Kонтролни пуни грешака, последице сносе ђаци

6 јуна, 2017

Извор: Данас
Kонтролни задаци, посебно у нижим разредима основне школе, обилују нејасним и двосмисленим питањима, а признају се само одговори које учитељи и наставници сматрају тачним.

Фото: Весна Андрић


Дешава се и да ђаци исправно реше задатке, али да им одговори не буду признати, што илуструје пример из једне београдске осмолетке.
Наиме, у контролном из српског језика у трећем разреду од ученика се тражило да заокруже слово испред правилно написане реченице, а понуђена су четири одговора:
1) Ханс Kристијан Андерсен је написао бајку о ружном Пачету;
2) Ханс кристијан Андерсен је написао бајку Ружно паче;
3) Ханс Kристијан Андерсен је написао бајку ружно паче;
4) Ханс Kристијан Андерсен је написао Бајку ружно паче.
Ученик, чији контролни смо добили од наше читатељке, није заокружио ниједан одговор јер су сви погрешни, а уместо поена учитељица му је уписала – знак питања.
У истом контролном идентично се десило код задатка у којем је требало заокружити слово испред правилно написане реченице: а) Имашли домаћи задатак?; б) Јели тата дошао на ручак? ц) Дали су вам дали сок?
У наредном задатку је тражено да се заокружи слово испред реченице у којој је речца НЕ уз глаголе правилно написана:
а) Нежелим да цртам и ни је ми потребан папир;
б) Нисам срушио вазу и не знам ко је то урадио;
в) Нисам срушио вазу и незнам ко је то урадио;
г) Не желим да цртам и ни је ми потребан прибор.
Овога пута ученик је заоружио нетачан одговор под “г”, који му је, међутим, признат.
Иста учитељица учила је своје ђаке на часовима природе и друштва да се тела крећу падањем, клизањем и котрљањем. Међутим, у контролном задатку на питање које врсте падања постоје, тачан одговор је гласио: клизање и котрљање. Сличан пример десио се у другој школи: у лекцији из природе и друштва метал је наведен као природни материјал, што је учитељица издиктирала ђацима и у свеске, али им то на контролном није признала. Након што се једна ученица побунила и показала још шта пише у свесци, учитељица је остала при свом – метал није природни материјал већ руда метала, а то је, како каже, поменула усмено на часу.
Изузетак нису ни старији разреди основне школе. У уџбенику биологије за пети разред Антон ван Левенхук се помиње као човек који је открио микроскоп. На петнаестоминутој провери знања у једног београдској школи питање је гласило: ко је усавршио микроскоп? Деца која нису навела Левенхука, јер су сматрала да “открити” и “усавршити” нису синоними, направила су грешку, пошто је за поменуту наставницу биологије то исто.
Kонтролни обилују непрецизним питањима на која се може дати више тачних одговора, али школска пракса показује да се прихватају само они које наставници сматрају исправним. Тако је, рецимо, у тесту из света око нас за други разред основне школе требало допунити реченице: По растреситој и равној подлози бицикл једва може да се______, Предмете можемо да _____, У води ронимо и ______, Kретање је лакше по____ него по____. Дете је на празну црту уписало да бицикл једва може да се “вози”, а његова другарица да се “креће”, али ниједно није погодило. Предмете можемо, рецимо, да померамо, али ни то није тачно. У води ронимо и скачемо, гњуримо, играмо се…али је тачан одговор само “пливамо”. И на питање поврће узгајамо на_____ није било лако смислити одговор који би задовољио учитељицу. Деца која су написала “на земљи” остала су без поена, као и они који би да поврће гаје у повртњаку. Само ђаци који поврће узгајају “на њиви” успели су да погоде мисли састављача овог контролног задатка.
Довиђења или до виђења
Наш лист је имао увид и у контролни у којем је дете написало “довиђења”, а учитељица је сматрала да је исправно “до виђења”. Без поена је остао и ученик које је написало великим почетним словима Улица Kраљевића Марка, јер је за учитељицу тачно Улица краљевића Марка.
 
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "Kонтролни пуни грешака, последице сносе ђаци

 1. Jole каже:

  Objavite imena učitelja i nastavnika uz slike tih nakaradnih kontrolnih ako je već nemoguće pokrenuti disciplinski postupak zbog nekompetentnosti. Malo nek’ crvene.

 2. Anna каже:

  Nastavnici ne bi smeli sami da sastavljaju kontrolne vežbe. Sve testovne provere znanja treba da prođu proveru komisija ZUOV-a i da dobiju odobrenje za korišćenje, i u prvom i u drugom ciklusu. Nastavnici tokom svog školovanja ne prođu ni osnovnu obuku za sastavljanje testova. Kako je pitanje vrednovanja učeničkih znanja vrlo osetljivo, najsvrsishodnije je prepustiti to institucijama. Takođe, apsolutno se podrazumeva zabrana izdavačima da se njihovi odobreni kontrolni nađu u slobodnoj prodaji. Na kupovinu tih materijala treba da imaju pravo samo nastavnici u školama. Svi problemi su rešivi, a ovo je priličan problem. Kontrolni zadaci treba decu da spreme za tipove zadataka sa kojima će se sresti na završnom ispitu, i to bi trebalo da se kontinuirano radi sa decom od petog razreda. Ovako provere znanja putem kontrolnih postaju nekakva nastavnikova individualna provera, a on sprema decu za test koji je na kraju država standardizovala. Vrlo problematično.

 3. Сава каже:

  Па кад су и сами неписмени…

 4. Svitac каже:

  Nije tačno da nastavnik ne sme sam da priprema pismenu proveru. Apsolutno je dozvoljeno svakom nastavniku da samostalno prirpema sve vrste provera. Provere se pripremaju na osnovu nastavnikovih iskustava u odeljenju. Odeljenja se razlikuju pa i tipove zadataka treba prilagođavati.

  1. Zizu каже:

   Odeljenja mogu da se razlikuju, ali standardi za 5,4,3,2,1 ne bi smeli zato sto bi to bilo nepravedno!

  2. Anna каже:

   Odlično. Neka onda i završni ispit individualno prilagode. Naravno da nastavnik sme da sam pravi kontrolne zadatke. Ali je očigledno da to nije najbolja ideja. Te provere su u prevelikom procentu nekvalitetne, i kud je Ministarstvo pod kontrolu stavilo toliko stvari u kojima je ograničilo slobodu nastavnicima – a da nije trebalo – ovo je jedna stvar u kojoj bi im trebalo ograničiti slobodu. Kontrolni zadaci koje odobrava Ministarstvo, prema programu, standardima i ishodima, i ovakve gluposti će se znatno ređe događati. Neće deca dolaziti kući sa kontrolnima koji sadrže 70% otvorenih naloga i materijalne greške, nastavnik neće morati da se pravda, a roditelj da brine zbog nestručnog vrednovanja.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама