Kolika je kazna ako roditelj ne dozvoli vakcinaciju deteta

20 aprila, 2015

Vakcinacija dece i do sada je bila obavezna, ali svake godine oko 2.000 mališana u Srbiji ne primi obavezne vakcine protiv 10 zaraznih bolesti. Tu statistiku mogu da promene upravo usvojene izmene Zakona. Ono što je sigurno, decu niko neće moći da vakciniše na silu.

I dok su predložene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti podržali svi poslanici u Skupštini Srbije, jednoglasne podrške za obaveznu vakcinaciju među roditeljima nema.

Pripremila Ana Stamenković

Zbog toga su i u nedelji koja je svuda u svetu posvećena značaju imunizacije, ali i u trenutku kada je u nekoliko okruga u Srbiji proglašena epidemija malih boginja, stručnjaci odlučili da budu glasniji.
“Imamo velikih problema oko ubeđivanja i pričanja sa roditeljima da je neophodno da vakcinišu svoju decu jer su pre svega oni odgovorni za njihovo zdravlje, a i citave populacije”, kaže Branka Đurić Stojanović, pedijatar u Domu zdravlja Palilula.
“I dalje je rizik od dečjih zaraznih bolesti znatno veći, i oštećenje zdravlja je znatno veće ako se deca ne vakcinišu, nego vrlo retke komplikacije od vakcinacije koje se beleže, ali predstavljaju jedan zanemariv procenat”, kaže Sonja Radaković, načelnica Sektora za preventivnu medicinu VMA.
Uprkos činjenici da je imunizacija dece obavezna po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, svake godine oko 2.000 mališana u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti.
“Prošle godine smo imali oko 124 zahteva. Naše službe su podnele zahteve prekršajnom sudu, i one su u toku”, kaže Nada Milić, savetnica ministra zdravlja iz Službe za inspekcijske poslove.
Najveća kazna koju roditelji mogu da plate ako se ogluše o vakcinaciju dece jeste 50.000 dinara. Naravno, i da im deca ostanu bez zaštite.
Ukoliko se roditelji ogluše na obavezu, biće više puta upozoreni, novčano kažnjeni, i na kraju predati u nadležnost socijalne službe. Usklađivanjem sa drugim zakonima, na primer, porodičnim, ukoliko roditelji ne vakcinišu dete, to bi socijalne službe mogle da protumače i kao zanemarivanje.
“Šta znači zanemarivanje dece u određenom stepenu, nije to samo briga o osnovnim uslovima života i biti sa njima, već i zdravlje, koje itekako bitno”, kaže Nada Milić.
U pojedinim zemljama na primer dete ne može da se upiše u vrtić ili osnovnu školu, ukoliko nema potvrdu o primljenim vakcinama. Kako RTS nezvanično saznaje, takva zakonska rešenja uskoro bi mogla i u Srbiji da se primenjuju.
Izvor: rts.rs
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama