Колика је казна ако родитељ не дозволи вакцинацију детета

20 априла, 2015

Вакцинација деце и до сада је била обавезна, али сваке године око 2.000 малишана у Србији не прими обавезне вакцине против 10 заразних болести. Ту статистику могу да промене управо усвојене измене Закона. Оно што је сигурно, децу нико неће моћи да вакцинише на силу.

И док су предложене измене Закона о заштити становништва од заразних болести подржали сви посланици у Скупштини Србије, једногласне подршке за обавезну вакцинацију међу родитељима нема.

Припремила Ана Стаменковић

Због тога су и у недељи која је свуда у свету посвећена значају имунизације, али и у тренутку када је у неколико округа у Србији проглашена епидемија малих богиња, стручњаци одлучили да буду гласнији.
“Имамо великих проблема око убеђивања и причања са родитељима да је неопходно да вакцинишу своју децу јер су пре свега они одговорни за њихово здравље, а и цитаве популације”, каже Бранка Ђурић Стојановић, педијатар у Дому здравља Палилула.
“И даље је ризик од дечјих заразних болести знатно већи, и оштећење здравља је знатно веће ако се деца не вакцинишу, него врло ретке компликације од вакцинације које се бележе, али представљају један занемарив проценат”, каже Соња Радаковић, начелница Сектора за превентивну медицину ВМА.
Упркос чињеници да је имунизација деце обавезна по Закону о заштити становништва од заразних болести, сваке године око 2.000 малишана у Србији не прими вакцине против 10 заразних болести.
“Прошле године смо имали око 124 захтева. Наше службе су поднеле захтеве прекршајном суду, и оне су у току”, каже Нада Милић, саветница министра здравља из Службе за инспекцијске послове.
Највећа казна коју родитељи могу да плате ако се оглуше о вакцинацију деце јесте 50.000 динара. Наравно, и да им деца остану без заштите.
Уколико се родитељи оглуше на обавезу, биће више пута упозорени, новчано кажњени, и на крају предати у надлежност социјалне службе. Усклађивањем са другим законима, на пример, породичним, уколико родитељи не вакцинишу дете, то би социјалне службе могле да протумаче и као занемаривање.
“Шта значи занемаривање деце у одређеном степену, није то само брига о основним условима живота и бити са њима, већ и здравље, које итекако битно”, каже Нада Милић.
У појединим земљама на пример дете не може да се упише у вртић или основну школу, уколико нема потврду о примљеним вакцинама. Како РТС незванично сазнаје, таква законска решења ускоро би могла и у Србији да се примењују.
Извор: rts.rs
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама