Наставница из Житорађе освојила престижну "Microsoft" награду

август 4, 2017

Наставница математике из Житорађе Аница Тричковић освојила је друго место на светском такмичењу “Microsoft Hack the Classroom” где је помоћу “Sway” апликације презентовала лекцију о фракталима, геометријском лику који се може разложити на мање делове тако да је сваки од њих умањена копија целине.

Наставница која математику чини забавном; фото: приватна архива


Аница је освојила ову престижну награду у категорији лекција намењених за узраст ученика старијих од 14 година.
Наставница Основне школе “Топлички Хероји” појашњава да се ради о такмичењу којим се наставницима широм света пружа платформа на којој могу приказати и поделити своје иновативне идеје у креирању наставних садржаја да би учинили своја предавања динамичнијим и приступачнијим ученицима.

Све лекције које су победиле на овом такмичењу налазе се на почетној страници Sway -а на Office   365 платформи за образовање – истиче Аница Тричковић.

Kаже да се на такмичење пријавила сама, а један од мотива је била и жеља да покаже како “Sway”” може да се користи чак и за израду захтевнијих лекција из математике и да и оне могу да изгледају занимљиво и атрактивно – уз додатак сјајног визуелног садржаја у виду фотографија, видео материјала, интерактивних Падлета на којима ученици могу да постављају своје одговоре и радове и да их међусобно коментаришу.
Тричковићева подсећа да је њен први велики пројекат у коме је учествовала са својим ученицима био “Tepih Sjerpinskog”” у коме је био циљ да се од налепница у школама широм света направе делови за огроман фрактал који је састављен у Шпанији маја 2016. године.
 

То је био пројекат катедре за математику Универзитета у шпанском граду Алмерији и представља један од највећих математичких пројеката на свету. Учествовало је 39 земаља и преко 40.000 ученика. Србија је направила више од осмине светског тепиха, а у изради су учествавали ученици и наставници из око 60 основних и средњих школа из читаве Србије – додаје Аница.

Истиче да ће јој презентација која је освојила награду помоћи у ваннаставним активностима са децом јер се фрактали не налазе у плану и програму математике за основну школу и наглашава да воли пројектно оријентисану наставу јер у пројектима, како каже, ученици уче да решавају проблеме користећи све што знају из различитих предмета и виде сврху онога што уче.
Аутор:Љ. М.
Извор:Јужне вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Наставница из Житорађе освојила престижну "Microsoft" награду"

  1. IQ каже:

    Ne, nije budalastina. Problem je samo sto skole delom u ljudstvu, a najcesce u tehnicko-materijalnom smislu nemaju ni priblizno ispunjene uslove da bi se mogle baviti nastavom prema principima i standardima koji vaze u razvijenim zemaljama. A najveci problem jesu planovi i programi koji nisu usaglaseni i osavremenjeni, donosi ih ministarstvo, a nastavnik ima obavezu da ih postuje. Stoga je integrisan i celovit pristup izucavanja fenomena i pojava nemoguc u redovnoj nastavi. I ovakve radove nije moguce primeniti za poboljsanje redovne nastave. Cime pocinju da gube svoj smisao. Jer dzavno obrazovanje je masovno obrazovanje orjentisano pre svega ka postizanju proseka i najvise se bavi ispodprosecnima. Zakon je tu dosada bio veoma eksplicitan, a ovaj set koji ide sa jeseni jos ociglednije obavezuje nastavnika na rad sa onima koji prvenstveno NECE da se angazuju u skoli. Za vanserijske ucenike neophodan je ili ogroman entuzijazam nastavnika ili dodatno angazovanje srrucnjaka. Ministarstvo prosvete ne valorizuje na adekvatan nacin rad takvih nastavnika u redovnim skolama, a ukoliko se odvija u skolama od specijalnog, nacionalnog interesa pripreme ucenika se tenderski naplacuju i angazuju se profesori sa fakulteta. Nema tu bas mnogo logike ali nastavnica je u svakom slucaju zasluzila pohvale.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама