Najobrazovaniji, a najmanje plaćeni

4 novembra, 2015

Ministar prosvete Srđan Verbića nedavno je rekao da se na sastanku prosvetara s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem nije razgovaralo o Nacrtu zakona o platama.
uciteljica
– To očigledno ostaje kao tema za jedan poseban sastanak, da se bavimo samo time – objasnio je Verbić, dodajući da smatra da postoji saglasnost da to mora da se uradi, sviđalo se nekome ili ne kako taj zakon izgleda.
U međuvremenu, predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, analizirali su položaj zaposlenih u prosveti, na osnovu statističkih podataka i s prosečnom neto zaradom od 40.042 dinara. Veće neto zarade od prosvetara, a manje od republičkog proseka (iznosio je u avgustu 44.630 dinara) imali su zaposleni u delatnostima kao što su snabdevanje vodom, i upravljanje otpadom, zdravstvu, prerađivačkoj industriji i građevinarstvu. Na dnu ove liste za su oni koji se bave uslugama smeštaja i ishrane, s prosečnih 28.142 dinara, dok vrh pripada finansijskim delatnostima i osiguranju, onima koji se bave snabdevanjem strujom i gasom, a najveće zarade uknjižavaju zaposleni na poslovima informisanja i komunikacija (IT sektor i telekomunikacije) čija je prosečna neto plata iznosila 81.149 dinara. Računica kaže da obrazovanje u odnosu na republički prosek zaostaje 11,46 odsto, a u odnosu na najbolje plaćene 102,66 odsto.
Uz to, statistika broj zaposlenih u obrazovanju sa završenim fakultetom 2,64 puta viši od srpskog proseka. Kako ističu sindikati, zaposleni u obrazovanju imaju najniže zarade među svim visokoobrazovanim zaposlenima u Srbiji, koja je i do 2,5 puta niža od plata u nekim oblastima.

Evidentno je da je posle smanjenja zarada u javnom sektoru došlo do još većeg zaostajanja zarada u obrazovanju, koje su pre uvođenja ove mere, bile od jedan do tri odsto ispod republičkog proseka, dok su sada 11 do 15 odsto manje od prosečne zarade u Srbiji. Sindikati ističu da najavljeno „povećanje“ zarada u prosveti, koje bi bilo za jedan odsto veće od drugih, ne bi smanjilo dosadašnju razliku između tih delatnosti, već bi je dodatno povećalo.
U sidikatima prosvetara imaju predlog mogućeg rešenja za smanjenje zaostajanja zarada prosvetnih radnika. Naime, sasvim je izvesno da Zakonom o platama u javnom sektoru na bazi platnih razreda neće biti obuhvaćene sve delatnosti. Izuzete će biti one u kojima su zarade izrazito visoke, a postavlja se i pitanje da li će Zakon biti usvojen i primenljiv zbog ograničenih sredstava u budžetu i za naredne dve do tri godine. U sindikataima smatraju da je jedini izlaz za popravljanje materijalnog položaja zaposlenih u obrazovanju izmena Uredbe o koeficijentima. Njome bi se u naredne dve do tri godine, odgovarajućom korekcijom vratio odnos zarada između prvog i sedmog stepena stručnosti na 1:3, a koji je primenom Zakona o zagarantovanoj zaradi, spušten na 1:2,18.
V. Crnjanski
Beogradski profesori odbili pomoć
Forum beogradskih gimnazija odbio je ponudu Vlade Srbije da prosvetnim radnicima isplati jednokratnu pomoć u iznosu od 6.000 dinara. Kako su naveli u otvorenom pismu premijeru Aleksandru Vučiću, profesori beogradskih gimnazija su zahvalili na “velikodušnoj ponudi” i “toplo preporučili da taj ogroman novac ponudi nekom drugom”. Prema najavama, profesorima će do kraja godine biti isplaćena pomoć od 6.000 dinara.
 
Izvor:usprv.org.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Najobrazovaniji, a najmanje plaćeni

  1. profesor kaže:

    U proteklih godinu dana su nam uzeli 60000 dinara, a sad nas pomažu sa 6000. Pomoć??!!
    Neka je uzmu za sebe.

  2. Dusica kaže:

    Verovali ili ne, ja sam doktor nauka, jedini student koji je zavrsio po planu ”ubrzanog studiranja” , drzala i vezbe i predavanja generacijama i starijim od sebe ali uvek na projektu. Cetrnaest godina tako, dva cira sam dobila, predmozdani udar prezivela, jedva dobila dete na klinici za vantelesnu oplodnju jer je moja mentorka godinama govorila ”sada ce konkurs, nemoj da ostanes trudna”. Sve njene histerije i porodicne probleme svaki dan sam slusala uz njeno histerisanje i po 30 kafa kuvala, sve sto narede, radila sam. Sta se desilo? Doktorirala sam pre roka, odjednom moj student dobija mesto asistenta. Zaposljavaju ”decu uglednih ljudi” koje sam ja ucila i za koje odlicno znam koliko ne znaju. Danima je mentorka zavrsavala fakultet cerki u drugom gradu, niko nije vodio racuna. Onda ja ostajem trudna sa drugim detetom, zahvaljujuci Ministarstvu dobijam trudnicko jer sa prvim nisam ni znala, sa 40 dana sam ga ostavila kuci suprugu. Sada cerka moje mentorke i njenog supruga, dekana, dolazi na doktorske studije na ovom fakultetu i ne samo ona, tu je i njen momak, drugarice… Ubacuju se na projekat. Otvoreno sam otisla kod dekana i pitala da li ima sanse da budem zaposljena, odgvor je bio NE, NE ZNAM NI NA PROJEKTU DA LI CU MOCI DA TE DRZIM. Pogledala sam ga i rekla, JA ODLAZIM, spremite mi papire, hvala na saradnj ( sve je u meni plakalo) , bolje da sama odem nego da cekam da me Vi izbacite, bice Vam lakse. To je to. Sada nemam ni za mleko detetu ali borac sam, javljacu se svuda, slacu CV, ne stidim se nijednog postenog posla ali moja porodica mi je svetinja, ne mogu da dozvolim vise sebi da kuci maltretiram svojim stresom sa posla svoju decu. Nisu to zasluzili. Ne zalim se. Istinu pisem.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama