Наставница из Житорађе освојила престижну "Microsoft" награду

4 августа, 2017

Наставница математике из Житорађе Аница Тричковић освојила је друго место на светском такмичењу “Microsoft Hack the Classroom” где је помоћу “Sway” апликације презентовала лекцију о фракталима, геометријском лику који се може разложити на мање делове тако да је сваки од њих умањена копија целине.

Наставница која математику чини забавном; фото: приватна архива


Аница је освојила ову престижну награду у категорији лекција намењених за узраст ученика старијих од 14 година.
Наставница Основне школе “Топлички Хероји” појашњава да се ради о такмичењу којим се наставницима широм света пружа платформа на којој могу приказати и поделити своје иновативне идеје у креирању наставних садржаја да би учинили своја предавања динамичнијим и приступачнијим ученицима.

Све лекције које су победиле на овом такмичењу налазе се на почетној страници Sway -а на Office   365 платформи за образовање – истиче Аница Тричковић.

Kаже да се на такмичење пријавила сама, а један од мотива је била и жеља да покаже како “Sway”” може да се користи чак и за израду захтевнијих лекција из математике и да и оне могу да изгледају занимљиво и атрактивно – уз додатак сјајног визуелног садржаја у виду фотографија, видео материјала, интерактивних Падлета на којима ученици могу да постављају своје одговоре и радове и да их међусобно коментаришу.
Тричковићева подсећа да је њен први велики пројекат у коме је учествовала са својим ученицима био “Tepih Sjerpinskog”” у коме је био циљ да се од налепница у школама широм света направе делови за огроман фрактал који је састављен у Шпанији маја 2016. године.
 

То је био пројекат катедре за математику Универзитета у шпанском граду Алмерији и представља један од највећих математичких пројеката на свету. Учествовало је 39 земаља и преко 40.000 ученика. Србија је направила више од осмине светског тепиха, а у изради су учествавали ученици и наставници из око 60 основних и средњих школа из читаве Србије – додаје Аница.

Истиче да ће јој презентација која је освојила награду помоћи у ваннаставним активностима са децом јер се фрактали не налазе у плану и програму математике за основну школу и наглашава да воли пројектно оријентисану наставу јер у пројектима, како каже, ученици уче да решавају проблеме користећи све што знају из различитих предмета и виде сврху онога што уче.
Аутор:Љ. М.
Извор:Јужне вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Наставница из Житорађе освојила престижну "Microsoft" награду"

  1. IQ каже:

    Ne, nije budalastina. Problem je samo sto skole delom u ljudstvu, a najcesce u tehnicko-materijalnom smislu nemaju ni priblizno ispunjene uslove da bi se mogle baviti nastavom prema principima i standardima koji vaze u razvijenim zemaljama. A najveci problem jesu planovi i programi koji nisu usaglaseni i osavremenjeni, donosi ih ministarstvo, a nastavnik ima obavezu da ih postuje. Stoga je integrisan i celovit pristup izucavanja fenomena i pojava nemoguc u redovnoj nastavi. I ovakve radove nije moguce primeniti za poboljsanje redovne nastave. Cime pocinju da gube svoj smisao. Jer dzavno obrazovanje je masovno obrazovanje orjentisano pre svega ka postizanju proseka i najvise se bavi ispodprosecnima. Zakon je tu dosada bio veoma eksplicitan, a ovaj set koji ide sa jeseni jos ociglednije obavezuje nastavnika na rad sa onima koji prvenstveno NECE da se angazuju u skoli. Za vanserijske ucenike neophodan je ili ogroman entuzijazam nastavnika ili dodatno angazovanje srrucnjaka. Ministarstvo prosvete ne valorizuje na adekvatan nacin rad takvih nastavnika u redovnim skolama, a ukoliko se odvija u skolama od specijalnog, nacionalnog interesa pripreme ucenika se tenderski naplacuju i angazuju se profesori sa fakulteta. Nema tu bas mnogo logike ali nastavnica je u svakom slucaju zasluzila pohvale.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама