Муке са граматиком и књижевношћу

16 јуна, 2015

Свршени основци јуче су полагали завршни испит из српског, односно матерњег језика, а мали матуранти са којима смо разговарали кажу да тест није био тежак. Некима је највише муке задала граматика, други су се жалили на књижевност.
mala-matura-01-foto-blic-dimitrije-goll_f
Међу ђацима из београдске Основне школе “Вук Караџић” подељени су ставови и око незгодиних питања из књижевности. Један ученик каже да му је најтеже било питање у којем је требало препознати књижевне родове и врсте, другом оно у којем је требало спарити писце и дела која су написали. Ђаци кажу и да су дежурни наставници били строги и да нису могли да преписују.
У ОШ “Вук Караџић” малу матуру полагало је 57 ученика, а међу првима која је изашла сат времена од почетка тестирања је и Ана Слијепчевић.
– Тест није био тежак. За завршни испит се спремам од почетка године. Једино сам за математику имала приватне часове. Потрудићу се да и остала два теста добро урадим како бих уписала Пету београдску гимназију – рекла нам је Ана, која је основну школу завршила са одличним успехом.
Њен друг Влада, који је тест завршио за само 45 минута, каже да није урадио три или четири питања. Он наводи да се највише спремао за математику и да планира да упише неки смер за компјутере. Алексеј Тасер, такође ученик поменуте основне школе, покушаће да упише Прву београдску гимназију, а себе у будућности види као студента архитектуре. И он каже да је претходних месеци највише вежбао математику, јер му иде најслабије и да је у томе имао помоћ приватног професора.
Директор школе Златко Грушановић, иначе професор српског језика, сматра да је тест из српског био једноставан за онога ко је вредно учио од петог до осмог разреда, али да није био тежак ни за ђаке који су учили само у осмом разреду.
– За разлику од претходних година, када се дешавало да тестови не обухвате целокупно градиво, овај је свеобухватан и садржи све што би ученик осмог разреда треба да зна. У њему су питања из читалачке писмености, разумевања књижевног дела, лексике и граматике. Мислим да ученик са солидним знањем из српског може да реши 60 одсто задатака. Уколико многа деца кажу да је им тест био тежак, то значи да нисмо довољно радили са њима – сматра Грушановић.
Осмаци ће данас решавати задатке из математике, а сутра комбиновани тест са питањима из биологије, географије, историје, физике и хемије.
Аутор: В. А
Извор: danas.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама