Ко је убио госпођу Љубазност?

9 августа, 2015

Неко је рекао да су љубазност почели да мешају са флертом, и то је тачно. Чим је неко љубазан према теби, а ти одмах у себи заузимаш тај неки гард „Шта хоће сад овај од мене?“.
smajlici
Хвала (уз осмех)
Изволите (уз осмех)
Извини (од срца и искрено)… Где се све то денуло? Где нестадоше ти неки елементарни манири?
Ко је убио госпођу Љубазност? А баш је фина дама била. Онако отмена у свом скромном понашању, увек је водила рачуна никога да не увреди. Сваком је знала да упути неку лепу реч, мио поглед, искрен осмех… Колико год да сте били нервозни, отресити, некултурни; она је знала да вас смири у секунди, да вас постави на своје место.
Неко је рекао да су љубазност почели да мешају са флертом, и то је тачно. Чим је неко љубазан према теби, а ти одмах у себи заузимаш тај неки гард „Шта хоће сад овај од мене?“. Било где да одеш: у банку, пошту, општину…ма било где, дочекаће вас натмурена лица која само што не бљују ватру а из очију им севају муње које могу да убију на месту. А онда ви заузимате став „Сад ћу да ти (спомињете мајку и неке радње у себи)“ и ту настаје куршлус. Везе су прекинуте, комуникација се своди на мрмљање неандреталца, а вала тако се и понашате.

Када би ви само знали како један осмех и пар лепих речи могу да учине чудо… Ех, када би само знали. Ви нисте ни свесни колико се многи људи обрадују када је неко љубазан према њима, јер су навикли на класично шутање у дупе речима. Збуне се, ја да вам кажем. И онда их ви разоружате својом љубазношћу и они, хтели – не хтели, и сами почну тако да се опходе према вама. Ви сте рефлектор светлости на друге и они се понашају као огледало. Како ви према њима, тако они према вама. Наравно, има и људи баксуза али нећемо о њима.

И сви смо ми уморни. И сви имамо брига на извоз, само што их нико неће. И сви живимо тешко (неко мање, неко више) али нико не може да ме убеди да не можете одвојити бар један осмех дневно на неку непознату особу на улици, или неког колегу на послу. Није осмех паре па да сте се стисли, туге моје.
Ко је убио госпођу Љубазност, питам ја вас? Кога да изведемо пред лице правде да му судимо? Све нас? Или ћемо опет, наравно, да окривимо време у коме живимо? Свако носи по мало кривице у себи, и ту нема извлачења.
А можда није убијена? Можда је само заборављена у неком кутку нашег ума и чека да је се неко сети. Пронађите је, она је у свима нама.
Извор: necenzurisano.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама