Најбоље активности за развијање фине моторике

20 јануара, 2015

Фина моторика је способност да се праве прецизни ситни покрети руком уз задржавање добре координације између прстију и ока. Од великог је значаја за писање и самим тим довољан разлог да се на њеном развоју ради и код куће. Да бисте увек имали пуно идеја за овакве активности предлажемо вам да почнете од одговарајућих радњи и онда пронађете материјал у кући како бисте их спровели у дело. Ево које радње су најбоље:
 
Убацивање ситних објеката као што су метални новчићи или дугмићи у касицу или кутијицу са рупицом на поклопцу.slobodna-igra
 
Скупљање кликера и њихово стављање у кутију. Дете може убацивати кликере стојећи у кутију али и лоптице или неке друге мале предмете у неку посуду или џак.
 
Грађење дрвеним коцкама, Лего коцкицама и сл.предметима за прављење кула, кућа и сл.објеката и сцена.
 
Пертлање кроз рупице на папиру. Можете направити лист за вежбање тако што ћете пробушити рупице и дати детету да увлачи пертле као на слици.
 
Хватање дрвених пузли и њихово ређање по бојама или по шаблону зависно од типа пузли.
 
Организовање каменчића, лишћа, карата, штапића, тестенина, пасуља или било чега другог што занима дете.
 
Одлепљивање сличица са папира и лепљење у књижицу, по неком облику на папиру и сл.
 
Играње са пластелином и глином. За развој фине моторике игра пластелином је фантастична јер подразумева вучу, притискање, истезање, ваљање, лупа, стискање, штипање, отисци и сл.
 
Стискање пластичних бочица, водених пиштоља, сунђера.
 
Низање перлица али и ситне пробушене тестенине на штапиће, канап, пертле и сл.
 
Провлачење меканих жичица кроз рупичасте предмете као што је цедиљка.
 
Жврљање оловкама, бојицама, фломастерима, кредом. За ову супер активност је довољно да ставите на сто стари папир и кутију бојица, пустите затим дете да слободно жврљка. Жврљање вам можда изгледа бесмислено али то је важна развојна активност за писање, цртање, креативност, фине моторичке вештине, координацију и др.
 
Сецкање дечијим маказама које нису оштре. Отварање и затварање маказа као и само сецкање ојачава снагу руке. Можете детету дати да сече тракицу са сличицама али и купоне и ваучере из новина и сл.
 
Сипање и пресипање песка, воде, соли, пиринча или пасуља користећи чиније, тубе, кашике, ролне, цедиљке и сл.
 
Сортирање малих објеката од занимљивих материјала и текстура као што су лоптице од вате, тестенина, сунђерчићи, каменчићи и сл.у картону јаја.
Извор: .najboljamamanasvetu.com
 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама