Ministarstvo prosvete predlaže: Razredne starešine u 9. platnoj grupi

septembar 13, 2018

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o predlogu platnih grupa i razreda u toj oblasti koji bi trebalo da budu deo Zakona o sistemu plata u javnom sektoru.
Na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni u utorak, 18. septembra, a jedan od predloga resornog ministarstva je da u devetoj platnoj grupi u prvom razredu budu nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u osmoj platnoj grupi, u trećem razredu, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Prema predlogu Ministarstva oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika. Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti.
Kako je rečeno, korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva.
Šarčević je ocenio da je sistem postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja.
On je podsetio da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održi.
Sastanku u Ministarstvu prosvete prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i državna sekretarka Ministarstva finansija Jelena Tanasković.
Ružić je naglasio da je na svim sastancima ministar prosvete zastupao upravo interese zaposlenih u prosveti.
Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi, navodi se u saopštenju.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


17 komentara na "Ministarstvo prosvete predlaže: Razredne starešine u 9. platnoj grupi

  1. Vesna kaže:

   Svi pedagozi i psiholozi otkaz da dobiju. Trtomudi teski

 1. Maša kaže:

  A gde su tu šefovi racunovodstva sa 7. stepenom?
  Izgleda da su nevidljivi za sve…Samo kada treba sve materijalno i finansijski obezbediti za iole normalno funkcionisanje nastave onda su podobni i neophodni…I to administrativno osoblje su clanovi sindikata prosv.radnika…SAMO DA PODSETIMO MINISTRA I SINDIKALNU EKIPU!

  1. Svjetlana kaže:

   Bas tako,kako mi da napredujemo

  2. Milunika kaže:

   Mašo, da li šefovi računovodstva moraju da imaju 7.stepen? Imam i ja doktorat, koji nije potreban da bih bila ucitelj, tako kažu…

   1. Maša kaže:

    Naravno da moraju a i sistematizacijom je predvidjeno…

 2. Goca kaže:

  Šta se dešava sa nastavnicima razredne nastave-učiteljima sa
  6.stepenom, sa 38 god.staža?

 3. učitelj kaže:

  Znači, učitelji sa šestim stepenom kao razredne starešine biće u devetoj grupi?Do sada nisu pomenuti, čak ni u zahtevima sindikata.Nema ih nigde.

 4. učitelj kaže:

  A gde su učielji sa PA,odnosno šestim stepenom?Kao razredne starešine hoće li i oni biti u devetoj grupi?

 5. Pitam se!? kaže:

  A pedagoski savetnici koji imaju razredno staresinstvo, gde su oni? Sindikat to ne brine jer je dodatak za vodjenje sinikalne organizacije veci od dodatka za razredno staresinstvo i dodatka i za zvanje i najvece titule. Namireni su pa ne ulaze u detalje.

 6. Maša kaže:

  Ministar Šarcevic je dao izjavu u jednom intervjuu da ekonomisti i pravnici svoj status moraju resavati esnafski….
  IZVINJAVAM SE sto sam tolike god. bila u zabludi misleci da je on moj ministar i da mi ministarstvo prosvete isplacuje platu i bivala clan SPR ,koji nema zapravo ingerencije i snagu da se izbori za nas status, kao uostalom i mnogi od vannastavnog osoblja jedne skole.
  SAVET:POSTO NE PRIPADAMO VASEM ESNAFU IZMESTITE NAS POD INGERENCIJU LOKALNE SAMOUPRAVE GDE NECEMO BITI PONIZAVANI…

 7. direktor os kaže:

  sta ako jedne godine su razredne staresine a druge vec nisu to?????

 8. Mara kaže:

  Dobro, U mojoj osnovnoj školi rade nastavnici koji su dobili starešinstvo a predaju predmete za koje nisu stručni. Znači oni u 9. grupu a ja što sam stručna ostajem u osmoj.

 9. HM kaže:

  Šta je sa profesorima koji su raspoređeni u Produženi boravak na godinu dana, jer se u našoj školi profesori menjaju svake godine posle završenog prvog ciklusa!!!!???? Ti ljudi vode duplu dokumentaciju za svu decu (1 – 4. razred!!!!), primaju roditelje svaki dan; objašnjavaju i preporučuju! Čini mi se da rade više i od razrednog starešine! ONI OSTAJU U 8. GRUPI??? Gde je Sindikat da se pozabavi i ovim problemom!?

 10. B kaže:

  Šta reći. Latio se Bumbar da na “livadi zavede red”. Nema tu ništa novo i nepoznato. Zadatak “ministra” diletanta (a ne zaboravimo i “predsednika vlade”) je da po precizno formulisanom nalogu uspostavi što veći haos u već haotičnom “sistemu obrazovanja” u Srbiji, zavadi i posvađa sve živo, kako bi ga konačno i u potpunosti upropastio.
  Predlažem da pod hitno u MPNTR bude primljena Živka ministarka kako bi formirala Zavod za unapređivanje iz platnog razreda u platni razred, za sve zaposlene koji za to ispune “uslove” propisane najavljenim regulativama o “platnim razredima i grupama”. Dno dna pomenute “instalacije” (bolje reći kanalizacije) predstavlja njena okosnica, tačnije “kičma napredovanja”, u vidu sticanja volšebnih “zvanja” ustanovljenih “stručnim usavršavanjem” osmišljenim u kuhinji diletanata i šupljoglavaca gladnih para, para, para i para.
  No, to nam je stvarnost koju izgleda nismo u stanju da promenimo. Zato, ili sklonimo bagru zarad boljeg sutra za obrazovanje u Srbiji ili recimo adio (ko može) septičkoj rupi koju su hohštapleri i politikanti napravili kao “ambijent” predviđen za divnu i humanu delatnost kao što je prosveta.

 11. Mile kaže:

  A direktori ce biti 12 platni razred sa platom od 90.000 din

  1. direktor OŠ kaže:

   MAAAŠALA…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama