Nova pravila za ocenjivanje

29 septembra, 2015

Po novom pravilniku o ocenjivanju u srednjim školama, nastavnici više neće ocenjivati samo usmene i pismene zadatke, već i kompletno zalaganje.
Pravilnik o ocenjivanju, koji nije menjan 16 godina, biće zvanično objavljen narednih dana, a glavne novine su to što će nastavnici ocenjivati učešće đaka u različitim projektima, na vežbama i u zajedničkim radovima.

Sve te aktivnosti nastavnici će beležiti u pedagošku svesku, u koju će roditelji moći da imaju uvid.

Četiri puta godišnje planirana je pisana provera, a raspored svih pismenih zadataka biće blagovremeno objavljen na oglasnoj tabli ili internet stranici škole.
Tri testa nedeljno
– Na nivou odeljenskog veća usaglašavaće se termini kontrolnih, tako da ne bude više od tri provere nedeljno. Đaci mogu najviše jednom dnevno da imaju pismeni zadatak, a odlaganja neće biti – kaže pomoćnica ministra prosvete Snežana Marković.
Kratke, 15-minutne provere znanja se ne moraju najavljivati, a nema ni ograničenja koliko može da ih bude dnevno. Ocene s takvih testova se unose u pedagošku dokumentaciju, a uticaće na konačnu ocenu u dnevniku.
– Ukoliko pola odeljenja dobije jedinicu, pismeni se ponavlja i mogu da ga rade svi nezadovoljni učenici – istakla je Markovićeva.
Blic provere znanja mogu da se organizuju i na dopunskom času, a zaključna ocena zavisiće od ocena s polugodišta. Takođe, više neće biti poklanjanja ocena na odeljenskom veću sa obrazloženjem da je to potrebno za bolji uspeh. Kada je u pitanju vladanje, uvodi se opisno ocenjivanje tokom godine, a na kraju polugodišta i ocena iz vladanja.
Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da je dobro to što će se sve bodovati pa će se na osnovu zalaganja, truda, aktivnosti na času, dolaženja na čas i znanja formirati konačna ocena.
Mora za kampanjce
– Postoji mnogo đaka koji tokom godine ne rade mnogo, a onda sednu i nabubaju. To nije fer prema onome ko je radio cele godine – kaže Antić.
Milica Marić, učenica jedne beogradske srednje škole, kaže da će pravilnik umnogome olakšati školovanje, ali da ima i mana.
– Odlično je to što ćemo unapred znati datum pismenog, ali ne i to što nam niko neće pokloniti ocenu u situaciji kada nam za odličan uspeh fali samo jedan bod – kaže ona.
Nova pravila za ocenjivanje:

– osim usmenih i pismenih zadataka, ocenjivaće se i učešće u različitim projektima
– raspored pismenih zadataka biće objavljen i na oglasnoj tabli
– učenici će moći da poprave ocenu i na dopunskom času
– ukida se poklanjanje ocena od odeljenskog veća zarad boljeg uspeha
– nastavnici moraju da najave blagovremeno pismene zadatke
– đaci mogu najviše jednom dnevno da imaju pismeni zadatak
– kratke provere znanja ne moraju se najavljivati
– uvodi se opisno ocenjivanje vladanja tokom godine

Izvor; blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama