Ментални (когнитивни) развој предшколца увелико зависи од посвећености родитеља

21 јула, 2020

Шта је когнитивни развој?

Родитељи који имају трогодишњаке сигурно стално чују непрекидна питања попут, “Зашто то морам да урадим?” или “Зашто пас не прича самном?” итд. Важно је схватити да је то нормални когнитивни развој кроз које ваше дете пролази. Иако тих питања зна бити на стотине дневно, стрпите се, јер она вашем детету помажу да схвати свет око себе. Немојте се трудити да објашњавате ваша правила до детаља, деца тог узраста још увек не могу разумети и резоновати ствари на тај начин. Приметићете да ваше дете након пар минута вашег филозофског објашњавања једноставно окрене главу и почне гледати у играчке које су много интересантније од вашег њему неразумљивог говора. Уместо тога, покушајте да ваши одговори буду кратки попут, “Зато што је то добро за тебе” или “Да се не би повредила” , како би дете разумело шта му говорите, а уједно и добило одговор на своје питање.

Апстрактна питања

Иако нека питања вашег детета знају бити веома збуњујућа схватите их озбиљно. Покушајте дете не остављати без одговора. Ако на питање попут “Зашто сунце сија” не знате одговор радије реците да ћете заједно пронаћи књигу о сунцу и сазнати одговор. Kада тако поступате ви ширите видике свом детету, храните његову радозналост и учите га да размишља јасније. У овим годинама дете не може посматрати проблем из више углова. Тако нпр. ако понудите детету две чаше различито облика (једну мању, али ширу; а другу већу, али ужу) и у њих наспете исту количину сока, дете ће увек изабрати вечу и ужу чашу.

Њихова логика у том периоду је да је оно што је веће садржи у себи више. Тек у седмој години живота децу почињу сагледавати проблем из више углова.

Четврта година

Са четири године дете почиње да разуме концепте који се још више и детаљније развијају када крене у школу. Дете сада разумије да је дан подељен на јутро, поподне и вече, те да постоје годишња доба. У петој години деца већ познају неке дане у седмици, те да је сваки дан подељен на сате и минуте. Такође се почињу занимати и разумевати бројањем, словима, односима величина (нпр. веће наспрам мањег) и именима геометријских облика.

Извор: predskolska.ba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама