaznike,omalovazavaju profesore,itd.Nije sad ni to tako crno-belo da su uvek ili roditelji,ili skola ili drustvo krivi,i da cetvrto nema. Ja da sam na mestu tog profesora,naravno da bih ga istukao,zar da dozvolim da se neko tako ponasa,i da on mog casa pravi smejuriju..u ranije vreme profesori su tukli ucenike,vladala je disciplina,i niko se nikad nije zalio,jer svako ko je dobio zna da je to zasluzio..a ne da sada neki roditelji dolaze i pricaju o pravima njihovog deteta..

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама