Mala matura: Na probnom testu sedmaci su najbolje uradili fiziku, rok za izjašnjavanje o trećem predmetu kraj polugodišta

16 septembra, 2022

Promenom koncepta male mature do koje će doći već ove školske godine, đaci više neće pripremati sedam predmeta za malu maturu, već umesto toga tri – srpski (maternji) i matematika, a treći test će biti po izboru od pet ponuđenih: istorije, geografije, fizike, hemije i biologije.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić za Euronews Srbija najavio je da će rok za izjašnjavanje đaka o izabranom predmetu za polaganje trećeg testa biti kraj prvog polugodišta, kao i da će im se ostaviti mogućnost da odluku promene. Istakao je i da će se izmenom koncepta trećeg testa postići veća motivisanost učenika jer će sami birati predmet koji će polagati, ali da će biti i manji stres za đake.

– Prijavljivaće se u svojoj školi, ali i preko portala “moja srednja škola”. Daćemo mogućnost i da ukoliko se neko predomisli promeni koji test će da polaže. Nakon toga više neće moći da menjaju – precizirao je Pašić.

Kako će izgledati novi koncept kombinovanog testa već su imali priliku da vide osmaci koji će polagati završni ispit u junu. Oni su kao učenici sedmog razreda u junu, na kraju prošle školske godine, radili probni kombinovani test gde su se opredeljivali za jedan od pet ponuđenih predmeta.

– Najveći broj đaka, 28 odsto se opredelio da polaže biologiju, zatim 24 odsto učenika hemiju, 18 odsto istoriju, 15 geografiju, 8 odsto fiziku. Kada se pogledaju rezultati najbolje su uradili test iz fizike – rekao je Pašić i dodao da će zbirke zadataka za pripremu osmaka izaći krajem januara, ali da će imati mogućnost da vežbaju i elektronski.

Osim testa, menja se i način bodovanja. Ubuduće đaci će maksimalnih 60 bodova nositi iz uspeha postignutog tokom školovanja, a 40 sa testova, ali će sa testa iz matematike i srpskog moći maksimalno da ostvare po 14 bodova, dok će treći test nositi 12 bodova.

Izvor: Blic/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama