Najbolje aktivnosti za razvijanje fine motorike

20 januara, 2015

Fina motorika je sposobnost da se prave precizni sitni pokreti rukom uz zadržavanje dobre koordinacije između prstiju i oka. Od velikog je značaja za pisanje i samim tim dovoljan razlog da se na njenom razvoju radi i kod kuće. Da biste uvek imali puno ideja za ovakve aktivnosti predlažemo vam da počnete od odgovarajućih radnji i onda pronađete materijal u kući kako biste ih sproveli u delo. Evo koje radnje su najbolje:
 
Ubacivanje sitnih objekata kao što su metalni novčići ili dugmići u kasicu ili kutijicu sa rupicom na poklopcu.slobodna-igra
 
Skupljanje klikera i njihovo stavljanje u kutiju. Dete može ubacivati klikere stojeći u kutiju ali i loptice ili neke druge male predmete u neku posudu ili džak.
 
Građenje drvenim kockama, Lego kockicama i sl.predmetima za pravljenje kula, kuća i sl.objekata i scena.
 
Pertlanje kroz rupice na papiru. Možete napraviti list za vežbanje tako što ćete probušiti rupice i dati detetu da uvlači pertle kao na slici.
 
Hvatanje drvenih puzli i njihovo ređanje po bojama ili po šablonu zavisno od tipa puzli.
 
Organizovanje kamenčića, lišća, karata, štapića, testenina, pasulja ili bilo čega drugog što zanima dete.
 
Odlepljivanje sličica sa papira i lepljenje u knjižicu, po nekom obliku na papiru i sl.
 
Igranje sa plastelinom i glinom. Za razvoj fine motorike igra plastelinom je fantastična jer podrazumeva vuču, pritiskanje, istezanje, valjanje, lupa, stiskanje, štipanje, otisci i sl.
 
Stiskanje plastičnih bočica, vodenih pištolja, sunđera.
 
Nizanje perlica ali i sitne probušene testenine na štapiće, kanap, pertle i sl.
 
Provlačenje mekanih žičica kroz rupičaste predmete kao što je cediljka.
 
Žvrljanje olovkama, bojicama, flomasterima, kredom. Za ovu super aktivnost je dovoljno da stavite na sto stari papir i kutiju bojica, pustite zatim dete da slobodno žvrljka. Žvrljanje vam možda izgleda besmisleno ali to je važna razvojna aktivnost za pisanje, crtanje, kreativnost, fine motoričke veštine, koordinaciju i dr.
 
Seckanje dečijim makazama koje nisu oštre. Otvaranje i zatvaranje makaza kao i samo seckanje ojačava snagu ruke. Možete detetu dati da seče trakicu sa sličicama ali i kupone i vaučere iz novina i sl.
 
Sipanje i presipanje peska, vode, soli, pirinča ili pasulja koristeći činije, tube, kašike, rolne, cediljke i sl.
 
Sortiranje malih objekata od zanimljivih materijala i tekstura kao što su loptice od vate, testenina, sunđerčići, kamenčići i sl.u kartonu jaja.
Izvor: .najboljamamanasvetu.com
 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama