Muzeji i druge institucije kulture širom Srbije ujediniće se u subotu u tradicionalnoj manifestaciji Noć muzeja, koja se održava 12. put. Pod sloganom “Otvori oči u noći”, od 17 časova do jedan sat posle ponoći posetioce će dočekati brojni zanimljivi sadržaji, a vrata desetak kulturnih zdanja biće prvi put otvorena baš u Noći muzeja.

Poznata manifestacija ove godine počinje sat vremena ranije kako bi se izašlo u susret najmlađim posetiocima. Specijalno za njih, osmišljena je Dečja tura, a centralna zabava za mališane biće ispred beogradskog Paviljona “Cvijeta Zuzorić”. Oni stariji posetioci Kalemegdanske tvrđave moći će da obiđu kazamate i steknu uvid u mračni deo evropske prošlosti kroz izložbu srednjovekovnih sprava za mučenje.

Tokom 12. Noći muzeja u Beogradu će biti nekoliko premijernih događaja, poput otvaranja Doma Jevrema Grujića. U autentičnom ambijentu gradske vile iz 1894, biće izložena dela najznačajnijih srpskih slikara Paje Jovanovića, Uroša Predića, Ivana Tabakovića… A u podrumu doma slikom i muzikom “obezbeđen” je povratak u prvu diskoteku na Balkanu, kod čuvenog Laze Šećera.

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke odabrani su “Magični filmski poljupci”, a publika će moći da se “igra” sa filmskim trakama, razvija negative, namešta rasvetu. Kroz izložbu “Moji izumi”, Muzej Nikole Tesle predstaviće biografiju slavnog naučnika, ali i njegove do sada neobjavljene tekstove o Prvom svetskom ratu.

U Domu Vojske publiku očekuju “Male priče iz Velikog rata” i odlikovanja i oružje naših predaka, kao i podsećanje na umetničke velikane koji su na slikarskim platnima tvorili “Socijalnu umetnost i socijalistički realizam”.

Na “Kobni maj 1903” i atentat na srpskog kralja i kraljicu podsetiće postavka u Muzeju lekarskog društva Srbije.

Muzej Narodnog pozorišta posetiocima će predstaviti lik i delo Davorina Jenka, autora himne “Bože pravde”, koji je decenijama pisao scensku muziku za nacionalni teatar.

Islamska zajednica prvi put će učestvovati postavkom u Šejh Mustafinom turbetu, gde će posetioci moći da vide najstarije primerke Kurana, religijske rekvizite, islamsku kaligrafiju, ćilime i komade starog orijentalnog nameštaja.

Kompanija NIS će i ove godine učestvovati u Noći muzeja sa postavkom u Novom Sadu. NIS muzej u Novom Sadu će se predstaviti stalnom postavkom koja svedoči o istorijatu proizvodnje i prerade nafte i gasa na našim prostorima.

Dvorski kompleks na Dedinju otvoriće svoja vrata izložbom “Nemi svedok epohe” i dočarati kako su izgledali današnji prostori za vreme bivših vlasti. Postavka “General Mihailović – prvi borac za slobodu u okupiranoj Evropi” upoznaće publiku sa životom i radom generala Draže.

Nedaleko od dvora, u senjačkom parku Fakulteta likovnih umetnosti, biće izloženo vajarsko blago – najpreciznije replike vrhunskih majstora, poput Mikelanđelovog Mojsija i Dijane.

Iz Austrije, zemlje-partnera ove kulturne manifestacije, dolazi grupa Eintagsmuseum, koja će oživeti kultni klub “Akademija” i pretvoriti ga u jedinstveni “Muzej na jedan dan”.

NEGOTIN, ŠABAC, MITROVICA
I širom Srbije muzeji će otvoriti svoja vrata. Šabac će biti pretvoren u svojevrsni vremeplov, Istorijski arhiv Leskovca ponudiće publici do sada neviđenu zbirku fotografija i dokumentata o dečjim domovima, a najavljeno je i učešće “najmlađeg kustosa u Srbiji”. Posle prošlogodišnjih poplava, opština Obrenovac i tamošnja biblioteka “Vlada Aksentijević” s ponosom će izložiti svoje sačuvano blago. Noći muzeja prvi put će se pridružiti Negotin, sa izložbom radova Dušana Stefanovića i modnom revijom koja će dočarati običaje Vlaha u ovom kraju. Prvi put u ovoj manifestaciji učestvuje Kosovska Mitrovica koja će pokazati kako je uz malu pomoć umetnosti moguće suprostaviti se sukobima.

Izvor: novosti.rs