„Наша деца нису ни глупа ни неспособна”

март 13, 2016

Наша деца нису ни глупа ни неспособна, наша деца су живахна, једнако паметна и способна и треба их подстицати, радити са њима и дати им јасне циљеве, сматра професор српске књижевности 20. века Александар Јерков.
ucio
Говорећи о све мањој заинтересованости младих да читају он је истакао да после 25 година регресивних процеса у друштву и растакања система вредности „не можете да добијете ништа друго него деци није стало ни до чега”.
„Када је реч о кризи дела из лектире, треба анализирати кроз шире друштвене околности и пада воље људи да уживају у благодетима савремене цивилизације. Треба реформисати систем, да нисмо реформисали ми бисмо сад читали Хомера и Вергилија. Ми сваких 20 или 50 година реформишемо програме да бисмо унели нове ствари и тај процес је сталан. Чинимо напоре да покушмо да учинимо нешто за нашу децу”.
Међутим, како каже Јерков, данас не конзумирамо високу културу него бофл. Што се тиче лектире и књижевности сматра да треба класификовати различите нивое.
„Шта је елементарни ниво, преживео, обавештен, неко ко ће сутра бити добар занатлија, али не мора да буде стручњак за Толстоја или за Андрића. Али треба да зна за неког писца. Имате оне који ће завршити гимназију, студирати, ићи на Филолошки факултет. Треба направити нове програме који ће свима одговарати”, наводи он.
Јерков подржава идеју да се у школску лектиру унесу и савремена дела, али уз дозу обазривости.
„Толкин је класик савремене књижевности и важан је као и Луис Керол. Када је у питању Џоан Роулинг треба бити обазрив, али ја више верујем деци него себи, моја ћерка је јурила да купи Харија Потера тог дана када је књига изашла. Али бих био умерено опрезан јер нису књижевна дела сасвим безазлена. Треба бити обазрив у процењивању свих тих дела, деца треба да читају све шта желе али уз паметно тумачење”, каже професор.
Он каже да је систем предавања у средњим школама погрешан.
„Погрешан приступ јер је историцистички, ми мислимо да зато што се књижевност развијала од старина до данас да морамо да пратимо све тако истроијски, али није баш тако. Да бисте читали Хомера потребно је много веће култутолошко посредовање него да бисте читали Андрића. Треба све окренути наопачке, тај принцип ће морати да се промени. Нисмо спремни за тако радикалан процес”.
Јерков каже и да не можете свако дете заинтригирати да чита, али да морате да развијате осећај према писмености и културним вредностима.
Извор: rs.n1info.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Један коментар на "„Наша деца нису ни глупа ни неспособна”"

  1. Gricko каже:

    Tačno profesore.Još samo da ovo shvate oni koji trebaju da shvate i biće dobro.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама