Mišljenje iz zbornice i dalje neće služiti ničemu

3 februara, 2017


Kada direktoru osnovne škole u Surdulici istekne mandat, o njegovom nasledniku odlučivaće ministar. Biraće i direktore preostalih 1.700 škola, svih predškolskih ustanova, đačkih domova… Bar tako kaže predlog krovnog prosvetnog zakona koji je upravo skrojen.
Nema veze što u svom mandatu nijedan ministar ne može da poseti sve škole, uveri se kako ih čelni ljudi vode ili upozna kandidate, moraće da presudi. Mišljenje iz zbornice i dalje neće služiti ničemu. Opet će nastavnici glasati o kandidatima, ali ni njihova stopostotna podrška nema nikakvu vrednost.
Iz verzije Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, poslate pre dva dana sindikatima, juče je nestao član 204, koji kaže da šest meseci od stupanja na snagu zakona sve ustanove treba da biraju direktore. Shvatili su zakonopisci da bi ministar, kada mu u isto vreme na sto “dođu” kandidati za više od 2.000 konkursa, danonoćno morao samo time da se bavi, da bi u roku uspeo da izabere tolike funkcionere.
Jednom imenovan, direktor može da vlada do penzije, dok, recimo, dekani i rektori imaju ograničen broj mandata. Tako je bilo u starom, tako i u novom zakonu.
I put ka paklu popločan je najboljim namerama, pa slično i ovaj predlog zakona pokušava da reši problem samovolje pojedinih rukovodilaca. Ministar se više puta požalio da ne može ništa onima koji skrivaju radna mesta ili prave milionsku štetu zbog neracionalnih sudskih sporova. Sada će lako moći da ih smeni, ali i da postavi političke poslušnike. Dobro je bar to što će aktuelni a i budući ministri na sebe morati da preuzmu odgovornost za rad direktora, a javnost će upirati prstom u ministra zbog svake direktorske greške.
Ivana Mićević
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama