Корупција у образовању и здравству у Србији

12 априла, 2015

У Србији све има цену: операција кука, двојка средњошколцу, прекорачење брзине… Мито ради као никад.
(597609_0203_ff
Владислав Илић, начелник Дневне болнице и специјалистичко-консултативне службе у Клиничко-болничком центру “Др Драгиша Мишовић“, ухапшен је пре неколико дана јер је примио мито од 500 евра. Он нас је још једном подсетио где живимо…
– Корупција у Србији је апсолутна, они који се њоме не баве као да су потопљени. У Индији, где постоји тек неколико процената некорумпираних, друштво такве људе сматра асоцијалним особама: исто је и код нас. Све је окренуто наопачке у Србији, па корупционашка изрека “бог је прво себи браду створио” постала је народна пословица! – прича за “Блиц” Марко Павловић, професор крагујевачког Правног факултета, који је 2007. године својим сведочењима покренуо расветљавање корупционашке афере “Индекс”.
– Све сервисне институције у Србији подложне су корупцији. Код нас је мито механизам којим службеници јавног сектора, неспремни да се синдикално организују, наплаћују оно што им држава закине кроз плату. Овде је корупција платни додатак. Нико није направио анализу да ли ће и колико ово ново стезање каиша повећати корупцију – каже социолог Зоран Гавриловић из БИРОДИ.
Ситна корупција, према њему, штетна је јер легитимише давање мита као систем, а дискриминише грађане – старе, сиромашне, незапослене, необразоване…
– Они су уплашени и прихватају корупцију, иницирају је чак, па дају мито и кад им нико не тражи – објашњава Гавриловић.
ЗДРАВСТВО…
Тај страх је најјачи у здравству, које, тврди оснивач НВО “Лекари против корупције” Драшко Карађиновић, предњачи у примању мита.
– Ценовник зависи од ургенције, па су цене прегледа у дому здравља симболичне у односу на оне захвате од којих вам зависи живот. Слично је и са порођајем, где мито одређује на који начин ће трудница бити збринута код гинеколога. Предуслов корупције у здравству, чији смо сведоци свакодневно, јесте системска корупција у врху система: незаконите јавне набавке, закони који их дозвољавају, намештене и надуване инвестиције. Због тога пацијенти плаћају лекарима – каже Карађиновић.
…ПА СВИ ОСТАЛИ
Осим у здравству, корупција је алармантна и у школству, полицији, локалним
– Корупција је проблем ендемских размера. У полицији чим имате кеш који прелази из руке у руку – можете бити сигурни да је у питању некакав мито. Примери су највидљивији код саобраћајних прекршаја, а тарифа зависи од самог прекршаја.
Најчешће мито представља 20 до 30 одсто новчане казне, па стога и варира од 1.000 до 2.000 динара за невезивање појаса, до 10.000 за, рецимо, вожњу жутом траком. Иначе, ова врста корупције је углавном недоказива јер од ње профитирају и полицајац и прекршилац. Губи само држава – каже „Блицов” извор из МУП-а.
 
Правосуђе мистерија
– И у правосуђу има корупције, и материјалне и у начину избора судија, где се фаворизују припадници одређене групе или политичке опције. То доказује лутање у судским ставовима по истом правном питању. Ипак, не постоје подаци који то показују, ни докази који би некога извели пред лице правде – тврди Срђан Сикимић, председник Адвокатске коморе Војводине.
Тај скандал је у међувремену постао живи споменик корупцији, али пред судом није решен. Професор је добијао претње које су му утицале на здравље, ни на предавањима није био сигуран.
 
МИТО „ТОПЛИ ОБРОК“
“Тако му и треба кад гура нос где не треба”, сматра барем 50 одсто грађана Србије, показује истраживање које је спровео и Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ).
Извор: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Корупција у образовању и здравству у Србији"

  1. Biljana каже:

    Propustili ste da navedete da neki izdavaci udzbenika tabletima, telefonima, procentom od prodaje… podmicuju zaposlene po skolama. Nazalost korupcija izgleda nije zaobisla ni Nacionalni prosvetni savet. Na osnovu izvestaja sa sednica Nacionalno prosvetnog saveta starog saziva, za period januar 2014. g. – aprila 2015.g. moze se saznati koji su izdavaci i za koje udzbenike dobili odobrenje u postupku ekspertize. Moze se saznati i to da su neki udzbenici odobrenje dobili preglasavanjem – da cak nije uvazen zahtev nekih clanova Nacionalno prosvetnog saveta da se odredjeni udzbenici vrate izdavacu radi otklanjanja gresaka na koje su ukazali eksperti. Analizom jednog od tih udzbenika utvrdjeno je da isti ne zadovoljava standarde kvaliteta udzbenika. A to znaci da u njemu ima dosta materijalnih gresaka, da jezik nije primeren uzrastu ucenika, da ne daje doprinos ocuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама