Mentalni (kognitivni) razvoj predškolca uveliko zavisi od posvećenosti roditelja

21 jula, 2020

Šta je kognitivni razvoj?

Roditelji koji imaju trogodišnjake sigurno stalno čuju neprekidna pitanja poput, “Zašto to moram da uradim?” ili “Zašto pas ne priča samnom?” itd. Važno je shvatiti da je to normalni kognitivni razvoj kroz koje vaše dete prolazi. Iako tih pitanja zna biti na stotine dnevno, strpite se, jer ona vašem detetu pomažu da shvati svet oko sebe. Nemojte se truditi da objašnjavate vaša pravila do detalja, deca tog uzrasta još uvek ne mogu razumeti i rezonovati stvari na taj način. Primetićete da vaše dete nakon par minuta vašeg filozofskog objašnjavanja jednostavno okrene glavu i počne gledati u igračke koje su mnogo interesantnije od vašeg njemu nerazumljivog govora. Umesto toga, pokušajte da vaši odgovori budu kratki poput, “Zato što je to dobro za tebe” ili “Da se ne bi povredila” , kako bi dete razumelo šta mu govorite, a ujedno i dobilo odgovor na svoje pitanje.

Apstraktna pitanja

Iako neka pitanja vašeg deteta znaju biti veoma zbunjujuća shvatite ih ozbiljno. Pokušajte dete ne ostavljati bez odgovora. Ako na pitanje poput “Zašto sunce sija” ne znate odgovor radije recite da ćete zajedno pronaći knjigu o suncu i saznati odgovor. Kada tako postupate vi širite vidike svom detetu, hranite njegovu radoznalost i učite ga da razmišlja jasnije. U ovim godinama dete ne može posmatrati problem iz više uglova. Tako npr. ako ponudite detetu dve čaše različito oblika (jednu manju, ali širu; a drugu veću, ali užu) i u njih naspete istu količinu soka, dete će uvek izabrati veču i užu čašu.

Njihova logika u tom periodu je da je ono što je veće sadrži u sebi više. Tek u sedmoj godini života decu počinju sagledavati problem iz više uglova.

Četvrta godina

Sa četiri godine dete počinje da razume koncepte koji se još više i detaljnije razvijaju kada krene u školu. Dete sada razumije da je dan podeljen na jutro, popodne i veče, te da postoje godišnja doba. U petoj godini deca već poznaju neke dane u sedmici, te da je svaki dan podeljen na sate i minute. Takođe se počinju zanimati i razumevati brojanjem, slovima, odnosima veličina (npr. veće naspram manjeg) i imenima geometrijskih oblika.

Izvor: predskolska.ba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama