Најобразованији, а најмање плаћени

новембар 4, 2015

Министар просвете Срђан Вербића недавно је рекао да се на састанку просветара с премијером Србије Александром Вучићем није разговарало о Нацрту закона о платама.
uciteljica
– То очигледно остаје као тема за један посебан састанак, да се бавимо само тиме – објаснио је Вербић, додајући да сматра да постоји сагласност да то мора да се уради, свиђало се некоме или не како тај закон изгледа.
У међувремену, представници Уније синдиката просветних радника Србије, анализирали су положај запослених у просвети, на основу статистичких података и с просечном нето зарадом од 40.042 динара. Веће нето зараде од просветара, а мање од републичког просека (износио је у августу 44.630 динара) имали су запослени у делатностима као што су снабдевање водом, и управљање отпадом, здравству, прерађивачкој индустрији и грађевинарству. На дну ове листе за су они који се баве услугама смештаја и исхране, с просечних 28.142 динара, док врх припада финансијским делатностима и осигурању, онима који се баве снабдевањем струјом и гасом, а највеће зараде укњижавају запослени на пословима информисања и комуникација (ИТ сектор и телекомуникације) чија је просечна нето плата износила 81.149 динара. Рачуница каже да образовање у односу на републички просек заостаје 11,46 одсто, а у односу на најбоље плаћене 102,66 одсто.
Уз то, статистика број запослених у образовању са завршеним факултетом 2,64 пута виши од српског просека. Како истичу синдикати, запослени у образовању имају најниже зараде међу свим високообразованим запосленима у Србији, која је и до 2,5 пута нижа од плата у неким областима.

Евидентно је да је после смањења зарада у јавном сектору дошло до још већег заостајања зарада у образовању, које су пре увођења ове мере, биле од један до три одсто испод републичког просека, док су сада 11 до 15 одсто мање од просечне зараде у Србији. Синдикати истичу да најављено „повећање“ зарада у просвети, које би било за један одсто веће од других, не би смањило досадашњу разлику између тих делатности, већ би је додатно повећало.
У сидикатима просветара имају предлог могућег решења за смањење заостајања зарада просветних радника. Наиме, сасвим је извесно да Законом о платама у јавном сектору на бази платних разреда неће бити обухваћене све делатности. Изузете ће бити оне у којима су зараде изразито високе, а поставља се и питање да ли ће Закон бити усвојен и применљив због ограничених средстава у буџету и за наредне две до три године. У синдикатаима сматрају да је једини излаз за поправљање материјалног положаја запослених у образовању измена Уредбе о коефицијентима. Њоме би се у наредне две до три године, одговарајућом корекцијом вратио однос зарада између првог и седмог степена стручности на 1:3, а који је применом Закона о загарантованој заради, спуштен на 1:2,18.
В. Црњански
Београдски професори одбили помоћ
Форум београдских гимназија одбио је понуду Владе Србије да просветним радницима исплати једнократну помоћ у износу од 6.000 динара. Како су навели у отвореном писму премијеру Александру Вучићу, професори београдских гимназија су захвалили на “великодушној понуди” и “топло препоручили да тај огроман новац понуди неком другом”. Према најавама, професорима ће до краја године бити исплаћена помоћ од 6.000 динара.
 
Извор:usprv.org.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Најобразованији, а најмање плаћени

  1. profesor каже:

    U proteklih godinu dana su nam uzeli 60000 dinara, a sad nas pomažu sa 6000. Pomoć??!!
    Neka je uzmu za sebe.

  2. Dusica каже:

    Verovali ili ne, ja sam doktor nauka, jedini student koji je zavrsio po planu ”ubrzanog studiranja” , drzala i vezbe i predavanja generacijama i starijim od sebe ali uvek na projektu. Cetrnaest godina tako, dva cira sam dobila, predmozdani udar prezivela, jedva dobila dete na klinici za vantelesnu oplodnju jer je moja mentorka godinama govorila ”sada ce konkurs, nemoj da ostanes trudna”. Sve njene histerije i porodicne probleme svaki dan sam slusala uz njeno histerisanje i po 30 kafa kuvala, sve sto narede, radila sam. Sta se desilo? Doktorirala sam pre roka, odjednom moj student dobija mesto asistenta. Zaposljavaju ”decu uglednih ljudi” koje sam ja ucila i za koje odlicno znam koliko ne znaju. Danima je mentorka zavrsavala fakultet cerki u drugom gradu, niko nije vodio racuna. Onda ja ostajem trudna sa drugim detetom, zahvaljujuci Ministarstvu dobijam trudnicko jer sa prvim nisam ni znala, sa 40 dana sam ga ostavila kuci suprugu. Sada cerka moje mentorke i njenog supruga, dekana, dolazi na doktorske studije na ovom fakultetu i ne samo ona, tu je i njen momak, drugarice… Ubacuju se na projekat. Otvoreno sam otisla kod dekana i pitala da li ima sanse da budem zaposljena, odgvor je bio NE, NE ZNAM NI NA PROJEKTU DA LI CU MOCI DA TE DRZIM. Pogledala sam ga i rekla, JA ODLAZIM, spremite mi papire, hvala na saradnj ( sve je u meni plakalo) , bolje da sama odem nego da cekam da me Vi izbacite, bice Vam lakse. To je to. Sada nemam ni za mleko detetu ali borac sam, javljacu se svuda, slacu CV, ne stidim se nijednog postenog posla ali moja porodica mi je svetinja, ne mogu da dozvolim vise sebi da kuci maltretiram svojim stresom sa posla svoju decu. Nisu to zasluzili. Ne zalim se. Istinu pisem.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама