ММФ је сагласан да се минимално повећају плате у просвети и евентуално здравству

октобар 24, 2016

Зелено светло за незнатно повећање само за плате у просвети и можда здравству док они сматрају да чиновници, војска и полиција имају солидне зараде

ММФ дозвољава само једнократну помоћ пензионерима, а повећање примања предлаже тек за крај следеће године
Иако Међународни монетарни фонд (ММФ) изриче само похвале за досадашњи учинак фискалне консолидације и оцењује да је економски опоравак Србије превазишао очекивања, током актуелне шесте ревизије аранжмана из предострожности није вољан да одобри повећање плата и пензија.
Како сазнајемо из више извора они су изричито против било каквог повећања пензија, а вољни су да дозволе само једнократну исплату, пред Нову годину, корисницима примања до 23.000 динара. Износ потенцијалне једнократне помоћи још није утврђен, а у јавности је било речи о износима од 5.000 до 7.000 динара. Према „календару” овог надзорника наших јавних финансија повећање пензија, и то минимално, могло би да уследи тек крајем 2017. године.
Што се тиче плата у јавном сектору ММФ је сагласан да се минимално повећају плате у просвети и евентуално здравству за око два одсто, док сматрају да чиновници, војска и полиција имају солидне зараде и да су у неким случајевима и преплаћени. За њих је важно да поменуто повећање буде одрживо и да у наредним годинама може да се исплаћује увећан износ.

Извор: Политикa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама