Мама која мења изглед лутке и шаље деци позитивне поруке

децембар 10, 2015

Аустралска  уметница Sonia Singh , мама малене девојчице, проналази одбачене лутке и удахњује им нови, другачији живот. Иако је све започело као и игра и хоби, Sonia није ни помишљала да ће својoм kреативношћу одушевити толико људи и дати снажну поруку о важности природне лепоте.

 
У свету у којем постоје смешни стандарди кад је реч о лепоти, али и дечјим играчкама, људи су препознали вредност овог маленог пројекта. Након велике трансформације која укључује скидање тешке шминке, лутке више личе на малене девојчице и изгледају преслатко.
 
Sonia проналази одбачене луткице у дућанима половне  робе и доноси их у своју малу лабораторију где настаје чаролија. Велике очи, дуге трепавице, тешка шминка, оскудна одећа и високе пете нестају.Захваљујући преданом раду, лутке добивају природнији изглед, и више сличе девојчицама које се с њима играју.
 
„Лепше су ми ове лутке јер изгледају као моје вршњакиње“, казала је једна девојчица у видеу. Друга је девојчица пак додала да је једна лутка подсећа на њену пријатељицу Маггие.
Након уклањања шминке, на ред долази одећа. Уместо оскудних комада одеће и обуће, своје луткице облачи у малене капутиће  које израђује њена мама. Рециклиране лутке не носе високе пете него ципелице и чизмице.
Лутке сада изгледају више као девојчице а мање као одрасле жене какве друштво (или пак корпорације) сматра лепима. Судећи према позитивним реакцијама људи, можда ипак произвођачи нису у праву. Родитељи, баке и дедови, али и девојчице које се радо играју луткама, одушевљени су малим природним лепотицама.
„Ово ми даје наду да наше друштво има изгледну будућност. гледање на жене као на објекте. Sonia  је  многима показала да свако од нас поседује природну лепоту. Данас је то посебно битно јер нас медији са свих страна бомбардирају, утичу на нашу психу и показују нам како требамо изгледати“, стоји у једном коментару на YouTubeu
Иако јој није био циљ шири друштвени ангажман, Sonia је својим креативним радом дала снажну поруку и стекла велику популарност на друштвеним мрежама.
Више о рециклираним луткама можете пронаћи на Facebook stranici Tree Change Dolls.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама