Министар Младен Шарчевић најављује промене услова уписа у средње школе за наредну генерацију осмака

јул 7, 2017

Министар просвете Младен Шарчевић за Данас најављује промене услова уписа у средње школе за наредну генерацију осмака

Однос броја поена за упис у средње школе од идуће школске године биће промењен, па ће ученици по основу успеха из шестог, седмог и осмог разреда моћи да освоје максимално 60 бодова, а на завршном испиту највише 40 поена.
То је за Данас потврдио министар просвете Младен Шарчевић, који каже да се за овакав распоред бодова залагао и раније, али да није било времена за промену правилника о упису у средње школе за ову школску годину, пошто је на чело Министарства просвете именован у августу прошле године.
Шарчевић додаје да ће бити још промена на малој матури, те да се размишља о постављању камера у учионице и сале у којима се полажу тестови, које би снимале из птичје перспективе. Министар додаје да је о томе већ разговарао са повереником за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољубом Шабићем.
– Ако бисмо успели то да урадимо, пола посла бисмо завршили – каже министар, најављујући од јесени дискусију о постојећем концепту мале матуре, у коју ће бити укључени људи из школа.
На питање како спречити махинације са преправљањем тестова, Шарчевић одговара да би мала матура требало да буде независна екстерна оцена, као и велика матура, што би значило да се све одвија на једном месту, укључујући и прегледање тестова. Међутим, министар размишља да се оде и корак даље, увођењем екстерних тестирања и у четвртом и шестом разреду, да би се имао што бољи увид у школско оцењивање.
Ванредна контрола спровођења завршног испита коју је министар тражио у 28 школа Пчињског, Нишавског и Рашког округа још није завршена, а Шарчевић не одустаје од намере да, уколико се покаже да је било злоупотреба, буду кажњени сви одговорни. На питање може ли се десити да кривицу сносе само наставници, а да директори школа, па и начелници школских управа који су именовани по партијској припадности буду заобиђени, министар је јасан – одговорност никога неће заобићи. Тврди да га страначка припадност не интересује и да га у том смислу досад “нико није вукао за рукав”. Напомиње и да, уколико не буде могао тако да ради, увек има могућност да оде са чела Министарства просвете. Шарчевић додаје да, независно од сумњи у регуларност завршног испита, није задовољан кадровским решењима у појединим школским управама и да је за неке руководиоце нашао замене, а до неких ће доћи путем конкурса. Истиче да је било покушаја да му “локални шерифи” наметну нека имена, али да он на то није пристао.
Директори у Пазару тврде да је матура била регуларна
Нови Пазар – Актив директора основних школа у Новом Пазару тврди да је полагање мале матуре у том граду било у складу са стручним упутством за спровођење завршног испита и да “засад немају поуздане податке да је било коришћења недозвољених техничких средстава”.
У саопштењу се наводи “да су сви уочени покушаји употребе телефона или преписивања на време спречени, као и да дежурни наставници у својим записницима нису констатовали било какве пропусте који би утицали на регуларност завршног испита. Они тврде и “да нико од директора школа није вршио било какав негативан утицај на рад дежурних наставника и супервизора током реализације завршног испита, нити било које друго лице (запослени или родитељи)”. Оценили су да просечан број освојених бодова “не одступа од осталих школа у Србији” и наводе примера школа у Београду где је у више од 60 школа “остварен просечан број бодова од преко 20, који је узет као праг при оцени “сумњивих” школа”.
Актив директора новопазарских основних школа је позвао Министарство просвете да се “сви проблеми решавају у окриљу установа основног образовања и да се саслушају и узму у разматрање” њихова мишљења “како би се донела решења која ће обезбедити пуну правилност спровођења завршног испита”. С. Н.
 
Пише: В. Андрић
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Министар Младен Шарчевић најављује промене услова уписа у средње школе за наредну генерацију осмака

 1. Ana каже:

  U 8 je nerealan uspeh.Uzmite uspehe u 5,6 i7.Fakulteti su dobro odredili uspeh 40test 60.Ako su njihovi upisi bez “primedbi”može i taj odnos vrednovanja.može i zamena dana za testove.prvo matematika,pa kombinovani pa jezik

 2. Zum каже:

  Ma ajde molim vas
  I ovako su nam deca istraumirana,glave su im pune gradiva koje im u zivotu nece trebati,dokle vise da ih mucimo?Neka upisu sta zele, i ovako posao nece imati.Pustite da uzivaju dok mogu,dok su deca!! Samo nek su nam zivi i zdravi!!!

  1. Jole каже:

   Po prirodi stvari ne mogu da upišu svi ono što žele, neke škole su tražene a neke nisu. Na žalost tako bude i u ostatku života, koliko se trudiš tako ti bude.

 3. IQ каже:

  U Srbiji dodatak direktoru skole 20%, predsedniku sindikata 12%, sefu prakticne nastave 8% i svi mogu imati VI ili VII stepen strucne spreme. Dodatak magistru 4% (identicno odelj staresinatvu), doktoru nauka 6%. E zato ce uvek i svaki ministar raditi sta hoce i dokle hoce. Od obrazovanja ostace na kraju samo Nik Vuicic

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама