Možete li da rešite ovaj zadatak?

13 aprila, 2015

 
Možete li rešiti zadatak koji je zaludeo svet?
Jedan tv prezenter iz Singapura objavio je matematički problem koji je namučio veliki broj korisnika interneta.
Težak, ali izvodljiv zadatak podeljen je više miliona puta na internetu, a inače potiče sa Matematičke olimpijade za 14-godišnjake u Aziji.
11155125_385751114937109_7956840234831081160_o
Da li vi možete rešiti ovaj zadatak?
Albert i Bernard su se sprijateljili sa Šeril i žele da saznaju kad je njen rođendan.
Šeril im daje listu od 10 mogućih datuma:
15, 16, 19. maj
17, 18. jun
14, 16. jul
14, 15, 17. avgust
Šeril Albertu kaže mesec, a Bernardu dan rođenja.
Albert: Ne znam kad je njen rođendan, ali znam da ne zna ni Bernard.
Bernard: Prvo nisam znao kad joj je rođendan, ali sad znam.
Albert: Onda i ja znam kad joj je rođendan.
Dakle, kad Šeril proslavlja rođendan?
 
REŠENJE
kennethjianwenz? …./trickquestion
Izvor: B92
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


19 komentara na "Možete li da rešite ovaj zadatak?

 1. Gvozden kaže:

  16.jul

  1. Branislav kaže:

   16. jul

 2. Branisa Djordjevic kaže:

  Rešenje je 19.maj ili 18.jun. Ako je Bernanke rekla 19. ili 18. lako je mogao da zaključi kog je meseca rođena, jer su to jedini datumi koji se ne ponavljaju kada su u pitanju drugi navedeni meseci. Albert je lako mogao da zaključi ako je Bernard vec izjavio da zna datu kada je rođena jer već zna mesec.

  1. Dusan kaže:

   Nije tako. Da je Sirli rekla Bernaru 19 (ili 18), Bernar bi od samog starta znao da je to maj (odnosno juni) mesec rodjenja posto se 19 (tj. 18) pojavljuje SAMO u tom mesecu. Dakle u tom slucaju, Alber ne bi mogao da izjavi da “zna da ni Bernar ne zna”. Nakom 1. izjave ostaju samo u opticaju mesci u kojima su svi datumi “dupli”, tj. juli i avgust

 3. Nikica kaže:

  17 jun? 🙂

  1. Peca :) kaže:

   jeste Jun ali 18.Probaći i da objasnim 🙂 Ako je Albertu rekla mesec i on nije znao kada joj je rođendan to je zbog toga što u junu ima dva datuma, a Bernard samim datumom (18.) saznao sve o datumu rođenja (“prvo nisam znao ali sada znam”). KAda je Bernard rekao da zna kad je rođendan Šeril, to je pomoglo i Albertu da reši enigmu (na osnovu samog datuma jedino je moguće da rešenje bude mesec koji ima samo 2 datuma od kojih je jedan JEDINSTVEN – 18.jun)

 4. prof dr Ognjen Stankovic kaže:

  17 avgust je tacno resenje, ali me mrzi da objasnjavam besplatno 🙂

  1. Violeta kaže:

   Više bih volela da ste svoje napore u kucanju potrošili na (makar šturo) objašnjenje
   zadatka nego u ispisivanju svog zvanja.

   1. Nikica kaže:

    Bidejki Albert e siguren deka Bernard ne znae mora da mu e kazano ili juli ili avgust
    se otfrlaat maj i juni,zatoa sto ako mu e kazano maj,togas moze da e 19ti i Bernard
    ke znae.Isto vazi i za juni.Potoa otkoga Bernard veli deka znae,a potoa i Albert mora
    da e 16 juli bidejki ako e 14ti Bernard nema da znae.Ako e 15 ili 17 avgust Bernard
    ke znae,no Albert nema da znae koj avgust e.Zatoa mora da e 16 juli. 🙂

  2. Dusan kaže:

   Nije tacno, 17 avgust ne moze biti nikako.
   Posle 1.izjave, ostaju samo meseci juli i avgust
   poslse druge izjave eliminisemo 14. datum, dakle ostaju nam 15, 17 avgust i 16. juli
   Treca izjava je kljucna Alber kaze Sada znam!, Da je avgust uopste u pitanju, Alber ne bi mogao
   da kaze da sada zna, posto u avgustu imamo opciju 15 i 17. Cinjenca da Alber (koji zna mesec!) zna datum rodjenja ukazuje nam da to mora biti mesec u kome imamo samo jedan izbor – a to je juli. Posto smo eliminisali 14. juli, ostaje nam 16. juli.

 5. Milica kaže:

  16. jula

 6. Nikola kaže:

  odgovor je 17 avgust najlogicnije mi je, jer posto Albert nije znao a ni Bernard onda se radi o datumu koji se ponavlja(odmah eliminisemo 19 i 18) i ostaju nam ostali. najveca verovatnoca je 17 jer smo eliminisali 18 jun i ostaje 17

  1. Dusan kaže:

   Dobro si poceo,ali si obrnuo. Alber (koji zna mesec) ne zna, ali zna da ni Bernar (koji zna datum) ne zna – dakle ako je Alber siguran da ni Bernar ne zna, dolaze u obzir samo meseci u kojima su SVI datumi ‘dupli’, tj ponavalju se bar jos jednom, a to su juli i avgust.
   Da je recimo bio u pitanu maj, Alber ne bi mogao da kaze ‘znam da ni Bernar ne zna’, jer u maju postoji datum 19. koji jednoznacno odredjuje ceo datum rodjenja, tj Bernar bi u tom slucaju od pocetka znao tacan datum. Dakle, Alber ne bi mogao da sa sigurnoscu kaze da ni Bernar ne zna, da je recimo maj (isto vazi i za juni, imamo tu 18. koji se nigde vise ne pojavljuje)
   pozdrav!

   1. Nikola kaže:

    Hvala na kritic 🙂

 7. Nikica kaže:

  16 jul

 8. Tami kaže:

  19. maj ili 18. jun
  Bernard zna datume, Albert mesece. Samo u ova dva slucaja, Bernard ce u svakom slucaju znati i mesec na osnovu datuma jer su datumi koji se neponavljaju. Albert ce znati resenje samo ako mu Bernard saopsti broj koji mu je Seril rekla.

 9. Dusan kaže:

  16. juli
  Alber zna mesec, a Bernar datum, to je jako vazno. Izjave Albera i Bernana treba citati REDOM i postupuno izvoditi zakljucke.
  1. izjava – Alber kaze: Ja ne znam, ali znam da ni Bernar ne zna. Bernar ne zna mesec (ali zna datum), ali posto Alber kaze da Bernar ne zna – Bernar zakljucuje da dolaze u obzir samo meseci u kojima su SVI datumi dupli – odnosno meseci u kojima se SVAKI daum pojavljuje u bar jos jednom mesecu. To su juli i avgust. Svako ko je napisao 19. maj ili 18 juni gresi, jer da je tako, onda Alber ne bi mogao da izjavi da “zna da ni Bernar ne zna”. Da je Sirli rekla Bernaru 19 ili 18, ovaj bi iz cuga znao da je to maj tj. juni, dakle Bernar bi znao od samog pocetka.
  2. Izjava. Bernar kaze: Do sad nisam znao, ali sada znam. Sta ovo znaci? U ovom koraku eliminisemo 14. juli i 14. avgust. Jer da je Sirli rekla Bernaru 14, on ne bi mogao da izjavi da SADA zna – prosto zato sto bi se 14 mogao odnositi na juli i na avgust. Cinjenica da Bernar SADA zna, (nakon Alberove izjave) eliminise nam 14.. Dakle nakon ovog koraka ostaje nam 16. juli, 15 ili 17. avgust.
  3. Izjava. Alber kaze “Sada ZNAM”. Imajmo na umu da Alber zna od ranije mesec, ali ne i datum. Ako Alber sada izavljuje da ZNA – to ukazuje na 16. juli. Jer da je recimo avgust u pitanju, Alber ne bi mogao da kaze da zna posto u avgustu imamo 15. i 17. kao moguce resenje – dakle 2 opcije. Biramo mesec u kome imamo smao jedan izbor a to je juli, dakle 16. juli

 10. Matf kaže:

  17.jun

 11. Esse kaže:

  16. jul
  Ljudi, mućnite glavom malo. Niste ni svesni šta naš mozak sve može da postigne.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama