Наставници огорчени због увођења описног оцењивања

16 септембра, 2018

За ученике основних школа који су ове године кренули у пети разред мења се статус оцењивања другог страног језика. Наиме, Закон о основама система образовања и васпитања предвиђа да предмет пређе у изборни и да се оцењује описно.
Одличан, врлодобар, добар, довољан и недовољан су оцене које ђаци од петог до осмог разреда неће добијати за знање из другог страног језика. Статус предмета је промењен у изборни, па ученицима следи описно оцењивање. Због новог правилника, наставници кажу да су огорчени.
– Ученици ће бити потпуно незаинтересовани, неће имати никаквог мотива да уче, напредују, то можемо да видимо уосталом и са предметима које имамо у основној школи који се описно оцењују, а то су веронаука и грађанско васпитање, нико се ту не укључује специјално – каже за Н1 наставница француског језика Весна Жарковић.
Да би ученици били укључени у наставу и редовно учење, Друштво за стране језике и књижевност тражи да се изменама закона други страни језик дефинише као обавезан наставни предмет. То подразумева да се примењује бројчано оцењивање и да оцена утиче на општи успех ученика.
– Наша деца уче за оцену. Оног тренутка када ви укинуте оцену из другог страног језика и када тај језик пребаците у изборне предмете које могу или не морају да бирају ви озбиљно дрмате образовни систем и отварате простор за постепено укидање другог страног језика у нашој настави у наредним годинама – сматра Јелена Филиповић из Друштва за стране језике и књижевност.
Из ресорног министарства поручују да су у току припреме за измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања којим су обухваћена и нова решења за оцењивање другог страног језика.
– У сусрет законским изменама, Министарство просвете је упутило допис директорима основних школа на територији Србије да се у садашњем петом разреду током првог полугодишта школске 2018/2019. године други страни језик оцењује двојако – бројчано и описно – наводе из Министарства просвете.
Обавезни други језик у школама у Србији, уведен је реформом образовања из 2003. године. Од тада ученици имају прилику да уче два страна језика, међу којима су енглески, француски, немачки, шпански, руски и италијански, за које су добијали бројчане оцене.
Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Наставници огорчени због увођења описног оцењивања"

  1. Nik каже:

    Dok svuda u svetu uče što više jezika u Srbiji nastoje da nam deca ostanu nema. Kakva katastrofalna strategija “ministarstva prosvete”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама