Отворено писмо министру: Наношење тешке штете части српске просвете, „у име Светог Саве”

јануар 20, 2017

Поштовани господине министре,
два су разлога због којих Вам се на овакав начин обраћам. Један је бојазан да писмо које бих Вам упутио поштом, можда неће ни стићи до Вас.

Други је разлог што сам чуо многе похвале на рачун Ваше педагошке честитости, која ми је дала слободу да Вам пишем. Повод је срамотна кнедла “припреме за Савиндан” у ОШ “Војвода Мишић” у Београду, коју смо принуђени да прогутамо сви: Ви, као министар просвете, многобројни посленици часног просветног позива, ђаци и родитељи, сви ми који знамо ко је био Растко Немањић, сви ми православци (а и они који то нису), сви ми грађани Србије.
Хвала Вам што сте одмах наложили проверу навода о покушају ситног рекета деце у тој школи, можда смишљеног да би се једна “директорка” школе и њени “сарадници” мало показали као добри “колачари”, а мало и ућарили. Надам се да ћете у довођењу прекопотребног реда у српске школе истрајати, и ја Вам држим песнице да успете.
Битно је, но сада није битно да ли свештеник СПЦ треба да врши православни обред у једној школи у којој, осим православне Српчади, свакако има (у знатно мањем броју који нарочито обавезује) и деце других вера, а и Српчади родитеља атеиста. Битно је, но сада није битно да ли свештеник свој пастирски труд треба да наплати као водоинсталатер. Сад је битно нешто друго.
Госпођа којој је на управљање поверен део блага ове сиромашне нације – школа, мора знати да домаћин о својој слави носи колач у Цркву. Ако пак жели да свештеник дође у дом који слави, треба да га плати из свог џепа. У овом случају, госпођа је, осим свог новчаника, имала на располагању школски буџет за којим није посегла, него је своју “славу”, своје показивање и своје “нека и ту капне мало” наумила да пребаци на ученике.
Просечна београдска основна школа има око 800 ученика. Ако је вест тачна може се помислити, на рачун Савиндана управа школе планирала је да прикупи око 80000 динара. Према бг свештеничком “а.п.п.” ценовнику, кажу, за такав “излазак на терен” наплаћује се око 250 евра. Има (хвала Богу) свештеника који раде за “колико дате”, а и оних који не наплате “ни грош”. И при могућности да је позвани свештеник захтевао пун хонорар, ако је вест тачна може се помислити, управа школе наумила је да јој од планиране своте “за нешто друго” остане пристојан “ресто”.
Господине министре просвете,
Ако се утврди да је постојао налог да се свако од ученика ОШ “Војвода Мишић” у Београду у име Савиндана глоби са по 100,00 динара, треба да смените читаву управу школе, јер је њихово понашање очигледан пример наношења тешке штете части српске просвете. Јер је управа школе намеравала да од својих ученика узме по један скромни ђачки доручак. Јер су то намеравали да ураде, кријући се иза имена највећег српског просветитеља и миритеља, Светог Саве. Јер су тако укаљали и име дичног Србина, честитог Живојина Мишића, које може да служи на понос свакој установи у Србији. Јер Ваша реакција мора да буде пример свакоме да се тако не сме. Јер ако је тако на Савском Венцу, два ћошка од Министарства просвете, замислите како може бити у Угриновцима, Лебану, Житишту, Богатићу или Тутину.
Желећи Вам у овој Богојављенској ноћи добру срећу на путу великог Доситеја Обрадовића, којим имате част да ходите, са изразима најдубљег поштовања,
Дејан А. Милић, дипломирани правник
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Отворено писмо министру: Наношење тешке штете части српске просвете, „у име Светог Саве”

 1. Bg каже:

  Učiteljice što mogu da naprave štetu! Te stare brigadirke, nekad Tito, sada Sava…
  Zna se, jadni direktori s učiteljicama.
  Inače, ovaj tekst u Danasu mi je patetičan.
  I, kakav napog za skupljanje para?!
  Nego, nema drugih tema :))

 2. Svitac каже:

  Koliko shvatam, taj novac je trebalo dati popu. Ne vidim čemu tolika buka u vezi sa pomenutim dinarima. I ne znam zašto se u vezi sa tim toliko uzbudio diplomirani pravnik.
  Da li Vi, gospodine pravniče, zaista mislite da direktor treba da plaća iz svog džepa ono što je u vezi sa školom. I da li ste uopšte upoznati na koji način škola plaća bilo šta?
  Napominjem da ne pravdam ”skupljanje novca” od učenika, ako je to zaista bilo, ali previše zadirete u oblast koju ne poznajete. Pogotovo kad spominjete broj učenika. OŠ ”Vojvoda MIšić” ima oko 300 učenika.

 3. Svitac каже:

  A što mogu štetu da naprave oni koji ne poznaju sistem rada u školi, to je tek čudo, ali ne jedno čudo, nego 100 čuda.

 4. Prosvetni radnik каже:

  Kako vas nije sramota, gospodine, da prozivate i zahtevate, a nemate niti sve informacije, a uz to koristite kao argument neistine, koje su iznesene u novinskim clancima i dematovane naknadno od strane upucenih strana? Kakvu stetu nanosite, da li ste svesni, i svestenicima i nastavnicima i pomenutoj direktorki – jer svako je nevin dok se ne dokaze krivica! A ovde, da ste se malo raspitali, istina je ipak malo drugacija od one koju su novinari prvobitno prezentovali!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама