Neka od pitanja na PISA testiranju: "Da li šest ptica može da leti iznad drveta"

april 13, 2017

Učenici Medicinske škole prvi na probnom PISA testiranju, evo šta su ih pitali

Naporno, zanimljivo, pojmovi koje nisu razumljivi, mnogo čitanja i logičkog razmišljanja – samo su neki od opisa učenika Medicinske škole na Zvezdari, koji su prvi u Srbiji imali probno PISA testiranje.
Do sredine maja testiranjem će biti obuhvaćena još 40 škola u Srbiji, ukupno 2.000 učenika, a proveravaće se čitalačka, matematička, naučna i, po prvi put ove godine, finansijska pismenost učenika.
Ono što je zanimljivo, đaci su testove prvi put rešavali elektronski, preko računara i laptopova, pa su se mnogi žalili da su ih već nakon nekoliko sati bolele oči i glava.
Među đacima nije bilo treme, a kako su prva generacija koja ovaj test ne rešava na papiru, uoči samog početka većina njih je bila radoznala.
S obzirom na to da su od jutra počeli s radom, već na drugom delu testa mnogi su imali poteškoća sa koncentracijom, jer su zadaci obilovali logičkim pitanjima sa puno teksta. Mada, bilo je i onih smešnijih pitanja, pa su neki morali da odgovore smisleno na pitanje: “Da li kokoški treba da se daje aspirin”. Drugi su malo razmišljali na postavljeno pitanje – “Da li šest ptica može da leti iznad drveta”, ali i da porazmisle da li je moguće da čovek odveze auto do prodavnice.
U većini slučajeva nisu se pripremali, jer su pitanja bila postavljena tako da moraju logički da razmišljaju. Ipak, najveću muku imali su oni kojima su zapali zadaci iz finansija. Kamate i razni drugi finansijski pojmovi bili su im teški jer, kako kažu, nikada se s njima nisu susretali.
– Prvi test mi je bio iz finansija. Nikada nisam imao kontakta s ovom temom i pojmovima koje nisam razumeo. Za mnoga pitanja morao sam baš dosta da razmišljam, logički. Ne znam da li ovaj test uopšte daje objektivnu sliku našeg obrazovanja. Sve je zavisilo od koncentracije, jer je bilo mnogo teksta za razmišljanje – kaže Aleksandar A.
Testiranje se organizuje na tri godine, a proverava se funkcionalno znanje učenika
Oni koji su imali test iz književnosti odgovarali su na pitanja iz opšte kulture, pa je mnogima to bilo zanimljivo.
Za Ivanu M. test je bio naporan. I ona je imala književnost, a za to joj je, kako kaže, bila potrebna dobra koncentracija.
– Imala sam mnogo da čitam. Takvi su mi bili skoro svi zadaci. U jednom sam imala dugačak tekst, a odgovor se nalazio u kratkoj rečenici. U dosta zadataka sam morala da pišem obrazloženje za odgovor koji sam dala. Nisam se pripremala za test, ali su nam dan ranije rekli da možemo da pogledamo na sajtu prethodne PISA testove. Samo sam ih pogledala, i to je bila moja priprema – kaže Ivana.
PISA testiranje organizuje se na tri godine, kada se proverava funkcionalno znanje šesnaestogodišnjaka, a u ovom ciklusu su to učenici prvog razreda srednje škole rođeni 2001. Za razliku od prethodne prilike za učestvovanje, koju Srbija nije iskoristila 2015. jer nisu bila obezbeđena sredstva, ovog puta ozbiljno se pristupilo pripremama, jer su na testiranju 2012. naši učenici ostvarili rezultate koji su ispod proseka.
Sonja Todorović , Milica Rašić
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Neka od pitanja na PISA testiranju: "Da li šest ptica može da leti iznad drveta"

  1. Troter kaže:

    Dobro je, treba klinci malo da razmrdaju glavu. Nadam se da će se ove godine rezultati popraviti.

  2. Mama kaže:

    Treba decu pripremiti jer, verujte, to rade i u razvijenim zemljama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama