Министарство просвете планира измене у наставним плановима за први и други разред

април 27, 2017

Након што је Национални просветни савет (НПС) усвојио нови наставни план за пети и шести разред основне школе, који дефинише фонд часова на недељном и годишњем нивоу…

 
… Министарство просвете планира измене у наставним плановима за први и други разред основне школе и први и други разред гимназије, потврђено је Данасу у том министарству. У овом тренутку још се не зна да ли би, по угледу на усвојени наставни план за пети и шести разред, изборни предмети били укинути и у прва четири разреда основне школе. Надлежни чекају исход седнице НПС-а 9. маја, на којој ће се расправљати о предлогу новог наставног програма за пети разред.
– Могуће је да на идућој седници Савет прихвати нове програме за информатику, техничко и физичко и здравствено васпитање, јер је у ова три предмета било највише измена. Можда ће бити усвојен програм за још неки предмет ако не буде примедби, али мислим да није реално да НПС усвоји комплетан програм за пети разред. Лоше је да се програми усвајају парцијално, не можемо, рецимо, мењати биологију у петом разреду, а да не знамо како ће изгледати у шестом, седмом и осмом. Важно је да се има у виду целина и управо то је била кључна примедба већине оних који су доставили своје мишљење о предложеном програму за пети разред – каже за Данас Александар Липковски, председник НПС-а.
Он поздравља идеју да се са променама почне од првог разреда и каже да би било добро ако Министарство не буде инсистирало да се усвоји комплетан програм за пети разред већ да се прихвати само за поменута три предмета.
– Сматрам да је у реду да се цела ствар мало пролонгира и да се јавна расправа озбиљније спроведе, а не да се ради на брзину, јер је реч о променама које задиру у срж другог циклуса образовања. Ипак, не могу да гарантујем какво ће бити мишљење чланова НПС-а – истиче Липковски.
Подсетимо, промене од петог разреда инициране су због увођења информатике као обавезног предмета, због чега је дошло до измена у наставном плану.
Новине за петаке
Нови план за пети разред предвиђа да ђаци недељно имају 24 часа обавезних предмета, односно пет часова српског језика, четири математике, по два страног језика, ликовног, музичког, физичког, биологије и технике и технологије, а по један историје, географије и информатике и рачунарства. Постојећи обавезни изборни предмети други страни језик и грађанско васпитање и веронаука у новом плану имају статус изборних, али је задржан исти фонд часова, као и правило да су обавезни за сваког ђака. У тој групи је и матерњи језик са елементима националне културе, са два часа недељно. Изборни предмети се укидају, а уместо њих се уводе секције. Изабрани спорт (трећи час физичког) се трансформише у обавезне ваннаставне физичке активности, којима “припада” 1,5 час недељно. Поред тога, као обавезан остаје час одељенског старешине једном недељно, колико је предвиђено за додатну и допунску наставу.
Пише: В. А.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама