Нека од питања на ПИСА тестирању: "Да ли шест птица може да лети изнад дрвета"

13 априла, 2017

Ученици Медицинске школе први на пробном ПИСА тестирању, ево шта су их питали

Напорно, занимљиво, појмови које нису разумљиви, много читања и логичког размишљања – само су неки од описа ученика Медицинске школе на Звездари, који су први у Србији имали пробно ПИСА тестирање.
До средине маја тестирањем ће бити обухваћена још 40 школа у Србији, укупно 2.000 ученика, а провераваће се читалачка, математичка, научна и, по први пут ове године, финансијска писменост ученика.
Оно што је занимљиво, ђаци су тестове први пут решавали електронски, преко рачунара и лаптопова, па су се многи жалили да су их већ након неколико сати болеле очи и глава.
Међу ђацима није било треме, а како су прва генерација која овај тест не решава на папиру, уочи самог почетка већина њих је била радознала.
С обзиром на то да су од јутра почели с радом, већ на другом делу теста многи су имали потешкоћа са концентрацијом, јер су задаци обиловали логичким питањима са пуно текста. Мада, било је и оних смешнијих питања, па су неки морали да одговоре смислено на питање: “Да ли кокошки треба да се даје аспирин”. Други су мало размишљали на постављено питање – “Да ли шест птица може да лети изнад дрвета”, али и да поразмисле да ли је могуће да човек одвезе ауто до продавнице.
У већини случајева нису се припремали, јер су питања била постављена тако да морају логички да размишљају. Ипак, највећу муку имали су они којима су запали задаци из финансија. Kамате и разни други финансијски појмови били су им тешки јер, како кажу, никада се с њима нису сусретали.
– Први тест ми је био из финансија. Никада нисам имао контакта с овом темом и појмовима које нисам разумео. За многа питања морао сам баш доста да размишљам, логички. Не знам да ли овај тест уопште даје објективну слику нашег образовања. Све је зависило од концентрације, јер је било много текста за размишљање – каже Александар А.
Тестирање се организује на три године, а проверава се функционално знање ученика
Они који су имали тест из књижевности одговарали су на питања из опште културе, па је многима то било занимљиво.
За Ивану М. тест је био напоран. И она је имала књижевност, а за то јој је, како каже, била потребна добра концентрација.
– Имала сам много да читам. Такви су ми били скоро сви задаци. У једном сам имала дугачак текст, а одговор се налазио у краткој реченици. У доста задатака сам морала да пишем образложење за одговор који сам дала. Нисам се припремала за тест, али су нам дан раније рекли да можемо да погледамо на сајту претходне ПИСА тестове. Само сам их погледала, и то је била моја припрема – каже Ивана.
ПИСА тестирање организује се на три године, када се проверава функционално знање шеснаестогодишњака, а у овом циклусу су то ученици првог разреда средње школе рођени 2001. За разлику од претходне прилике за учествовање, коју Србија није искористила 2015. јер нису била обезбеђена средства, овог пута озбиљно се приступило припремама, јер су на тестирању 2012. наши ученици остварили резултате који су испод просека.
Соња Тодоровић , Милица Рашић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Нека од питања на ПИСА тестирању: "Да ли шест птица може да лети изнад дрвета"

  1. Troter каже:

    Dobro je, treba klinci malo da razmrdaju glavu. Nadam se da će se ove godine rezultati popraviti.

  2. Mama каже:

    Treba decu pripremiti jer, verujte, to rade i u razvijenim zemljama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама