Muke sa gramatikom i književnošću

16 juna, 2015

Svršeni osnovci juče su polagali završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, a mali maturanti sa kojima smo razgovarali kažu da test nije bio težak. Nekima je najviše muke zadala gramatika, drugi su se žalili na književnost.
mala-matura-01-foto-blic-dimitrije-goll_f
Među đacima iz beogradske Osnovne škole “Vuk Karadžić” podeljeni su stavovi i oko nezgodinih pitanja iz književnosti. Jedan učenik kaže da mu je najteže bilo pitanje u kojem je trebalo prepoznati književne rodove i vrste, drugom ono u kojem je trebalo spariti pisce i dela koja su napisali. Đaci kažu i da su dežurni nastavnici bili strogi i da nisu mogli da prepisuju.
U OŠ “Vuk Karadžić” malu maturu polagalo je 57 učenika, a među prvima koja je izašla sat vremena od početka testiranja je i Ana Slijepčević.
– Test nije bio težak. Za završni ispit se spremam od početka godine. Jedino sam za matematiku imala privatne časove. Potrudiću se da i ostala dva testa dobro uradim kako bih upisala Petu beogradsku gimnaziju – rekla nam je Ana, koja je osnovnu školu završila sa odličnim uspehom.
Njen drug Vlada, koji je test završio za samo 45 minuta, kaže da nije uradio tri ili četiri pitanja. On navodi da se najviše spremao za matematiku i da planira da upiše neki smer za kompjutere. Aleksej Taser, takođe učenik pomenute osnovne škole, pokušaće da upiše Prvu beogradsku gimnaziju, a sebe u budućnosti vidi kao studenta arhitekture. I on kaže da je prethodnih meseci najviše vežbao matematiku, jer mu ide najslabije i da je u tome imao pomoć privatnog profesora.
Direktor škole Zlatko Grušanović, inače profesor srpskog jezika, smatra da je test iz srpskog bio jednostavan za onoga ko je vredno učio od petog do osmog razreda, ali da nije bio težak ni za đake koji su učili samo u osmom razredu.
– Za razliku od prethodnih godina, kada se dešavalo da testovi ne obuhvate celokupno gradivo, ovaj je sveobuhvatan i sadrži sve što bi učenik osmog razreda treba da zna. U njemu su pitanja iz čitalačke pismenosti, razumevanja književnog dela, leksike i gramatike. Mislim da učenik sa solidnim znanjem iz srpskog može da reši 60 odsto zadataka. Ukoliko mnoga deca kažu da je im test bio težak, to znači da nismo dovoljno radili sa njima – smatra Grušanović.
Osmaci će danas rešavati zadatke iz matematike, a sutra kombinovani test sa pitanjima iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.
Autor: V. A
Izvor: danas.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama