Korupcija u obrazovanju i zdravstvu u Srbiji

12 aprila, 2015

U Srbiji sve ima cenu: operacija kuka, dvojka srednjoškolcu, prekoračenje brzine… Mito radi kao nikad.
(597609_0203_ff
Vladislav Ilić, načelnik Dnevne bolnice i specijalističko-konsultativne službe u Kliničko-bolničkom centru “Dr Dragiša Mišović“, uhapšen je pre nekoliko dana jer je primio mito od 500 evra. On nas je još jednom podsetio gde živimo…
– Korupcija u Srbiji je apsolutna, oni koji se njome ne bave kao da su potopljeni. U Indiji, gde postoji tek nekoliko procenata nekorumpiranih, društvo takve ljude smatra asocijalnim osobama: isto je i kod nas. Sve je okrenuto naopačke u Srbiji, pa korupcionaška izreka “bog je prvo sebi bradu stvorio” postala je narodna poslovica! – priča za “Blic” Marko Pavlović, profesor kragujevačkog Pravnog fakulteta, koji je 2007. godine svojim svedočenjima pokrenuo rasvetljavanje korupcionaške afere “Indeks”.
– Sve servisne institucije u Srbiji podložne su korupciji. Kod nas je mito mehanizam kojim službenici javnog sektora, nespremni da se sindikalno organizuju, naplaćuju ono što im država zakine kroz platu. Ovde je korupcija platni dodatak. Niko nije napravio analizu da li će i koliko ovo novo stezanje kaiša povećati korupciju – kaže sociolog Zoran Gavrilović iz BIRODI.
Sitna korupcija, prema njemu, štetna je jer legitimiše davanje mita kao sistem, a diskriminiše građane – stare, siromašne, nezaposlene, neobrazovane…
– Oni su uplašeni i prihvataju korupciju, iniciraju je čak, pa daju mito i kad im niko ne traži – objašnjava Gavrilović.
ZDRAVSTVO…
Taj strah je najjači u zdravstvu, koje, tvrdi osnivač NVO “Lekari protiv korupcije” Draško Karađinović, prednjači u primanju mita.
– Cenovnik zavisi od urgencije, pa su cene pregleda u domu zdravlja simbolične u odnosu na one zahvate od kojih vam zavisi život. Slično je i sa porođajem, gde mito određuje na koji način će trudnica biti zbrinuta kod ginekologa. Preduslov korupcije u zdravstvu, čiji smo svedoci svakodnevno, jeste sistemska korupcija u vrhu sistema: nezakonite javne nabavke, zakoni koji ih dozvoljavaju, nameštene i naduvane investicije. Zbog toga pacijenti plaćaju lekarima – kaže Karađinović.
…PA SVI OSTALI
Osim u zdravstvu, korupcija je alarmantna i u školstvu, policiji, lokalnim
– Korupcija je problem endemskih razmera. U policiji čim imate keš koji prelazi iz ruke u ruku – možete biti sigurni da je u pitanju nekakav mito. Primeri su najvidljiviji kod saobraćajnih prekršaja, a tarifa zavisi od samog prekršaja.
Najčešće mito predstavlja 20 do 30 odsto novčane kazne, pa stoga i varira od 1.000 do 2.000 dinara za nevezivanje pojasa, do 10.000 za, recimo, vožnju žutom trakom. Inače, ova vrsta korupcije je uglavnom nedokaziva jer od nje profitiraju i policajac i prekršilac. Gubi samo država – kaže „Blicov” izvor iz MUP-a.
 
Pravosuđe misterija
– I u pravosuđu ima korupcije, i materijalne i u načinu izbora sudija, gde se favorizuju pripadnici određene grupe ili političke opcije. To dokazuje lutanje u sudskim stavovima po istom pravnom pitanju. Ipak, ne postoje podaci koji to pokazuju, ni dokazi koji bi nekoga izveli pred lice pravde – tvrdi Srđan Sikimić, predsednik Advokatske komore Vojvodine.
Taj skandal je u međuvremenu postao živi spomenik korupciji, ali pred sudom nije rešen. Profesor je dobijao pretnje koje su mu uticale na zdravlje, ni na predavanjima nije bio siguran.
 
MITO „TOPLI OBROK“
“Tako mu i treba kad gura nos gde ne treba”, smatra barem 50 odsto građana Srbije, pokazuje istraživanje koje je sproveo i Biro za društvena istraživanja (BIRODI).
Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Korupcija u obrazovanju i zdravstvu u Srbiji"

  1. Biljana kaže:

    Propustili ste da navedete da neki izdavaci udzbenika tabletima, telefonima, procentom od prodaje… podmicuju zaposlene po skolama. Nazalost korupcija izgleda nije zaobisla ni Nacionalni prosvetni savet. Na osnovu izvestaja sa sednica Nacionalno prosvetnog saveta starog saziva, za period januar 2014. g. – aprila 2015.g. moze se saznati koji su izdavaci i za koje udzbenike dobili odobrenje u postupku ekspertize. Moze se saznati i to da su neki udzbenici odobrenje dobili preglasavanjem – da cak nije uvazen zahtev nekih clanova Nacionalno prosvetnog saveta da se odredjeni udzbenici vrate izdavacu radi otklanjanja gresaka na koje su ukazali eksperti. Analizom jednog od tih udzbenika utvrdjeno je da isti ne zadovoljava standarde kvaliteta udzbenika. A to znaci da u njemu ima dosta materijalnih gresaka, da jezik nije primeren uzrastu ucenika, da ne daje doprinos ocuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama