Маме и тате траже новац преко суда?

јул 1, 2015

Град није предложио како ће обештетити родитеље који су по вишој цени плаћали вртић. Од априла 2010. до 2015. родитељи издвајали 9.700 уместо 2.600 динара
vrti'
Сeкретаријат за образовање и дечју заштиту града испоштовао је само део препоруке заштитника грађана да родитељи плаћају 20 одсто од економске цене вртића, али није предложио како да им буде враћен новац зато што су вртић плаћали скупље. Како се наводи у саопштењу “Секретаријат није поступио по препорукама омбудсмана Саше Јанковића да предложи начин умањења последице од незаконитог обрачуна учешћа родитеља у цени вртића, у периоду од 3. априла 2010. до 31. децембра 2014 године”.
У периоду од четири године родитељи у Београду су плаћали вртић скоро четири пута више, јер прописи предвиђају да маме и тате покривају само 20 одсто трошкова боравка малишана у предшколској установи, а локална самоуправа преосталих 80 одсто. Међутим, на уплатницима за вртиће је до краја прошле године писало да је учешће родитеља чак 72,8 одсто, па су они који немају бенефиције, уместо 2.600 плаћали 9.700 динара месечно.
– Једини начин који је преостао да се врати незаконито наплаћени новац је покретање тужбе пред надлежним судом – каже Илија Лукић, председник Савета родитеља ПУ “Полетарац” у Барајеву, који је и покренуо целу причу око незаконите наплате. – Неодлучним родитељима који још нису поднели тужбе препоручујем да се одлуче како ће да поступе, јер због застаревања дуга, сваки месец који прође иде у корист локалне самоуправе, а на штету оштећених родитеља.
Како незванично сазнајемо, неколико стотина родитеља је поднело тужбе против града због незаконите наплате вртића, а прва рочишта се очекују у јулу. Према непотврђеним информацијама, у Крагујевцу су доненте прве пресуде у корист родитеља.
Месечна цена обданишта 5.540 динара
Од 1. јануара цена вртића је 5.540 динара, што је 20 одсто од нове економске цене која износи 27.700 динара.
Први пут од септембра у систем предшколског образовања биће укључене и приватне предшколске установе, а боравак у њима ће град дотирати са 80 одсто од економске цене од 27.700 динара. Уколико је обданиште скупље, разлику ће плаћати родитељи.
Извор: novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама