Metoda rada sa decom sa disleksijom

5 decembra, 2016

 
 
Tokom svoje dugogodišnje prakse veoma sam se zanimala za disleksije. Pratila sam sve što je teorija objašnjavala i pokušavala da primenim u prakticnom radu sa decom. Nisam bila zadovoljna rezultatima. Zbog toga sam otišla u London u Centar za disleksije u nadi da ću naci odgovor. Naučila sam tehniku specifične stimulacije hemisfera, koja daje mnogo veće rezultate za kraće vreme.
uciteljica-djaci
Disleksija – specifična terapijska metoda rada
Disleksija je poteškoća koja se odnosi na sporo čitanje ili čitanje koje ima mnogo zastajkivanja i grešaka. Disleksija se NE MOŽE prevazići teranjem osobe da čita što više i što duže. Disleksija se prevazilazi tako što se koriste posebne terapijske tehnike.
Prva stepenica
Mnogobrojna istraživanja su pokazala da obe hemisfere mozga učestvuju u procesu čitanja i to tako što svaka hemisfera mozga doprinosi procesu čitanja na specifičan način. Takođe je utvrđeno da postoje više tipova grešaka u toku čitanja i da prema učestalosti vrste grešaka možemo utvrditi koja od hemisfera ne učestvuje u procesu čitanja u dovoljnoj meri.
Zato je prva faza procena koji se tip grešaka najčešće javlja kod određene osobe, koliko je vreme potrebno za čitanje određenog teksta i da li je dete u stanju da zapamti tekst koje je pročitalo.
Pročitajte i Kako roditelji mogu pomoći deci kada se pojave problemi u čitanju i pisanju

Tipovi grešaka
Zavisno od tipa grešaka disleksije se dele na one u kojima dominira L-tip, ili levohemisferni tip grešaka, i P-tip (perceptualni tip), odnosno, desnohemisferni tip grešaka.
Greške L-tipasu greške koje ukazuju da leva hemisfera mozga ne učestvuje u dovoljnoj meri u procesu čitanja. To su:
• Omisije -izbacivanje pojedinih glasova ili slogova u rečima (radio – rado, ključao – ključ),
• Premeštanja glasova u sredini reči na početak ili na kraj reči (voze – zove, povezao – pozvao),
• Dodavanja pojedinih glasova ili slogova u rečima.
Ako u toku čitanja dete ima više ovih grešaka, a vreme čitanja nije previše veliko, onda je u pitanju L-tip disleksije.+
Greške P-tipasu greške koje ukazuju da desna hemisfera mozga ne učestvuje u dovoljnoj meri u procesu čitanja. To su:
• Greške fragmentacije – čitanje slovo-po-slovo, oklevanja ili ponavljanja iste reči
Ako u procesu čitanja dete ima najčešće ove greške i jako produženo vreme čitanja, onda je u pitanju P-tip disleksije.

Pročitajte i Kako prepoznati disleksiju

Druga stepenica
Na osnovu procene koji se tip grešaka najčešće javlja kod određene osobe, koliko je vreme potrebno za čitanje određenog teksta i da li je dete u stanju da zapamti tekst koje je pročitalo planira se optimalna vrsta terapijskog rada sa svakom osobom.
Zašto je pored tipa grešaka potrebna i procena vremena čitanja i pamćenja pročitanog teksta?
Zato što dete koje ima L-tip disleksije čita relativno brzo, ali su mu greške takve da menjaju značenje reči i rečenica, te ovo dete zapamti pogrešan tekst. Posledično, kada čita geografiju, istoriju ono zapamti pogrešne podatke i tako dobija značajno manje ocene nego njegovi/njeni vršnjaci.
Suprotno, dete koje ima P-tip disleksiju čita uglavnom tekst bez mnogo grešaka, ali veoma sporo, uz mnogobrojna ponavljanja istih reči, uz oklevanja, te tako ne uspeva zapamti odgovarajući broj činjenica.
Treća stepenica
Na osnovu studijskog boravka u centrima za disleksiju u Londonu i na osnovu sopstvenog iskustva, sprovođenje metode specifične stimulacije hemisfera daje najbrže i stabilne efekte u radu sa decom sa disleksijom. Dodatno, eksperimentalno je pokazano da korišćenjem procedura ove tehnike kod dece sa L- tipom disleksije leva hemisfera postaje aktivnija u procesu čitanja, a kod dece sa P-tipom desna hemisfera biva više angažovana u toku čitanja.
Procedura sprovođenja metode specifične stimulacije leve hemisfera kod L- tipa disleksija zahteva više specifičnih vežbi, ali uvek sa pravim rečima, dokprocedura sprovođenja metode specifične stimulacije desne hemisfera kod P- tipa disleksija nalaže više rad sa apstraktnim rečima.
Zapamtite:
• Ne terajte dete da čita, jer samo čitanje kod disleksija ne poboljšava proces čitanja već se obratite logopedu za pomoć
• Nemojte insistirati da čita pred drugima, jer Vaše dete tako gubi samopouzdanje i želju za učenjem.
• Ne zahtevajte od deteta da dugo uči i ne terajte ga da obavlja mnogobrojne domaće zadatke u toku jednog dana. Raspodelite njegove obaveze na više dana i ostavite mu dovoljno vremena za igru i slobodne aktivnosti.
 
Autor: Dr sci Jasmina Vuksanović
 
Izvor: logopediavramovic.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama