Младен Шарчевић: Најбољи наставници имаће плате као професори универзитета

8 априла, 2019

Образовни систем последњих година трпи озбиљне промене. Можда највећа је дигитализација образовања, а од недавно и пилот пројекат целодневне наставе који креће од 1. септембра.

У интервјуу за Зелену учионицу министар просвете Младен Шарчевић говори о тим, али и о предстојећим променама у систему евалуације запослених, решавању проблема вршњачког насиља, платним разредима и модернизацији образовног система.

Након увођења дигиталних уџбеника и опремања једног броја школа, каква је ситуација „на терену”? Да ли сте задовољни темпом којим школе прихватају промене, какви су утисци, а какви планови за даље? Какве конкретне резултате очекујете?

– У датим материјалним условима и околностима, ја сам више него задовољан. У пројекат дигитализације је укључен и кабинет премијерке и друга министарства, попут Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Очекујем да се у току ове године усвоји Закон о платама у јавном сектору, који треба битно да допринесе мотивацији запослених. Министарство просвете, науке и технолошког развоја договорило се са Министарством државне управе и локалне самоуправе и Министарством финансија о категоријама и о повећањима чиме ће бити препознат и повећан обим рада запослених, отежани услови  и свакако квалитет.

Дигитално учење би требало да, једним делом, реши то што се наш образовни систем базира пре свега на рерподуктивном знању. Али, ту је и даље други, подједнако озбиљан проблем вршњачког насиља. Новине пуне наслови о деци која су малтретирана, а питање је колико је случајева који никад не доспеју у јавност. Казне за насилнике су често благе, а премештање у другу школу није решење. Шта је Ваш план када је реч о овом проблему?

– Када је у питању насиље урадило се много, али још није довољно. Формирани су, између осталог, тимови унутар школа, постоји апсолутна обавеза да се сваки случај пријави Школској управи, инспекцији, секторима Министарства, постоји СОС телефон, а много се ради и на превенцији. Постоји и процедура коју морају да поштују сва одговорна лица. Смењен је и већи број директора у школама у Србији, где се насиље догодило а где није реаговано по Протоколу.

Статистички, насиље је у значајном паду. Проблем је што медији сваки догађај много пута понове и ствара се утисак да је то сада у експанзији.

Мислим да ће и целодневна настава, коју сада (од 1. септембра) уводимо као пилот пројекат а која подразумева квалитетно организовано време рада такође допринети смањењу насиља.

А избор уџбеника? Често добијамо питања наставника који нису сигурни шта се ове године бира. Можете ли мало боље да појасните?

– Закон је све регулисао. Ми уредно шаљемо обавештења школама. Ако неки наставници то не знају морају да питају своје директоре, јер не може министар да руководи свим школама непосредно… Проследили смо допис да смо приметили да се у школама издавачи понашају претерано лобистички. Упозорили смо на такве појаве. Oдговорност за то да ли ће се узети поново нови уџбеници сносе Савета родитеља школе и директор. Ту није адреса Министарство. Закон је регулисао да имају аутономију.

Када је реч о образовању младих, чини се да оно не прати довољно потребе тржишта. Недостаје много софтверских инжењера, а иако је, нажалост, све мање деце, па тако и одељења, Учитељски факултети не смањују број студената. То ће се одразити и на структуру запослености. Да ли ће се у будућности и упис нових студената прилагођавати предвиђањима потреба тржишта?

– Свакако се ради на томе да се при упису прати тржиште… Новим Законом о високом образовању је предвиђен Савет послодаваца на свакој високо школској установи, који ће заједно са људима из наставе помагати да се дефинишу потребе и пријави програм.

С обзиром на то да је 2019. година реакредитације свих високошколских установа, саме установе ће морати да размисле о томе шта им је битно да се акредитује. Ми форсирамо квалитет.

Проблем који не можемо да игноришемо су и плате у образовању. Сигурно ћете се сложити да би оне требало да буду више, али да ли ће бити? И Када?

