Mame i tate traže novac preko suda?

1 jula, 2015

Grad nije predložio kako će obeštetiti roditelje koji su po višoj ceni plaćali vrtić. Od aprila 2010. do 2015. roditelji izdvajali 9.700 umesto 2.600 dinara
vrti'
Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada ispoštovao je samo deo preporuke zaštitnika građana da roditelji plaćaju 20 odsto od ekonomske cene vrtića, ali nije predložio kako da im bude vraćen novac zato što su vrtić plaćali skuplje. Kako se navodi u saopštenju “Sekretarijat nije postupio po preporukama ombudsmana Saše Jankovića da predloži način umanjenja posledice od nezakonitog obračuna učešća roditelja u ceni vrtića, u periodu od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014 godine”.
U periodu od četiri godine roditelji u Beogradu su plaćali vrtić skoro četiri puta više, jer propisi predviđaju da mame i tate pokrivaju samo 20 odsto troškova boravka mališana u predškolskoj ustanovi, a lokalna samouprava preostalih 80 odsto. Međutim, na uplatnicima za vrtiće je do kraja prošle godine pisalo da je učešće roditelja čak 72,8 odsto, pa su oni koji nemaju beneficije, umesto 2.600 plaćali 9.700 dinara mesečno.
– Jedini način koji je preostao da se vrati nezakonito naplaćeni novac je pokretanje tužbe pred nadležnim sudom – kaže Ilija Lukić, predsednik Saveta roditelja PU “Poletarac” u Barajevu, koji je i pokrenuo celu priču oko nezakonite naplate. – Neodlučnim roditeljima koji još nisu podneli tužbe preporučujem da se odluče kako će da postupe, jer zbog zastarevanja duga, svaki mesec koji prođe ide u korist lokalne samouprave, a na štetu oštećenih roditelja.
Kako nezvanično saznajemo, nekoliko stotina roditelja je podnelo tužbe protiv grada zbog nezakonite naplate vrtića, a prva ročišta se očekuju u julu. Prema nepotvrđenim informacijama, u Kragujevcu su donente prve presude u korist roditelja.
Mesečna cena obdaništa 5.540 dinara
Od 1. januara cena vrtića je 5.540 dinara, što je 20 odsto od nove ekonomske cene koja iznosi 27.700 dinara.
Prvi put od septembra u sistem predškolskog obrazovanja biće uključene i privatne predškolske ustanove, a boravak u njima će grad dotirati sa 80 odsto od ekonomske cene od 27.700 dinara. Ukoliko je obdanište skuplje, razliku će plaćati roditelji.
Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama