MMF je saglasan da se minimalno povećaju plate u prosveti i eventualno zdravstvu

oktobar 24, 2016

Zeleno svetlo za neznatno povećanje samo za plate u prosveti i možda zdravstvu dok oni smatraju da činovnici, vojska i policija imaju solidne zarade

MMF dozvoljava samo jednokratnu pomoć penzionerima, a povećanje primanja predlaže tek za kraj sledeće godine
Iako Međunarodni monetarni fond (MMF) izriče samo pohvale za dosadašnji učinak fiskalne konsolidacije i ocenjuje da je ekonomski oporavak Srbije prevazišao očekivanja, tokom aktuelne šeste revizije aranžmana iz predostrožnosti nije voljan da odobri povećanje plata i penzija.
Kako saznajemo iz više izvora oni su izričito protiv bilo kakvog povećanja penzija, a voljni su da dozvole samo jednokratnu isplatu, pred Novu godinu, korisnicima primanja do 23.000 dinara. Iznos potencijalne jednokratne pomoći još nije utvrđen, a u javnosti je bilo reči o iznosima od 5.000 do 7.000 dinara. Prema „kalendaru” ovog nadzornika naših javnih finansija povećanje penzija, i to minimalno, moglo bi da usledi tek krajem 2017. godine.
Što se tiče plata u javnom sektoru MMF je saglasan da se minimalno povećaju plate u prosveti i eventualno zdravstvu za oko dva odsto, dok smatraju da činovnici, vojska i policija imaju solidne zarade i da su u nekim slučajevima i preplaćeni. Za njih je važno da pomenuto povećanje bude održivo i da u narednim godinama može da se isplaćuje uvećan iznos.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama