Министарство просвете: Комбиновани тест ће сутра поново полагати 127 ученика у Новом Пазару

24 јуна, 2020

Комбиновани тест сутра ће поново радити 127 од укупно 1.557 ученика осмог разреда у Новом Пазару, саопштило је данас Министарство просвете.

Foto: Canva

Они ће тест полагати у пет од 15 основних школа колико их има у том граду.

Наиме, у петак, 19. јуна, када су сви ученици у Србији полагали последњи – комбиновани тест у оквиру завршног испита, мањем броју ученика у Новом Пазару у току трајања теста била су доступна решења.

Ти ученици, руководећи се добијеним одговорима, у уверењу да су сви одговори тачни, унели су, између осталог, и један истоветан нетачан одговор, чиме су се издвојили од осталих ученика који су радили тест у Новом Пазару.

На основу досадашњих извештаја, одговоре су добили путем мобилног телефона и одређених електронских уређаја и на тај начин су, наводи Министарство, прекршили законске одредбе и употребили мобилни телефон, електронски уређај и друго средство у сврхе којима се угрожавају права других или у сврхе преваре у поступку оцењивања.

Очигледно је да наведено није било могуће организовати без учешћа и помоћи одраслих особа, а током реализације теста контролу су вршили наставници чија ће се одговорност испитати, додаје Министарство.

У школама у Новом Пазару са родитељима су разговарали државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Душан Кићовић, помоћник министра за предшколско и основно образовање Милан Пашић, као и представници Министарства из Сектора за инспекцијске послове и чланови Школске управе.

Сви родитељи који су присуствовали састанку упознати су са могућношћу да ученици приступе поновном полагању теста у четвртак, 25. јуна од 9 до 11 часова према истој процедури која је важила током завршног испита.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је истакао да ни једно дете не сме бити оштећено ни на који начин.

“Лично сматрам да ће се свих 127 ученика укључити у поновљени тест, јер не желимо да деца буду на било који начин оштећена и да ће остварити своја права и уписати жељене школе”, поручио је Шарчевић.

Министар је и раније, додаје се у саопштењу, указивао на регије у којима постоје “слабе тачке”, међу којима је и ова.

Министарство ће одвојено, у складу са својим надлежностима, утврђивати чињенице и одговорност свих учесника када је реч о овом пропусту у току спровођења завршног испита у Новом Пазару.

Ове године је по први пут успостављен систем реализације завршног испита који је дигитализован у свим процесима који се тичу припреме, прегледања и обраде тестова.

Министарство додаје да ће наставити започети процес дигитализације и очекује да се овакви пропусти у будућности неће дешавати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Министарство просвете: Комбиновани тест ће сутра поново полагати 127 ученика у Новом Пазару

 1. Jasna каже:

  Mislim da ste pretjerali granice normalnog.Umesto da decu vaspitavate ,Vi ih zatupljujete.Mislim da još jedan stres,novi test ne dovodi ni do čega.Pustite decu da svako upiše ono što želi i voli. Nekima se škola renovirala prošle godine,pa ove godine korona ,učili su ,,brzinski,, skraćeno i nikako.Zato pustite decu da nauče da vole i da budu sretna.Srećnom djetetu ništa nije teško.Srečno dete je zdravo dete.

  1. Helena каже:

   A deca koja su se trudila da nesto nauce ce da upisu poljoprivrednu?

 2. Helena каже:

  A sto se onda ne ponovi i u Vrsackim skolama jer se ucenici hvale kako su im nastavnici sve uradili.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама