Научници доказали: Деца треба да спавају са мајком до 4. године

7 јула, 2016

Мишљења о томе да ли детету треба дозволити да спава с родитељима веома су различити, али научници су сада доказали да је за децу најбоље да у родитељском кревету остану до ћетврте године.

majka
Ако спавају одвојено, мајка и дете се теже повезују, а то штети и развоју мозга те води проблематичним понашањима како малишан расте, каже педијатар др Нилс Бергман са Универзитета у Кејптауну у Јужноафричкој Републици.

Пратећи 16 новорођених беба, Бергман је открио да су оне које су стављене на спавање у одвојени креветић спавале лошије од беба које су биле на маминим грудима. Уз то, праћење је показало да је срце беба које су спавале саме било под три пута већим стресом него код беба које су спавале уз маму.

“Промене у мозгу које настају услед отпуштања хормона стреса могле би отежати стварање квалитетних веза касније у животу и водити према различитим проблемима у понашању”, рекао је др Бергман.

Ризик од смрти у колевци

Неке студије повезују заједничко спавање с повећаним ризиком од “смрти у колевци”, али Бергман каже:

“Кад се бебе угуше или подлегну смрти у колевци, то није зато што је мајка била уз њих. То је због других ствари: токсичног дима, цигарета, алкохола, великих јастука и опасних играчака.”

Британска организација National Childbirth Trust подржава заједничко спавање под условом да родитељи не пуше, не пију, не користе дроге и нису болесни или претерано уморни. С друге стране, неки стручњаци сматрају да је најсигурније место за спавање бебе креветић у соби с родитељима.

Извор: devetmeseci.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "Научници доказали: Деца треба да спавају са мајком до 4. године

 1. Dunja каже:

  Apsolutno se slažem. Ako se neko pita odakle ovoliko bezosećajnih ljudi, odgovor je tu. Rano odvajanje. Svoja soba, svoj krevet, daleko od otkucaja srca majke… Shut down se ne javlja kod dece koja spavaju sa majkom…. Nego kod one dece koja zovu, zovu, zovu… Niko ne dolazi … I na kraju se taj deo mozga ni ne razvije. Zato prestanu da zovu. Jer niko nece doci, a ne zato sto su naucila da se uspavljuju sama… Nivorodjencad se ne moze uspavati sama… Nema razvijen taj deo mozga koji je u stanju da se umiri samo…. A do 3-4 godine traje razvoj osnovnih veza u mozgu zato pomozimo im da postanu ljudi koji imaju sanse da imaju i empatiju.

  1. Malina каже:

   Idi i ubi se sa takvim razmisljanjem

  2. Milica Solesa каже:

   Bravo!!!♡♡♡

  3. Kekec каже:

   Ne lupetajte. Mozda vama niko nije dolazio kada ste zvali!!!

 2. Mile каже:

  Priznajem da sam mog sinčića (13 meseci) od kada je napunio oko 6 meseci prebacio iz krevetića u našoj spavaćoj sobi u naš bračni krevet. Dete spava kao klada celu noć bez prestanka, a i mi bolje spavamo jer se beba ne budi u toku noći. Svi zadovoljni. Dok je spavao u krevetiću, povremeno bi se okretao, udario glavom u ogradu, probudio se i kmečao – 2-3 puta toga u toku noći i ujutru nište ni zak šta.

 3. Biljana каже:

  Mislim da to zavisi pre svega od bebe. Moje dete je spavalo samo, bez ikakvog uspavljivanja, odmah po dolasku iz porodilišta. Sa tri meseca je prestala da se budi noću za hranjenje i tada smo muž i ja prešli u svoju sobu. Ona sada ima devet godina i deluje mi sasvim normalno, morala bih reći. Samostalna je, pametna i nema nikakvih mentalnih ni emotivnih problema. Zlatno pravilo je da nema zlatnih pravila, posebno kada je odgoj dece u pitanju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама