Нелогичност у оцењивању ученика из грађанског васпитања

9 октобра, 2015

Исти предмет, различите оцене
ucionica (2)
Основце који похађају предмет грађанско васпитање наставници различито оцењују од средњошколаца, док за ђаке који су изабрали верску наставу важи јединствен критеријум. Интересантно је да се грађанско васпитање у основној и верска настава у свим разредима основне и средње школе описно оцењују на исти начин – на основу тростепене скале истиче се, добар и задовољава. Међутим, при оцењивању средњошколаца који иду на грађанско користи се двостепена скала – веома успешан и успешан.
Иако се на први поглед чини да је у новом Правилнику о оцењивању у средњим школама направљена грешка, у Министарству просвете незванично нам је објашњено да је поменута нелогичност само преписана из старог правилника.
– Ми смо против да се грађанско васпитање оцењује описно, а ако већ мора, сматрамо да и у средњој школи треба да постоји тростепена скала. Не можемо у старту да кажемо да су сви ученици успешни из тог предмета. Тачно је да је и у старом правилнику о оцењивању у средњој школи постојала двостепена скала описне оцене, али су били наведени и критеријуми на основу којих је неко оцењен као успешан и веома успешан, а сада је то избачено – каже за Данас Бојана Селаковић, из Грађанских иницијатива, напомињући да је потребно изменити Правилник о оцењивању у средњој школи.
Наставници грађанског васпитања са којима смо разговарали кажу да су поменуту нелогичност давно приметили, али и да су од надлежних тражили измену постојећег начина оцењивања.
– Формулације описних оцена су такве да су сви ученици успешни или да задовољавају. Наставник нема могућност да ученику укаже ако је незадовољан његовим радом и ангажовањем. Дакле, подразумева се да сви буду најмање просечно добри – каже за Данас Весна Илић, психолог у Гимназији у Параћину. Она сматра да ученици нису оштећени различитим начином оцењивања у основним и средњим школама, али указује да би се, ако би оцена била бројчана, ђаци више интересовали какав резултат остварују. Илићева напомиње да оцењивање није највећи проблем грађанског васпитања, већ квалитет наставе и наставног кадра, као и њихова мотивација, с обзиром на то да многима часови овог предмета служе да допуне норму.
– Они би истог тренутка напустили грађанско васпитање када би могли да допуне фонд матичног предмета – каже Илићева, уз опаску да је грађанско “предмет за решавање социјалних проблема у просвети”.
Татјана Матијаш, професорка грађанског васпитања у Саобраћајно-техничкој школи у Земуну, каже да наставници нису задовољни постојећим начином оцењивања овог предмета, те да је у новом Правилнику о оцењивању у средњој школи преписано поменуто решење из претходног, јер се вероватно чека дорада правилника о плану и програму грађанског васпитања, у којем су дати и критеријуми оцењивања тог предмета. Напомиње и да је пре извесног времена урађен предлог како да се програм грађанског осавремени, али да се даље од тога није одмакло.
Исправити грешку
“Очигледно је да законодавац Правилника о оцењивању у средњем образовању није узео у обзир решења из Правилника о основном образовању, када је реч о оцењивању из предмета грађанско васпитање. Сада ћемо имати ситуацију да ученик у основној школи има једне оцене из овог предмета, а у средњој школи потпуно друге. Ову грешку треба исправити јер је то у интересу самих ученика, а и логично је да оцене у средњој школи буду исте као и оне у основној школи”, кажу у Унији синдиката просветних радника.
Аутор: В. Андрић
Извор:danas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама