Nastavnici ogorčeni zbog uvođenja opisnog ocenjivanja

septembar 16, 2018

Za učenike osnovnih škola koji su ove godine krenuli u peti razred menja se status ocenjivanja drugog stranog jezika. Naime, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da predmet pređe u izborni i da se ocenjuje opisno.
Odličan, vrlodobar, dobar, dovoljan i nedovoljan su ocene koje đaci od petog do osmog razreda neće dobijati za znanje iz drugog stranog jezika. Status predmeta je promenjen u izborni, pa učenicima sledi opisno ocenjivanje. Zbog novog pravilnika, nastavnici kažu da su ogorčeni.
– Učenici će biti potpuno nezainteresovani, neće imati nikakvog motiva da uče, napreduju, to možemo da vidimo uostalom i sa predmetima koje imamo u osnovnoj školi koji se opisno ocenjuju, a to su veronauka i građansko vaspitanje, niko se tu ne uključuje specijalno – kaže za N1 nastavnica francuskog jezika Vesna Žarković.
Da bi učenici bili uključeni u nastavu i redovno učenje, Društvo za strane jezike i književnost traži da se izmenama zakona drugi strani jezik definiše kao obavezan nastavni predmet. To podrazumeva da se primenjuje brojčano ocenjivanje i da ocena utiče na opšti uspeh učenika.
– Naša deca uče za ocenu. Onog trenutka kada vi ukinute ocenu iz drugog stranog jezika i kada taj jezik prebacite u izborne predmete koje mogu ili ne moraju da biraju vi ozbiljno drmate obrazovni sistem i otvarate prostor za postepeno ukidanje drugog stranog jezika u našoj nastavi u narednim godinama – smatra Jelena Filipović iz Društva za strane jezike i književnost.
Iz resornog ministarstva poručuju da su u toku pripreme za izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kojim su obuhvaćena i nova rešenja za ocenjivanje drugog stranog jezika.
– U susret zakonskim izmenama, Ministarstvo prosvete je uputilo dopis direktorima osnovnih škola na teritoriji Srbije da se u sadašnjem petom razredu tokom prvog polugodišta školske 2018/2019. godine drugi strani jezik ocenjuje dvojako – brojčano i opisno – navode iz Ministarstva prosvete.
Obavezni drugi jezik u školama u Srbiji, uveden je reformom obrazovanja iz 2003. godine. Od tada učenici imaju priliku da uče dva strana jezika, među kojima su engleski, francuski, nemački, španski, ruski i italijanski, za koje su dobijali brojčane ocene.
Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Nastavnici ogorčeni zbog uvođenja opisnog ocenjivanja"

  1. Nik kaže:

    Dok svuda u svetu uče što više jezika u Srbiji nastoje da nam deca ostanu nema. Kakva katastrofalna strategija “ministarstva prosvete”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama