Музеји и друге институције културе широм Србије ујединиће се у суботу у традиционалној манифестацији Ноћ музеја, која се одржава 12. пут. Под слоганом “Отвори очи у ноћи”, од 17 часова до један сат после поноћи посетиоце ће дочекати бројни занимљиви садржаји, а врата десетак културних здања биће први пут отворена баш у Ноћи музеја.

Позната манифестација ове године почиње сат времена раније како би се изашло у сусрет најмлађим посетиоцима. Специјално за њих, осмишљена је Дечја тура, а централна забава за малишане биће испред београдског Павиљона “Цвијета Зузорић”. Они старији посетиоци Калемегданске тврђаве моћи ће да обиђу казамате и стекну увид у мрачни део европске прошлости кроз изложбу средњовековних справа за мучење.

Током 12. Ноћи музеја у Београду ће бити неколико премијерних догађаја, попут отварања Дома Јеврема Грујића. У аутентичном амбијенту градске виле из 1894, биће изложена дела најзначајнијих српских сликара Паје Јовановића, Уроша Предића, Ивана Табаковића… А у подруму дома сликом и музиком “обезбеђен” је повратак у прву дискотеку на Балкану, код чувеног Лазе Шећера.

У Музеју Југословенске кинотеке одабрани су “Магични филмски пољупци”, а публика ће моћи да се “игра” са филмским тракама, развија негативе, намешта расвету. Кроз изложбу “Моји изуми”, Музеј Николе Тесле представиће биографију славног научника, али и његове до сада необјављене текстове о Првом светском рату.

У Дому Војске публику очекују “Мале приче из Великог рата” и одликовања и оружје наших предака, као и подсећање на уметничке великане који су на сликарским платнима творили “Социјалну уметност и социјалистички реализам”.

На “Кобни мај 1903” и атентат на српског краља и краљицу подсетиће поставка у Музеју лекарског друштва Србије.

Музеј Народног позоришта посетиоцима ће представити лик и дело Даворина Јенка, аутора химне “Боже правде”, који је деценијама писао сценску музику за национални театар.

Исламска заједница први пут ће учествовати поставком у Шејх Мустафином турбету, где ће посетиоци моћи да виде најстарије примерке Курана, религијске реквизите, исламску калиграфију, ћилиме и комаде старог оријенталног намештаја.

Компанија НИС ће и ове године учествовати у Ноћи музеја са поставком у Новом Саду. НИС музеј у Новом Саду ће се представити сталном поставком која сведочи о историјату производње и прераде нафте и гаса на нашим просторима.

Дворски комплекс на Дедињу отвориће своја врата изложбом “Неми сведок епохе” и дочарати како су изгледали данашњи простори за време бивших власти. Поставка “Генерал Михаиловић – први борац за слободу у окупираној Европи” упознаће публику са животом и радом генерала Драже.

Недалеко од двора, у сењачком парку Факултета ликовних уметности, биће изложено вајарско благо – најпрецизније реплике врхунских мајстора, попут Микеланђеловог Мојсија и Дијане.

Из Аустрије, земље-партнера ове културне манифестације, долази група Eintagsmuseum, која ће оживети култни клуб “Академија” и претворити га у јединствени “Музеј на један дан”.

НЕГОТИН, ШАБАЦ, МИТРОВИЦА
И широм Србије музеји ће отворити своја врата. Шабац ће бити претворен у својеврсни времеплов, Историјски архив Лесковца понудиће публици до сада невиђену збирку фотографија и документата о дечјим домовима, а најављено је и учешће “најмлађег кустоса у Србији”. После прошлогодишњих поплава, општина Обреновац и тамошња библиотека “Влада Аксентијевић” с поносом ће изложити своје сачувано благо. Ноћи музеја први пут ће се придружити Неготин, са изложбом радова Душана Стефановића и модном ревијом која ће дочарати обичаје Влаха у овом крају. Први пут у овој манифестацији учествује Косовска Митровица која ће показати како је уз малу помоћ уметности могуће супроставити се сукобима.

Извор: novosti.rs