– Ја сам очекивао да ће то да се деси од јануара 2019. године… Надам се да ће се то десити у току 2019. Цео поступак око Закона о платама у јавном сектору је завршен заједно за МДУЛС-ом и Министарством финансија и мислим да смо ту постигли одличне договоре. Апсолутно заступам став да то мора да се деси… јер је то вишедеценијска потреба и потреба да почне да се плаћа квалитет по посебном принципу а то су платни разреди, то су звања и статус сваког појединачног наставника.

Наставници верују да постојећи систем евалуације није добар и да се не може објективно сагледати њихов рад. Хоће ли се на том пољу нешто мењати?

– На пољу евалуације биће промена, али за то треба много више времена. Када будемо имали пролазна времена, портфолио ученика и њихове могућности можемо онда предвиђати успех ученика кроз силне провере вредност рада сваког запосленог ће се посматрати кроз његове исходе редовне наставе, не само кроз исход такмичења и других детаља. Тиме долазимо до укупне структуре радне листе која треба да буде пресликана кроз остваривање исхода тих наставника према ученицима са којима ради. Тиме ћемо Правилник о напредовању у звања значајно побољшати и довести до тога да је то суштина свих ствари. Тако да је замишљено да најбољи наставници у основној и средњој школи до нивоа плате професора универзитета.

Шта сматрате највећим успехом ове Владе (и својим) када је реч о образовању у Србији?

– Успех у систему образовања се не види од данас до сутра. Подсетићу на чувену финску лекцију и формулу да се две године раде припреме и осам реализација уз стабилан политички систем. У Србији са много мање људи и пара, ми смо успели да за годину дана припремимо и донесемо 20 закона и десетине подзаконских аката и редизајнирамо све ове процесе од предшколског до науке. Формиран је Фонд за науку, као независно тело, формирана је Агенција за квалификације као независно тело, формирано је  Национално акредитационо тело… То су већ велики доприноси. Дигитализује се систем. У току прве две године ћемо имати комплетно цео систем увезан у електронски дневник и 10.000 учионица потпуно дигитализованих. И наравно многе новине као што су лиценце за директоре, реформа гимназија, увођење матуре и низ других ствари.

Интервју водила: А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Младен Шарчевић: Најбољи наставници имаће плате као професори универзитета

 1. B каже:

  Iza svega stoji premijerka i njen “tim”, Britanski savet.
  Da obrazovni sistem poslednjih decenija svašta i svakoga trpi, to je tačno.

 2. Mitra Perić каже:

  Poštovani Ministre,poštujem svaki predlog,ali bih se zadržala na komentaru o upisu na fakultet,zapošljavanju…vrednovanju rada.
  Završila sam i Akademiju,potom Fakultet,sada sam na birou u svojoj 47godini života.Radils sam deset godina u jednoj gradskoj školi na stalnim zamenama gde sam vešto zatvarana,jer su zamene nastavili mladi,što se naravno nastavlja i u drugim školama…Gde sam ja u ovim godinama?Predavala sam istoriju.geografiju,matematiku,engleski i tu izgubila na godinama staža,u pitanju je bio manji procenat rada.Niko za moj rad nema da kaže ništa loše,jer sam uvek davala sve od sebe…Ove godine sam bila na zameni u našem divnom Tršiću,gde su bili i moji počeci rada,gde je direktor izuzetan čovek,za kratko vreme smo počeli rad u e.d.zahvaljujući njegovom trudu da nas obuči….Roditelji učenika su zadovoljni mojim radom,ali koga to briga.Volim svoj posao uprkos svim okolnostima….imam dvoje dece i tešku finansijsku situaciju.Ranije sam Vam se obraćala.Uvedite neki red u zapošljavanju,poštujte starije,uvedite konkurse…Nadam se da ste me razumeli .Molim Vas pomozite mi!
  Loznica15300

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама