Велика матура: У средњим стручним школама, организација је нешто другачија, као и предмети који се полажу

мај 29, 2017

Ученици завршних година средњих школа ових дана полажу матурски испит, а ђаци Четрнаесте београдске гимназије први су међу њима.

Kако би стекли диплому о завршеном степену образовања, ђаци широм Србије полажу матурски или завршни испит у школи.
– У нашој гимназији ђаци су већ у петак полагали матуру из српског језика, док данас полажу изборни предмет. У среду је последњи део, односно одбрана рада, а ови датуми могу се разликовати од школе до школе. Kод нас нико није пао на разредни или поправни испит тако да ће сви завршити ускоро – објашњава директорка Четрнаесте београдске гимназије Марија Милетић.
Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија истиче да ђаци друштвеног смера као изборни предмет полажу страни језик, док ученици природно-математичког смера полажу математику.
– Ученици који не положе матуру, углавном у августу добијају још једну шансу. Међутим, то се заиста ретко дешава и углавном се своди на то да касније полажу они који нису у могућности да дођу у првом терминима – каже Сокић.
У средњим стручним школама, организација је нешто другачија, као и предмети који се полажу.
– У медицинским школама ове године се последњи пут полаже по старом наставном плану. Kод нас матура траје од 5. до 18. јуна, ђаци полажу матерњи, односно српски језик, изборни предмет и полажу практичан рад – прича Биљана Главоњић, помоћница директора Медицинске школе “Надежда Петровић”.
Диплома о положеном завршном или матурском испиту, један је од услова за конкурисање за факултет. Они који је стекну до јуна, моћи ће да полажу пријемни испит на факултету у првом кругу, док ће остали морати да сачекају други круг, који се организује у септембру.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Велика матура: У средњим стручним школама, организација је нешто другачија, као и предмети који се полажу"

  1. Milena каже:

    Pogresan naslov. U tekstu je rec o velikoj, ne o maloj maturi.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама