Nelogičnost u ocenjivanju učenika iz građanskog vaspitanja

9 oktobra, 2015

Isti predmet, različite ocene
ucionica (2)
Osnovce koji pohađaju predmet građansko vaspitanje nastavnici različito ocenjuju od srednjoškolaca, dok za đake koji su izabrali versku nastavu važi jedinstven kriterijum. Interesantno je da se građansko vaspitanje u osnovnoj i verska nastava u svim razredima osnovne i srednje škole opisno ocenjuju na isti način – na osnovu trostepene skale ističe se, dobar i zadovoljava. Međutim, pri ocenjivanju srednjoškolaca koji idu na građansko koristi se dvostepena skala – veoma uspešan i uspešan.
Iako se na prvi pogled čini da je u novom Pravilniku o ocenjivanju u srednjim školama napravljena greška, u Ministarstvu prosvete nezvanično nam je objašnjeno da je pomenuta nelogičnost samo prepisana iz starog pravilnika.
– Mi smo protiv da se građansko vaspitanje ocenjuje opisno, a ako već mora, smatramo da i u srednjoj školi treba da postoji trostepena skala. Ne možemo u startu da kažemo da su svi učenici uspešni iz tog predmeta. Tačno je da je i u starom pravilniku o ocenjivanju u srednjoj školi postojala dvostepena skala opisne ocene, ali su bili navedeni i kriterijumi na osnovu kojih je neko ocenjen kao uspešan i veoma uspešan, a sada je to izbačeno – kaže za Danas Bojana Selaković, iz Građanskih inicijativa, napominjući da je potrebno izmeniti Pravilnik o ocenjivanju u srednjoj školi.
Nastavnici građanskog vaspitanja sa kojima smo razgovarali kažu da su pomenutu nelogičnost davno primetili, ali i da su od nadležnih tražili izmenu postojećeg načina ocenjivanja.
– Formulacije opisnih ocena su takve da su svi učenici uspešni ili da zadovoljavaju. Nastavnik nema mogućnost da učeniku ukaže ako je nezadovoljan njegovim radom i angažovanjem. Dakle, podrazumeva se da svi budu najmanje prosečno dobri – kaže za Danas Vesna Ilić, psiholog u Gimnaziji u Paraćinu. Ona smatra da učenici nisu oštećeni različitim načinom ocenjivanja u osnovnim i srednjim školama, ali ukazuje da bi se, ako bi ocena bila brojčana, đaci više interesovali kakav rezultat ostvaruju. Ilićeva napominje da ocenjivanje nije najveći problem građanskog vaspitanja, već kvalitet nastave i nastavnog kadra, kao i njihova motivacija, s obzirom na to da mnogima časovi ovog predmeta služe da dopune normu.
– Oni bi istog trenutka napustili građansko vaspitanje kada bi mogli da dopune fond matičnog predmeta – kaže Ilićeva, uz opasku da je građansko “predmet za rešavanje socijalnih problema u prosveti”.
Tatjana Matijaš, profesorka građanskog vaspitanja u Saobraćajno-tehničkoj školi u Zemunu, kaže da nastavnici nisu zadovoljni postojećim načinom ocenjivanja ovog predmeta, te da je u novom Pravilniku o ocenjivanju u srednjoj školi prepisano pomenuto rešenje iz prethodnog, jer se verovatno čeka dorada pravilnika o planu i programu građanskog vaspitanja, u kojem su dati i kriterijumi ocenjivanja tog predmeta. Napominje i da je pre izvesnog vremena urađen predlog kako da se program građanskog osavremeni, ali da se dalje od toga nije odmaklo.
Ispraviti grešku
“Očigledno je da zakonodavac Pravilnika o ocenjivanju u srednjem obrazovanju nije uzeo u obzir rešenja iz Pravilnika o osnovnom obrazovanju, kada je reč o ocenjivanju iz predmeta građansko vaspitanje. Sada ćemo imati situaciju da učenik u osnovnoj školi ima jedne ocene iz ovog predmeta, a u srednjoj školi potpuno druge. Ovu grešku treba ispraviti jer je to u interesu samih učenika, a i logično je da ocene u srednjoj školi budu iste kao i one u osnovnoj školi”, kažu u Uniji sindikata prosvetnih radnika.
Autor: V. Andrić
Izvor:danas.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama