Наставници ће бирати ко ће се од ученика пласирати на окружно такмичење из енглеског језика

март 5, 2017

Друштво за стране језике и књижевности Србије одлучило је да ће наставници бирати ко ће се од ученика пласирати на окружно такмичење из енглеског језика.

Таква одлука донета је због спорног теста на општинском такмичењу, у којем је било двосмислених одговора, граматичких грешака и неадекватних питања, а на којем 25. фебруара пало 80 одсто ученика.
Уместо да општинско такмичење из енглеског језика буде круна рада вредних ученика, разочарани ђаци, родитељи, али и наставници оштро су критиковали сам тест, који је, тврде, био пун веома тешких задатака, непримерених узрасту, двосмислених одговора чак и граматичких грешака. Сада се сви с правом питају који је уопште смисао оваквог такмичења у сенци скандала у коме највише испаштају ученици.
-Са жаљењем констатујемо да је дошло до пропуста у изради самог теста тако и решења, што је довело до неочекивано лоших резултата. Друштво преузима одговорност због ове непријатности свим учесницима такмичења – саопштио је Управни одбор ДСЈКС.
Како Министарство просвете није одобрило понављање општинског нивоа надметања због згуснутог календара такмичења, Друштво је разматрало друге опције и донело одлуку.
– С обзиром на то да су комисије на различите начине тумачиле кључ са решењима, спуштање прага пролазности за окружно такмичење, како је сугерисало Министарство просвете, довело би учеснике у неравноправан положај. Друштво је стога донело одлуку да школе на окружно/градско такмичење пријаве учеснике општинског такмичења на основу предлога предметног наставника, заснованог на процени спремности ученика за дати ниво такмичења – кажу из Друштва.
Како истиче председница ДСЈКС, наставницима ће у томе помоћи број поена које су ученици остварили 25. фебруара, а уколико сматрају да сви њихови ђаци заслужују да иду, потребно је само да пријаве њихов број до 9. марта.
Градски ниво такмичења заказан је за 25. март, а како Ђурићева додаје, тест не састављају исти људи који су осмислили задатке за општински ниво.

 Извор. Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама